Gelijkluidende analyse miljoenentekort

Door: Nasrah Habiballah

brabantsdagblad
In het Brabants Dagblad stond op maandag 14 september een analyse van Dick Hofland (GPD) over het miljoenentekort. De kop: ‘Slechte tijden voor laffe politici’. De dag ervoor, zondag 13 september, was in het programma Buitenhof Flip de Kam, hoogleraar economie, te gast die ook een analyse gaf over het miljoenentekort. De hoofdquote van De Kam: “Voor laffe politici wordt het een hele zware tijd.” FHJ Factcheck vond de overeenkomst opvallend en zocht het uit.

Hofland en De Kam hebben allebei een ander mening over de plannen van het kabinet om alles eerst uit te laten zoeken door werkgroepen. De Kam vindt het verstandig, Hofland noemt het ‘vooruitschuiven’. Maar over de aankomende verkiezingen, met oog op de crisis, werd in beide analyses het zelfde geconcludeerd.
Hofland: “Het is een slechte tijd voor laffe politici, want er moeten knopen worden doorgehakt. (…) daarom dringt de vraag zich op wie er eigenlijk nog wil regeren met zoveel ellende op komst?”
De Kam: ”Voor laffe politici wordt het een zware tijd. De meeste politieke partijen denken, nu ze dit aan zien komen, willen wij in 2011 nog wel regeren als het vier jaar lang ellende wordt voor onze kiezers?”

Verklaring
FHJ Fachtcheck belde met journalist Dick Hofland van de Geassocieerde Persdiensten (GPD) en vroeg hem of hij de uitzending van Buitenhof als bron gebruikte. (Dat stond namelijk niet vermeld bij het artikel van Hofland in het Brabants Dagblad.) Volgens Hofland was dit niet het geval. Hij zegt zich niet bewust te zijn van de overeenkomst tussen de analyse van Buitenhof en zijn eigen analyse. Toen FHJ Fachtcheck hem op de overeenkomsten wees, zei hij: ”Ik heb Buitenhof niet als bron gebruikt, maar het zou goed kunnen. Je praat over het onderwerp met collega’s en je hoort overal wel dezelfde geluiden.”

Conclusie
Als je een ander programma of artikel als bron gebruikt, ook als het een analyse of column is, moet je dat natuurlijk altijd netjes vermelden. In het geval van de analyse in Brabants Dagblad komt het volgens de journalist door het feit dat je overal wel dezelfde geluiden hoort. Een gevalletje ‘Haagse kaasstolp’ dus. En wat de woordkeuze betreft, we houden het er maar op dat dat toeval was.

Bronnen:
Journalist Dick Hofland
Uitzending Buitenhof
Artikel in Brabants Dagblad

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s