Telt de PvdA meer ruzies met buren?

Door Ralf Seuntjens

logo-de-telegraaf1In De Telegraaf was op dinsdag 22 september te lezen dat het aantal burenruzies is toegenomen. “PvdA telt meer ruzies met buren”, zo luidde de kop in dit landelijke dagblad. De krant baseert zich op een inventarisatie door de PvdA. Die partij kreeg in één maand tijd vijfhonderd reacties uit alle hoeken van het land waarin mensen hun burenruzies beschreven. Maar nergens in het artikel was te lezen waaruit blijkt dat het aantal is toegenomen. En met hoeveel. FHJ Factcheck dook erin en concludeert: er is geen enkel bewijs voor een stijging van het aantal burenruzies!

Inventarisatie
De grote vraag is natuurlijk wat die inventarisatie van de PvdA precies inhield. Het woord ‘inventarisatie’ alleen al klinkt niet als een betrouwbaar onderzoek waaruit relevante gegevens naar voren zullen zijn gekomen. Meer als: het in kaart brengen van bepaalde zaken. Belangrijk is ook of er eerder een inventarisatie door de PvdA is gedaan en wat destijds de cijfers waren. Tweede Kamerlid Attje Kuiken van deze partij liet de inventarisatie maken waarbij uiteindelijk in een maand tijd 450 reacties binnenkwamen van zowel huiseigenaren als huurders.

Kuiken legt uit hoe het ‘onderzoek’ is uitgevoerd: “We wilden de problemen van woonoverlast in Nederland in kaart brengen. Onder meer via onze website riepen we vooral huiseigenaren op om een e-mail te sturen naar burenoverlast@pvda.nl. Van de uiteindelijke 450 reacties was driekwart afkomstig van mensen met een koopwoning. Van al die reacties hebben we een selectie van vijftig gemaakt en gebundeld in het ‘zwartboek burenoverlast’ dat ik overhandigde aan minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie). Op basis van de resultaten hebben we aanbevelingen gedaan. De PvdA heeft over dit onderwerp nooit eerder een inventarisatie gemaakt.”

“Conclusie afkomstig van journalist”
Maar hoe komt er dan in De Telegraaf te staan dat steeds meer mensen op voet van oorlog met hun buren leven? Het Tweede Kamerlid geeft namelijk specifiek aan dat de partij niet over eerdere gegevens beschikt. Nou ja, gegevens. Eigenlijk is er statistisch niets te zeggen over de inventarisatie va de PvdA. Kuiken: “De conclusie die De Telegraaf trekt is er geen van ons, maar van de journalist die het artikel schreef. Er is namelijk ook geen wetenschappelijk onderzoek door ons uitgevoerd, maar een indicatie gedaan van de problemen die er spelen. Veel reacties van mensen gingen over stankoverlast, geluidsoverlast of intimidaties. Dit zijn alleen maar voorbeelden op basis waarvan wij tot aanbevelingen kwamen.”

‘Primeur’
Een rapport vol met voorbeelden en aanbevelingen, zonder dat er eerdere cijfers bekend zijn, vindt De Telegraaf dus genoeg om een artikel te schrijven over een toename van het aantal burenruzies. Frappant is ook hoe dit dagblad tot deze ‘primeur’ kwam. Kuiken: “Ik sta regelmatig in overleg met deze krant en ze lazen via mijn Twitter over het ‘zwartboek burenoverlast’. Na telefonisch contact te hebben gehad met de journalist verscheen dit artikel in De Telegraaf. Ik heb wel gezegd dat ik het gevoel heb dat het aantal burenruzies is toegenomen en dat deze inventarisatie pas het topje van de ijsberg is. Maar ik heb duidelijk gezegd dat dit puur mijn gevoel is.”

Naast De Telegraaf bracht ook Nu.nl dit nieuws al op de vroege dinsdagochtend. De andere media kregen die dag op het eind van de middag pas een persbericht van de PvdA. Nu.nl sprak ook met Kuiken maar vermeldde in het artikel niet dat het aantal burenruzies is toegenomen. De nieuwswebsite stelde de aanbevelingen centraal en opende dan ook met “Alle gemeenten moeten een gemeenteloket krijgen waar bewoners terecht kunnen om melding te maken van woonoverlast.”

“Conclusie door PvdA getrokken”
De auteur van het artikel in De Telegraaf, Dennis Naaktgeboren, is van mening dat er in het artikel duidelijk naar voren komt dat de constatering door de PvdA is gedaan. “Ik breng het niet als een feit, maar als een conclusie die door de PvdA is getrokken. Als ik zou zeggen dat er meer ruzies met buren plaatsvinden, zou het fout zijn. Nu zeg ik dat de PvdA meer ruzies met buren telt.” Dit staat inderdaad in de kop van het artikel maar in de lead van het artikel is te lezen dat er steeds meer mensen op voet van oorlog met hun buren leven. Want, zo stelt de journalist, “dat blijkt uit een inventarisatie van de PvdA”.

Aangezien het de eerste inventarisatie van de PvdA is, en er geen eerdere cijfers bekend zijn, kan een toename onmogelijk hieruit blijken. Kuiken gaf eerder al aan dat ze door het grote aantal reacties het gevoel had dat er steeds meer burenruzies plaatsvinden. Duidelijk was, ook voor haar, dat ze dit gevoel niet kon onderbouwen met cijfers. Naaktgeboren: “Kuiken liet blijken dat ze door het grote aantal reacties de conclusie trok dat het vaker voorkomt. Aangezien er geen vergelijkingsmateriaal is, kan ze deze cijfers niet hardmaken. Ik had beter niet kunnen schrijven dat de toename blijkt uit een inventarisatie van de PvdA. Beter was geweest: Dat constateert de PvdA aan de hand van een inventarisatie.”

Artikel niet waarheidsgetrouw
Bovenstaande aanpassing is volgens Kuiken’s eerdere verklaring ook niet correct. (“Ik heb duidelijk gezegd dat dit puur mijn gevoel is”). Met alleen het aanpassen van het woord ‘blijkt’ in ‘concludeert’ zou het artikel dus nog steeds niet waarheidsgetrouw worden. De PvdA concludeert dit namelijk niet, maar het is meer een kwestie van ‘denken’. Dit op basis van de heftigheid en hoeveelheid aan reacties. Zonder enige cijfers onderbouwd. FHJ Factcheck kan niet anders dan concluderen dat De Telegraaf met dit stuk de waarheid niet juist heeft weergeven.

Bronnen
Attje Kuiken, Tweede Kamerlid PvdA
Dennis Naaktgeboren, De Telegraaf

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s