Computerende senioren ongecheckt in de Volkskrant

Door Guus Benkers

volkskrant_logo_zw“De opmars van de computer onder senioren is onstuitbaar.” Dat is op 17 september te lezen in de Volkskrant. De krant baseert zich op een onderzoek van Seniorweb, een organisatie die cursussen over computergebruik organiseert. Seniorweb ondervroeg op haar website senioren (mensen ouder dan vijftig). Wat blijkt? Meer dan 65 procent doet liever de televisie een maand de deur uit dan de computer en internet.

FHJ Factcheck vindt deze conclusie nogal kort door de bocht. Ten eerste nemen natuurlijk alleen ouderen die internet hebben deel aan het onderzoek op de website. Hierdoor is het logisch dat de cijfers over computergebruik onder ouderen hoog uitvallen. Ouderen die nooit de computer of het internet gebruiken reageren immers niet op het onderzoek.

“De meeste tijd”
Verderop in het artikel is te lezen dat wekelijks 84 procent van de senioren de meeste tijd achter de computer besteedt. De meeste tijd? Het is FHJ Factcheck niet helemaal duidelijk wat dit wil zeggen, de meeste tijd. Zou dit betekenen dat ouderen in een week meer computeren dan slapen? Een opmerkelijke ontdekking. Waar zou de Volkskrant dit cijfer vandaan halen? FHJ Factcheck heeft een vermoeden. Het staat in een persbericht dat Seniorweb heeft doen uitgaan. Maar een toelichting ontbreekt, dus de Volkskrant kan zich hierop niet gebaseerd hebben. Een journalist wil immers altijd weten hoe de vork aan de steel zit, voordat hij iets publiceert. De krant zal dus wel het onderzoek zelf hebben opgevraagd.

‘Luchtig nieuws’
Toch niet, blijkt als FHJ Factcheck hiernaar informeert bij de schrijver van het Volkskrantartikel, Paul Onkenhout. Seniorweb wilde het onderzoek niet geven. Dan zou het dus eigenlijk ook niet gepubliceerd moeten worden, want de journalist kan de feiten niet checken. Onkenhout is het hier deels mee eens: “Als het was bedoeld voor de voor- of binnenlandpagina had ik het inderdaad nooit geplaatst. Maar dit soort onderzoekjes vallen in de categorie ‘luchtig nieuws’, en voor deze plek in de krant [pagina 32, GB] is het daarom wel geschikt.”

FHJ Factcheck is met dit antwoord toch niet helemaal tevreden. Het artikel staat nota bene onder het kopje ‘nieuws’, dus een argeloze lezer zou zomaar kunnen denken dat het zeker waar is wat in het artikel staat. En dat is precies de reden waarom Onkenhout zoveel mogelijk open kaart heeft gespeeld. “Ik heb in het artikel duidelijk uitgelegd wie het onderzoek heeft uitgevoerd en op welke wijze. Ik laat in het midden of de resultaten van het onderzoek kloppen. De lezer kan zelf zijn conclusies trekken. Het ging mij er meer om een trend aan te geven. Dat is ook de reden dat ik nog een ander onderzoek [van de Stichting Internetreclame, GB] in het artikel vermeld. Het is namelijk wel een trend dat steeds meer senioren gebruik maken van de computer en het internet.”

Bronnen
Paul Onkenhout (de Volkskrant)
Persbericht Seniorweb

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Computerende senioren ongecheckt in de Volkskrant

  1. Pim Brugman

    Goed zo Guus! Ik zie hetzelfde artikel nu ook in de Uitgeester (plaatselijk krantje) staan! Dus wij Uitgeesters zijn er ook ingestonken! Guus, goed dat jij er bent om alle misverstanden in de wereld op te lossen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s