‘Don Leo’ en het niet teruggedraaide ontslag

Door Ralf Seuntjens

adlogo2De Poolse bondscoach Leo Beenhakker kreeg woensdagavond – na een verloren voetbalwedstrijd tegen de Slovenen – te horen dat hij ontslagen was. De dag erna werd dat ontslag door de Poolse voetbalbond weer ongedaan gemaakt. Althans: dat vertelde de trainer aan de Nederlandse pers. Die het verhaal massaal en kritiekloos overnam, zonder de feiten te controleren. FHJ Factcheck deed dat wel en vernam in Polen een ietwat andere versie. Het ontslag blijkt nooit ingetrokken.

“Leo Beenhakker is ontslagen als bondscoach van Polen, of toch niet? Het zal hem een worst zijn. “Mij zien ze daar niet meer.” Zo luidde de lead van het artikel op vrijdag 11 september in AD Sportwereld. Hierin liet Chris van Nijnatten Leo Beenhakker uitgebreid aan het woord over zijn ontslag bij de Poolse voetbalbond.

De Nederlandse voetbaltrainer vertelt onder meer dat een dag na zijn ontslag, vlak na de verloren wedstrijd tegen Slovenië, de Poolse voetbalbond een officieel communiqué liet uitgaan dat het ontslag teruggedraaid zou worden. De voorzitter van de bond, Grzegorz Lato, zou tevens een tik op zijn vingers hebben gekregen omdat hij het mandaat helemaal niet zou hebben om bondscoaches te ontslaan.

adNaast het AD meldde de gehele vaderlandse pers dat het ontslag teruggedraaid zou zijn, maar dat ‘Don Leo’ nu op zijn beurt bedankte voor de eer om terug te komen. De Telegraaf citeert Beenhakker: “Lato wil dat ik dinsdag op kantoor kom om er nog eens over te praten, maar mij zien ze niet meer in Polen. Ik ben toch zeker geen jojo. Voor mij staat er een dikke streep onder.”

Verklaring
Opvallend is dat geen enkele Nederlandse journalist de Poolse voetbalbond zelf benaderde – volgens die bond – om na te gaan of hetgeen Beenhakker vertelde wel helemaal waar is. Op de officiële website van de Poolse voetbalbond is in deze verklaring bijvoorbeeld niets te lezen over een teruggedraaid ontslag. FHJ Factcheck belde met de perschef van de Poolse voetbalbond, Jakub Kwiatkowski, en kreeg een heel ander verhaal te horen dan Beenhakker rondvertelde aan journalisten.

Kwiatkowski: “Na de WK- kwalificatiewedstrijd die we in Maribor met 3-0 van Slovenië verloren, werd Lato geïnterviewd voor de tv. In een emotionele bui zei hij dat Beenhakker op staande voet ontslagen was als bondscoach van Polen. Tijdens dit interview was net de persconferentie van de Nederlandse oefenmeester aan de gang. Een journalist kreeg het nieuws te horen en confronteerde de trainer ermee. Op dat moment wist Beenhakker nog niet dat hij ontslagen was.”

Bovenstaand verhaal wordt door Beenhakker in diens interviews met de pers min of meer bevestigd. Wel gaf hij weer aan dat het niet tijdens een persconferentie gebeurde, maar tijdens een interview voor de Poolse televisie. Overal was ook te lezen en te horen dat de trainer Lato ervan beschuldigde “te vroeg met het happy hour te zijn begonnen”. Volgens Kwiatkowski was Lato echter helemaal niet onder invloed op het moment dat hij zijn beslissing nam.

Afwikkeling van het contract
Over wat er daarna gebeurde, is de lezing van de Poolse bond ook afwijkend. “Een dag later gaf Lato via de Poolse media aan dat hij spijt had van de manier waarop het ontslag plaatsvond. Hij erkende dat hij dit natuurlijk eerst met Beenhakker zelf had moeten bespreken. Later die dag belde de voorzitter nog met de ex-bondscoach om hem uit te nodigen voor een gesprek op dinsdag 15 september. Lato gaf duidelijk aan dat dit gesprek zich zou richten op de afwikkeling van het contract, dat nog zou lopen tot 30 november. Er is absoluut nooit gesproken over het terugdraaien van het ontslag. Beenhakker gaf trouwens aan dat hij niet zou komen.”

