Scheiden doet lijden, ook in De Telegraaf

Door Jesper Remmen

logo-de-telegraaf1De scheidingsmarkt is verpest. Dat is te lezen in De Telegraaf van dinsdag 8 september. In het artikel geeft de woordvoerder van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFas) , Paul de Gier, zijn visie op de scheidingsmarkt. Volgens hem is het een ratjetoe van professionals en vrijbuiters in de echtscheidingsbranche, die de laatste tijd flink groeit.

Een nieuwe trend zijn, volgens De Gier, online scheidingsbemiddelaars die een scheiding binnen vier weken voor 750 euro regelen.  Hierbij moet de consument kritisch zijn, vindt hij. De woordvoerder stelt dat hij veelvuldig mensen tegenkomt die in het verleden niet goed geholpen zijn. Ook pensioenjurist Henriëtte de Lange van Pensioenkijker.nl erkent het probleem.

Wat opvalt aan het stuk is dat één kant van het verhaal belicht wordt. Het lijdend voorwerp van het verhaal, de ‘internetbemiddelaars’, komen niet terug in het verhaal. De journalist die het verhaal geschreven heeft, Edwin van der Schoot,  heeft daar een reden voor. “De Gier is een autoriteit op dit gebied. Als de ANWB meldt dat er geïnvesteerd moet worden in de wegenbouw dan nemen we dat ook aan voor waarheid.”

Een van de online bemiddelaars is A.S. Bakker, advocaat bij B& Advocaten, die gespecialiseerd zijn in familierecht. Hij vindt het verhaal van De Gier te kort door de bocht.  “Er moet onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende bemiddelaars.  Je hebt bemiddelaars die geen advocaat zijn, bemiddelaars die advocaat zijn en bemiddelaars die advocaat zijn en lid zijn van de vFAS”, stelt Bakker. “Als je geen kinderen hebt  of geen  koophuis waar rekening mee gehouden moet worden, dan kun je dat prima online regelen. Je kunt online je gegevens en het convenant invullen en daarna wordt het met de advocaat doorgenomen en besproken.  Door het zelf te doen bespaar je de kosten van een advocaat en ben je goedkoper uit. Voor de consument moet duidelijk zijn welk type bemiddelaar de scheiding regelt. Een bemiddelaar die geen advocaat is, kan alleen het convenant doornemen, maar geen rechtszaak aanvragen. Het is maar waar je voor kiest en wat je wil. Als de bemiddelaars gewoon hun werk doen, valt het wel mee met de problemen.”

De Gier is kritisch, herhaalt hij tegenover FHJ Factcheck. “Simpele scheidingen komen niet vaak voor, veel mensen hebben wel een koophuis en kinderen waar rekening mee gehouden moet worden.  Je hebt een gedegen opleiding  nodig om alle materie te snappen.” In het stuk van De Telegraaf wordt consumenten aangeraden om alleen een bemiddelaar in de arm te nemen die aangesloten is bij de vFAS. Die hebben een rechtenopleiding afgerond.

Van der Schoot stelt dat het bericht is ontstaan vanuit een lezersspreekuur over echtscheidingen. Daar kwamen veel klachten naar voren, waar uiteindelijk dit artikel op gebaseerd is. De Gier geeft als autoriteit zijn visie hierbij.  Wel blijft het zo dat iemand van de andere partij, de internetbemiddelaars, de kans moet hebben om op kritiek over zijn branche te kunnen reageren. De lezer heeft er recht op dat beide zijdes van de medaille worden belicht. Dat geldt in zijn algemeenheid en zeker bij deze problematiek.

Bronnen:

(Erwin van der Schoot – Journalist Telegraaf)

(Paul de Gier – Woordvoerder vereninging FAS )

(A.S. Bakker – familierecht advocaat B& Advocaten)

(CBS – nakijken cijfers over scheidingsmarkt)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s