Bier beetje minder bitter

Door Erwin van Nuland

Logo_gvaHet Oktoberfest en de duurzaamheidsweek, twee evenementen die deze week tegelijk plaatsvinden. De twee zaken komen samen in een bericht in de Gazet van Antwerpen. Uit Tsjechisch onderzoek blijkt namelijk dat de kwaliteit van hop achteruit gaat als gevolg van temperatuurstijgingen. Hop is een belangrijk bestanddeel van bier dat zorgt voor bitterheid en houdbaarheid van de drank. Maar hoe rampzalig is deze kwaliteitsdaling eigenlijk?

Het bestandsdeel dat de bitterheid in bier veroorzaakt, de zogenoemde alfazuren, is steeds minder aanwezig in hop. Daardoor daalt dus de bitterheid in het bier. De concentratie alfazuren in het hop daalde de voorbije halve eeuw met zo’n 0,06 procent per jaar.

Op het eerste oog lijkt dit simpel op te lossen door gewoon meer hop in het bier te verwerken, zodat hiermee de bitterheid gecompenseerd wordt. Maar zo simpel blijkt het niet in elkaar te zitten.

Meer onderzoek nodig
Een van de bierexperts in dit land is Kristina Ullrich van het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK). Zij is op de hoogte van het Tsjechische onderzoek, maar denkt niet dat producenten er conclusies aan gaan verbinden. De grondstoffen voor bier worden regelmatig op kwaliteit en werkzame stoffen onderzocht en dit heeft vrijwel nooit effect op de samenstelling van het bier. Als deze samenstelling na ieder onderzoek veranderd zou moeten worden blijft het bier constant veranderen, hiervoor is meer onderzoek nodig.

In het geval van de alfazuren in hop is er nog maar één onderzoek gepubliceerd, vandaar dat de brouwers vooralsnog niets veranderen. Zo zal ook de logische compensatie door meer hop in het bier te verwerken geen werkelijkheid worden.

Conclusie
De Gazet van Antwerpen heeft het aan het juiste eind wat betreft de berichtgeving. Volgens het Tsjechische onderzoek dalen inderdaad de alfazuren in de hop. Dit is echter niet zo ernstig dat alle bierliefhebbers zich zorgen moeten gaan maken. Zij kunnen in alle rust van een pilsje blijven genieten. Het verschil in smaak met bier van ‘vroeger’ zou alleen door kenners zijn vast te stellen.

Bronnen:
Gazet van Antwerpen
Kristina Ullrich van het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s