Helpt chocolade tegen zonverbranding?

Door Viola van de Sandt

Nu.nl logoChocola tegen verbranding door zon.’ Dat kopte de nieuwswebsite http://www.nu.nl op 5 september. Menig chocoladefan zal een goed humeur hebben gekregen na het lezen van het bericht, maar over de betrouwbaarheid van het onderzoek en de conclusies die daaraan door de onderzoekers zijn verbonden valt nog te twisten.

Het artikel bericht over een onderzoek waaruit zou blijken dat chocolade met een hoge dosis antioxidanten de huid tegen zonverbranding kan beschermen. Door de chocolade minder heet te verwarmen tijdens het productieproces zouden er meer antioxidanten behouden blijven.

Gedurende twaalf weken kregen vijftien mensen elke dag twintig gram van deze speciale chocolade voorgeschoteld, vijftien anderen aten elke dag gewone chocolade. Aan het einde van de testperiode bleken de eters van de chocolade met extra veel antioxidanten een dubbele bescherming tegen de zon opgebouwd te hebben.

Als bron voor deze informatie geeft NU.nl geen link naar het onderzoek zelf, maar naar een samenvatting daarvan. Het eigenlijke onderzoek is uitgevoerd door de directeur van European Dermatology London, een privékliniek voor dermatologie in Londen, en is betaald door de University of the Arts, ook in de Britse hoofdstad. Het onderzoek is op eigen initiatief door de kliniek uitgevoerd om te weten te komen hoe chocolade tegen uv-stralen kan beschermen, zo staat in het originele onderzoeksrapport.  Heeft NU.nl het eigenlijke rapport van de kliniek wel onder ogen gehad?

‘Een uiterst betrouwbaar geachte bron’? 

Lifestyle-redactrice Pauline van Lintel van NU.nl geeft aan dat zij het bericht niet geschreven heeft maar dat het verhaal geleverd is door www.beautyjournaal.nl. Monique Lindeboom van BeautyJournaal geeft ook toe het originele rapport niet gelezen te hebben en licht toe: “Wij hebben zoals altijd onze berichtgeving gebaseerd op een door ons uiterst betrouwbaar geachte bron, namelijk het Journal of Cosmetic Dermatology, deel 8, pagina 169-173.” 

Wanneer we zelf een blik op het onderzoek werpen, blijkt dat de berichtgeving van NU.nl overeenkomt met de inhoud van het rapport en ook geen feitelijke onjuistheden bevat. Onder deskundigen die FHJ Factcheck raadpleegt,  blijken de meningen over de uitkomst van en de conclusies in het onderzoek echter te verschillen.

De belronde

Zo betwijfelt Sam Possemiers, postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van Gent – die onderzoek heeft verricht naar de functionaliteit van chocola – of de conclusies in het onderzoek wel gebaseerd zijn op genoeg wetenschappelijke data. “Dit soort zaken wordt dezer dagen erg vaak bestudeerd, al ben ik niet direct bekend met dit onderzoek. Het is inderdaad zo dat er in chocolade grote hoeveelheden antioxidanten zitten die bescherming kunnen bieden, maar het lijkt me sterk dat chocolade zo effectief op de huid kan werken.”

Jean-Paul Vincken, universitair docent voedingswetenschappen aan de  universiteit van Wageningen, denkt er anders over. “De conclusies in het onderzoek zouden best eens kunnen kloppen. De antioxidanten in chocolade bestaan uit dezelfde moleculen die in antibiotica zitten”, zegt Vincken. “Toen ik laatst was gebeten door een teek kreeg ik door de huisarts ook antibiotica voorgeschreven. Daardoor verbrandde ik op plaatsen waar ik normaal nooit rood word, bijvoorbeeld op mijn handen. Daarom twijfel ik ook niet echt aan het onderzoek. Als antibiotica al in de huid terechtkomt, kan ik me goed voorstellen dat de stoffen in chocolade ook tot de huid doordringen.”

Geniet met mate

Over de positieve effecten van antioxidanten in chocolade is ook Hélène Spijkerman, diëtiste van Het Voedingscentrum, positief. “Ze nemen de schadelijke effecten in het lichaam weg. In die zin is het eten van chocolade wel degelijk gezond. Daarentegen bevat een reep ontzettend veel vet, wat de kans op hart- en vaatziekten weer vergroot. Mijn advies? Laat je niet opjagen door al die onderzoeken. Houd het gewoon bij twee stukjes per dag.”

Al staan er dus geen feitelijke onjuistheden in het bericht op NU.nl, toch hadden de journalisten in kwestie er beter aan gedaan bovenstaande bronnen na te gaan. Dan was duidelijk geworden dat één onderzoek nog geen harde, wetenschappelijk geaccepteerde conclusies biedt en was het bericht op NU.nl wellicht iets genuanceerder geweest. 

Bronnen:

Artikel ‘Chocola tegen verbranding door zon’ op nu.nl

Pauline van Lintel (Nu.nl)

Monique Lindeboom (BeautyJournaal)

Sam Possemiers (Postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van Gent)

Jean-Paul Vincken (Universitair docent voedingswetenschappen aan de universiteit van Wageningen)

Hélène Spijkerman (Diëtiste bij Het Voedingscentrum)

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Helpt chocolade tegen zonverbranding?

  1. Pingback: Drie weken factchecken « Viola van de Sandt

  2. Wat een merkwaardige factchecker is deze mevrouw Van de Sandt. Ze heeft nimmer mw Lindeboom van beautyJournaal.nl gebeld, nog gemaild, nog anders gesproken. Dus hoe komt ze aan de uitspraak: ‘“Wij hebben zoals altijd onze berichtgeving gebaseerd op een door ons uiterst betrouwbaar geachte bron, namelijk het Journal of Cosmetic Dermatology, deel 8, pagina 169-173.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s