AD geeft mensen met MS valse hoop

Door Eimert PruisAD

Je zou maar MS-patiënt zijn en vrijdagochtend 29 mei het AD openslaan. Met vetgedrukte letters schreeuwt de opening ‘Nieuw medicijn herstelt MS-patiënten’. Vol hoop begin je met lezen, maar voor veel patiënten blijkt die hoop ijdel, constateert FHJ Factcheck.

 
Het nieuwe wondermedicijn zoals de kop van het AD-artikel suggereert is Tysabri. In Nederland gebruiken vijfhonderd mensen met de spierziekte Multiple Sclerose dat medicijn. Uit een groot internationaal onderzoek naar mensen die Tysabri gebruiken, blijkt dat een derde van de vijfhonderd patiënten een aanhoudende verbetering van de gezondheid ervaart. Vooral voor mensen die kampen met terugkerende aanvallen biedt het medicijn uitkomst, stelt het AD na lezen van het onderzoeksrapport.

Dooie mus
Het medicijn zou dus werken voor een beperkte groep patiënten en niet voor alle MS-patiënten, zoals sommige lezers dachten. Zij lieten hun reactie achter op AD.nl. “Elke keer word ik blij gemaakt met een dooie mus”, schrijft een van hen. ,,Tysabri zou ik willen gebruiken maar dat kan ik niet. Interferon Beta, het middel waarmee het gebruikt moet worden, kan ik niet tegen. Met Copaxone daar kan dit middel niet mee gebruikt worden. De kop van het artikel zou kloppen als er bij zou staan: Geldt niet voor alle MS Patiënten. Haal dat NIEUW ajb weg het is nl al 4 jaar de dooie mus Tysabri.”

Kop is aangezet
Neuroloog Rogier Hintzen, MS-autoriteit van het Erasmus MC in Rotterdam, valt ook over de kop. “Het is te insinuerend. Zoals uit de rest van het overigens prima artikel ook blijkt. Ik krijg reacties van mensen die vragen of ik me in het ootje genomen voel. Het artikel zit verder goed in elkaar alleen de kop is wel aangezet.”
De journalist in kwestie Marc Kruyswijk die het stuk heeft geschreven vindt de ophef overdreven. “Verbaast het jou dat wetenschappers een kop niet vinden kloppen? Koppen worden altijd aangezet. Als de lezer verder leest zie je dat ik feitelijk niks verkeerd heb geschreven.”

Nieuwswaarde?
MSweb, een Nederlandse website voor mensen met MS, kreeg ook vragen over het bericht in het AD. “Het middel is niet nieuw en ook geen wondermiddel zoals het AD suggereert”, zo staat op haar website  in een officiële reactie op het krantenartikel. Hintzen is het daarmee eens. “De intrinsieke nieuwswaarde is minder dan het AD suggereert.”

Kruyswijk veegt het beweerde gebrek aan nieuwswaarde van tafel. “Het is toch nieuws? Het medicijn biedt voor een groep patiënten de kans op herstel van verloren functies. Het is een grote stap voorwaarts in de behandeling van mensen met MS, dat willen wij de lezer niet onthouden. Dat heb ik Hintzen ook voorgelegd en hij was het daarmee eens. Hintzen reageert: “Uiteindelijk krijg ik positieve reacties op het stuk. Men vindt het artikel goed gebalanceerd op de kop na dan.”

Conclusie van FHJ Factcheck: goed artikel, slechte kop. Bij zo’n medisch onderwerp, dat altijd gevoelig ligt voor de mensen die aan de genoemde ziekte lijden, zou een (eind)redactie  zorgvuldiger te werk moeten gaan. Zeker als het artikel tot opening krant wordt gebombardeerd.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “AD geeft mensen met MS valse hoop

  1. M

    Woordje vergeten: ‘Het medicijn zou dus werken voor een beperkte groep patiënten en NIET voor alle MS-patiënten, zooals sommige lezers dachten.’

    Bovendien, wat is zooals? Oude spelling? 😀

  2. geertje van vianen

    MS is GEEN spierziekte!! Daar word ik nou helemaal gestoord van. Reageer pas als je weet waar je het over hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s