“Een rapport opvragen kost te veel tijd”

Door Amando Zwamborn

logo-anpDe meeste Nederlanders zijn laks met verzekeren. Althans: dat is te lezen in het Algemeen Dagblad, op de website van dagblad Trouw en in de Volkskrant van dinsdag 8 september. Daarnaast plaatste een aantal websites het bericht. De kranten baseren dit nieuws op een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van verzekeraar Interpolis. FHJ Factcheck ging achter die studie aan en kwam tot de opmerkelijke conclusie dat helemaal niemand het onderzoek opvroeg, laat staan kennis nam van de inhoud. En dat kan ook niet, want Interpolis laat het niemand inzien.

Eigenlijk zouden de alarmbellen meteen moeten rinkelen: Een verzekeraar die vertelt dat de meeste Nederlanders te veel betalen voor hun verzekering. In dit geval heeft Interpolis belang bij het wereldkundig maken van dit ‘probleem’. Want het kan goed zijn dat een aantal mensen nu denkt: “Ik heb ook al tijden niet meer naar mijn polis gekeken, misschien moet ik toch maar eens kijken of het bij Interpolis inderdaad goedkoper is.” Daarnaast levert het Interpolis ook nog eens free publicity op. Kortom gratis reclame bij drie grote dagbladen en op een aantal websites.

Onderzoek opvragen
Ellen den Hollander, coordinator economie van het AD, legt uit waarom het artikel de krant haalde. “Wij hebben het aangeleverd gekregen van het ANP en dan ga ik er vanuit dat zij hun werk gedaan hebben. Ik neem aan dat zij het onderzoek hebben opgevraagd, hoewel je daar als journalist eigenlijk nooit vanuit mag gaan.“ Net als het AD nam ook de Volkskrant het bericht over van het ANP. Den Hollander: “Wij hebben het geplaatst als ladderbericht. Deze korte berichtjes komen vaak van het ANP of andere persbureaus. We gaan hier meestal niet zelf nog eens achteraan.”

Afbeelding 1FHJ Factcheck vermoedde echter dat het onderzoek misschien wel nooit was opgevraagd. Dat wordt dan ook meteen bevestigd door René van Gerwen, woordvoerder van Interpolis. “Het ANP heeft dit onderzoek nooit opgevraagd.” Van Gerwen bevestigt  verder dat ook de citaten uit het persbericht afkomstig zijn. “Maar wij klagen niet: voor ons is deze free publicity ook mooi meegenomen.”

Tijd voor een reactie van het ANP. Joep Polderman is de auteur van het ANP-bericht en is meteen glashelder. “Het klopt dat ik het rapport niet heb opgevraagd. Daarnaast heb ik inderdaad ook de quote van het persbericht overgenomen. De prioriteit was in dit geval om het nieuws snel te brengen. Een onderzoek opvragen duurt vaak te lang en het ging om een niet al te lang bericht.” Polderman beseft dat zijn werk niet de schoonheidsprijs verdient. “Ik ben aan het feit voorbijgegaan dat een verzekeraar belang heeft bij dit nieuws over verzekeringen. Vaak wordt een onderzoek wel opgevraagd maar ditmaal vanwege een gebrek aan tijd niet.”

Nooit geplaatst
Terug naar de Volkskrant en het AD. Fokke Obbema, chef economie van de Volkskrant, is duidelijk. “Het rapport had opgevraagd moeten worden, aangezien de verzekeraar belang heeft in het brengen van dit nieuws. Als ik wist dat dit niet gebeurd was, had ik het bericht niet geplaatst.” Zo denkt Den Hollander van het AD er ook over: “Een onderzoek moet je eigenlijk altijd opvragen. Ik kan niet zeggen wat ik gedaan had als ik dit wist, maar waarschijnlijk had ik het dan niet geplaatst.”

Overigens is FHJ Factcheck er evenmin in geslaagd om het rapport in haar bezit te krijgen. In tegenstelling tot het ANP hebben wij wel herhaaldelijk verzocht om het onderzoek in te mogen zien. Woordvoerster Manon van Heems laat weten dat “Interpolis het onderzoek nog niet wil vrijgeven, aangezien Interpolis voornemens is het onderzoek nog voor andere doeleinden te gebruiken”. FHJ Factcheck was helaas dus ook niet in staat om een oordeel te vellen over het onderzoek. Net zomin als het ANP dat overigens was.

Bronnen:
Rene van Gerwen (Interpolis)
Manon van Heems (Interpolis)
Joep Polderman (ANP)
Ellen den Hollander (Algemeen Dagblad)
Fokke Obbema (de Volkskrant)

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op ““Een rapport opvragen kost te veel tijd”

  1. mescaline

    Nou @ANP!!! Je weet nu wat je doen moet. Rapport altijd opvragen. Als dat wordt geweigerd niets over opnemen. OOK NIET UIT EEN PERSBERICHT.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s