Samen slapen niet per definitie ongezond

Door Pim Brugman

logo-anp
‘Samen slapen slecht voor gezondheid’, kopt een van het ANP afkomstig bericht in Sp!ts van donderdag 10 september. Volgens het artikeltje zou apart slapen voor stelletjes veel beter voor de gezondheid zijn dan het delen van een bed. Maar na kritisch lezen komt een onderzoekende lezer al snel tot de conclusie dat samen slapen helemaal geen problemen voor de gezondheid oplevert.

‘Als een van de partners veel draait in zijn of haar slaap, bestaat er een kans van vijftig procent dat de slaap van de ander wordt verstoord’, vermeldt het Sp!ts-artikel. Dus, als de man of vrouw NIET snurkt en/of draait, is er niets aan de hand. De Britse slaapdeskundige aan de universiteit van Surrey, Dr. Neil Stanley, geeft aan in zijn onderzoek dat als je eenmaal samen slaapt en alles prima gaat, beiden zich goed voelen, de echtelieden voaral moeten doorgaan met het delen van het bed. De kop die boven het Sp!ts-artikel staat dus door de onderzoeker zelf tegengesproken.

Samen slapen is dus niet per definitie slecht voor de gezondheid. Pas als de slaap wordt onderbroken en er slaapproblemen ontstaan, kunnen er ernstige complicaties optreden. Voorbeelden zijn hartritmestoornissen, longproblemen of depressies, zoals de Universiteit van Groningen dat in 2007 heeft onderzocht. Maar dan moet (nogmaals) ten eerste een van de twee snurken of draaien, ten tweede moet je bij de vijftig procent horen van wie de slaap wordt onderbroken. En stel, je voldoet aan deze twee ‘eisen’, dan nog is het niet zeker dat er complicaties optreden.

Bovendien stelt Dr. Stanley aan het eind van het bericht dat mensen gewend raken aan het delen van een bed. “If they have shared their bed with their partner for a long time they miss them and that will disturb sleep.” Mensen gaan elkaar blijkbaar missen als ze opeens niet meer naast elkaar liggen en dat kan ook weer zorgen voor slaapgebrek.

Stanley gaat dus tegen zijn eigen onderzoeksresultaten in. Dus is het niet de vraag of samen slapen slecht is voor de gezondheid, maar juist wat stelletjes gewend zijn en wat ze zelf fijn vinden. Om een lang verhaal kort te maken: samen slapen is op zich niet slecht voor de gezondheid.

Eerder onderzoek
Naast de twijfel over de correctheid van de gegeven feiten in het artikel, moeten er tevens vraagtekens worden gezet bij het feit of het wel echt nieuws is. Deze twijfel is echter al snel verdwenen. BBC NEWS berichtte op 20 juli 2006 dat samen slapen slecht voor de gezondheid zou zijn. Uit dit onderzoek, ditmaal uitgevoerd door Oostenrijkse onderzoekers, blijkt wederom dat het delen van een bed niet direct leidt tot een slechtere gezondheid. Het artikel vertoont dezelfde conclusies als het onlangs verschenen bericht in Sp!ts. Het nieuws van jongstleden donderdag 10 september blijkt dus nieuws uit het jaar 2006 en dus GEEN nieuws.

Waarom zou het ANP niet-nieuwswaardige artikelen verspreiden onder het kopje ‘nieuws’? Patrick Selbach van het ANP geeft toe dat het bericht in ieder geval niet volledig was. ”Het bericht is gemaakt naar aanleiding van een stuk van de BBC en was bedoeld als een aardig, opmerkelijk bericht. Het bericht was gebaseerd op uitlatingen van een wetenschapper tijdens een populairwetenschappelijk festival. Dat laatste aspect stond er niet bij en dat had eigenlijk wel gemoeten’, geeft Selbach toe. ‘Hoe dan ook, het stuk is feitelijk wel juist en paste ook goed in de diversiteit die we graag op ons buitenlandnet zien.’

Oud nieuws blijft nieuws?
Maar hoe zit het dan met het feit dat het gebrachte nieuws al enkele jaren bekend was? Het ANP ziet geen reden om het bericht niet op het ‘net ‘te zetten omdat het eigenlijk geen nieuws meer is. ‘Dat het al in 2006 bekend was, is juist. Maar dat is een gegeven waarmee je in de journalistieke praktijk soms moet leven. Het onderwerp is aardig, de aanleiding is er en het bericht heeft niets aan nieuwswaardigheid ingeboet’, aldus Selbach, ‘Het klink wellicht flauw maar het geldt voor honderden onderwerpen dat er eerder is onderzocht en dat het eerder is gezegd, etc. Met dat uitgangspunt in je hoofd zou je bijvoorbeeld tijdens de Algemene Beschouwingen geen bericht kunnen maken. Bekende standpunten, al eerder gehoord, daar komt ie weer met zijn stokpaardje, het staat al in stapels rapporten en onderzoeken. Maar TOCH is het nieuws.’

Desondanks kon de chef nieuws van het ANP wel begrijpen waarom er bij de factcheckers vraagtekens rezen bij het lezen van het artikel. ‘Ik begrijp je punt best en deze man komt met zijn onderzoek een paar jaar na dato weer in het nieuws. Had het een reden kunnen zijn het stukje niet te maken? Ja. Begrijp ik dat het toch een stukje waard was die dag? Ja, dat begrijp ik ook. Journalistiek werkt soms zo’, besluit Selbach.

Bronnen:
Patrick Selbach (chef nieuws ANP)
BBC NEWS

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s