Het verhaal dat Lato een tik op zijn vingers zou hebben gekregen omdat hij het mandaat helemaal niet zou hebben om bondscoaches te ontslaan, ligt volgens Kwiatkowski ook wat genuanceerder: “Formeel mag Lato iemand niet alleen ontslaan. Hij is echter wel de persoon die er een beslissing over mag nemen. Het enige is dat er bij ontslag ook een handtekening nodig is van iemand uit het bestuur. De Poolse voetbalbond staat achter zijn beslissing en heeft geen berisping gegeven dat hij dit besluit niet had mogen nemen. Wel zijn er gesprekken geweest waarin aangegeven werd dat de manier waarop niet meer mag gebeuren.”

“Taal en snelheid”
Chris van Nijnatten van AD Sportwereld geeft toe dat het beter zou zijn geweest om ook de kant van de Poolse voetbalbond te belichten. Hij erkent dat de voltallige Nederlandse media eigenlijk voor een weerwoord naar Polen hadden moeten bellen: “Maar de factoren taal en snelheid spelen in deze ook een rol. Bovendien ligt het belang in Nederland bij Beenhakkers verhaal: de Nederlander die weer terug in het land is. Ik had geen reden om aan te nemen dat hij de waarheid niet zou spreken. Daar twijfel ik ook nu nog niet aan. Uit ervaring weet ik namelijk dat bonden de waarheid vaak enigszins aangepast naar buiten brengen.”

Twijfelen aan Beenhakkers verhaal deed het radioprogramma NOS Langs de Lijn wel. Op donderdagavond 10 september interviewde Ronald van der Geer de coach over deze ‘soap’. Eindredacteur die avond was André van Arnhem die er per definitie vanuit gaat dat ‘Don Leo’ zijn verhalen aandikt: “Hij snapt heel goed hoe het werkt in de media. Hij kan goed acteren, zucht en steunt er flink bij. Wij brachten het onderwerp echter puur als interview omdat het gewoon een wereldverhaal is. De hoofdmoot is dat hij geen bondscoach van Polen meer is en dat is gewoon waar. Ik geloof best dat niet alle details kloppen maar dat maakt voor ons niet uit.”

Jeroen Kapteijns van De Telegraaf zocht wel contact met Polen, maar hiervan was in zijn artikel niets terug te vinden. “Ik sprak Poolse collega’s en de voetbalbond toen ik research deed voor mijn artikel. Omdat het verhaal waarin Beenhakker leegloopt amusement is, heb ik ervoor gekozen om de Poolse reactie er niet in te verwerken. Dat het ontslag ingetrokken is, heb ik ook niet in eigen tekst geschreven: het is een citaat. Ik geef toe dat het woord misschien ongelukkig gekozen is. Het gaat echter maar om details: het boek is voor Beenhakker zelf namelijk toch gesloten.”

De conclusie
Het opmerkelijkst blijft natuurlijk dat de lezing van Beenhakker was dat Lato het ontslag terug zou draaien. Wat er precies tijdens het gesprek tussen die twee gezegd is, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden. Wel hadden de Nederlandse media op zijn minst een reactie in Polen moeten zoeken. Om de feiten op een rij te krijgen. Het verhaal van een ontslagen voetbaltrainer is immers bijkans per definitie sterk gekleurd. En hoor en wederhoor is een belangrijk uitgangspunt in de journalistiek. Nu kon de trainer ermee wegkomen dat zijn eigen rol iets anders belicht werd. Inderdaad: Beenhakker weet hoe de media werken.

Bronnen
Jakub Kwiatkowski (perschef Poolse voetbalbond)
Chris van Nijnatten (AD Sportwereld)
André van Arnhem (NOS Langs de Lijn)
Jeroen Kapteijns (De Telegraaf)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s