Vijf miljoen christenen

Door Alden Susa

Dagelijks worden door een veelvoud aan mediafiguren allerlei cijfers op de nietsvermoedende televisiekijker losgelaten. Vooral talkshowgasten hebben er een handje van om schattingen als vaststaande data over te brengen. Zo was EO-presentator en ondernemer Jan van den Bosch op woensdag 16 september aan het appelleren naar zijn achterban in Pauw en Witteman: “Ik denk dat heel veel christenen het met mij eens zullen zijn en dat zijn er toch vijf miljoen in Nederland”. Maar zijn het er wel zo veel? Wie houdt dit cijfer dan bij? En wanneer ben je eigenlijk een Christen?

De grootste groep wordt gevormd door de rooms-katholieken, die met ruim vier miljoen zijn. “Veel van deze mensen zijn gedoopt in een katholieke kerk”, legt Pieter Kohnen uit. Hij is woordvoerder van de bisschoppenconferentie Nederland, die maandelijks bijeenkomt om de richtlijnen van deze kerk in ons land uiteen te zetten. “Maar daar komen jaarlijks rond de duizend volwassen mensen bij die tot het katholieke geloof toetreden”, voegt Kohnen toe.

Stichting Kaski – onderdeel van de Radboud Universiteit Nijmegen – doet in opdracht van verschillende genootschappen onderzoek naar het aantal gelovigen in ons land. Directeur T. Bernts bevestigt dat de eisen die hierbij worden gehanteerd redelijk eenvoudig zijn. “Als je in je jeugd gedoopt wordt, blijf je eigenlijk je hele leven christen. Tenzij je wordt uitgeschreven.” Dat geldt voor protestanten, katholieken, orthodoxen en de wat kleinere kerkgenootschappen.

In totaal moet het gezamenlijke cijfer van de Nederlandse Christenen dus eerder richting de zeven miljoen gezocht worden, blijkt uit de jongste cijfers van Kaski. Opvallend is wel dat de kerkgemeenschappen zelf betalen voor dit onderzoek. Gevalletje belangenverstrengeling van het Kaski? “Nee hoor, want zo blij zijn ze niet met onze cijfers.” Ook volgens het CBS daalt het aantal Christenen al jaren, maar het zijn er dus nog steeds ruim twee miljoen meer dan Van den Bosch gelooft.

Bronnen
T. Bernts (Stichting Kaski)
Pieter Kohnen (woordvoerder van de bisschoppenconferentie Nederland)

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

3 Reacties op “Vijf miljoen christenen

 1. Waarom hebben jullie niet de database van het CBS gecheckt om te zien of die cijfers van meneer Bernts en meneer Kohnen kloppen?

 2. fhjfactcheck

  Beste Alexander,

  Dat had ik wel gedaan, maar helaas vergeten te vermelden. Staat er nu in.

  Mvg,
  Alden

 3. interessant, maar goed 7 miljoen christenen, vooral Katholieken, met dat Calvinisme valt het dus wel mee? Waarom hangt er dan toch een zweem van Calvinisme rondom het CDA? Overigens 7 miljoen op de 17 miljoen Nederlanders: da’s een minderheid die zich buitenproportioneel roert in de seculiere politiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s