Anonieme bronnen over Econcern

Door Alden Susa

logo_fdOnderzoeksjournalistiek is al jaren het ondergeschoven kindje bij de vaderlandse media. Alleen misdaadjournalistiek scoort nog naar behoren, omdat het samen met undercoverjournalistiek een vaste plek op de beeldbuis heeft veroverd. Helaas waagt slechts een enkel gedrukt medium het nog om veel tijd en mankracht in eigen onderzoek te steken. Zo niet Het Financieele Dagblad, dat een goede naam op dit gebied te onderhouden heeft.

Deze krant kopte dan ook (5 september 2009) op basis van eigen onderzoek dat ‘Econcern knoeide met cijfers’. Dit intussen ter ziele gegane Nederlandse energiebedrijf – dat in mei van dit jaar failliet ging – wordt in het stuk zelfs vergeleken met de Amerikaanse gigant en megafraudeur Enron. Helaas wil het FD haar bronnen niet prijsgeven, waardoor het eigen onderzoek voor de lezer puur op basis van anonieme bronnen tot stand is gekomen.

De conclusies van het FD zijn immers niet mals. Journalisten Siem Eikelenboom en Jorinde Schrijver stellen na uitvoerig onderzoek dat Econcern ‘verplichtingen van bijna twee miljard uit de boeken heeft gehouden’. Opvallend voor een bedrijf dat vorig jaar nog de titel van ‘Business of the Year’ binnensleepte bij de European Business Awards en een jaar eerder in de top 250 van ‘banenscheppende bedrijven’ van het toonaangevende tijdschrift Businessweek te vinden was.

Portefeuilleredacteur Schrijver legt uit hoe haar aandacht op dit ogenschijnlijk succesvolle Nederlandse bedrijf viel, een firma die ruim 1200 mensen in meer dan twintig landen werk verschafte. “In februari van dit jaar hadden we in onze krant een interview met de CEO van Econcern, Ad van Wijk. Hierin deed hij een oproep aan de minister voor staatssteun.” Gezien de gezonde reputatie en de miljardenomzetten van het bedrijf, ging er bij de journaliste een belletje rinkelen.

“Was hier sprake van een enorme klap door de crisis of was er meer aan de hand?” vroeg Schrijver zich direct af. Ze dook de jaarverslagen van Econcern in en kwam er al gauw achter dat de cijfers over 2008 nooit geproduceerd waren. Schrijver: “Met behulp van collega en onderzoeksjournalist Eikelenboom kwamen we in contact met de bronnen voor het stuk, velen ervan hebben bij Econcern gewerkt.”

Lang gezwegen
Maar is het niet gek dat deze ex-medewerkers zo lang hebben gezwegen, terwijl ze blijkbaar op de hoogte waren van oplichtpraktijken? “Nee, het is logisch dat je de boel stil houdt als werknemer, het eigen lijfsbehoud is immers belangrijker. Hun openheid tegenover ons was een direct gevolg van het faillissement”, licht Schrijver toe.

Sommige onderdelen van Econcern zijn na dit bankroet overgenomen door Eneco. “Omdat die passen in de duurzame strategie van ons bedrijf”, licht woordvoerder Cor de Ruijter toe. Van enige vormen van fraude bij weet De Ruijter verder niets: “We gaan alleen over de delen die we gekocht hebben en daar is uitvoerig onderzoek naar gedaan. Fraude zijn we er niet tegengekomen”, klinkt het resoluut.

Ex-werknemers met eventuele klachten kunnen altijd terecht bij de FNV, maar ook daar zijn geen gegevens bekend van gesjoemel. “Mocht het nodig zijn, dan kan de vakbond opgeroepen worden om te getuigen, maar hier is nog geen sprake van”, laat hun woordvoerder weten. De Rabobank, die vele miljoenen in het Utrechtse bedrijf had gestoken, spreekt van “wijsheid achteraf”.

“Natuurlijk is de Rabobank gedupeerd, maar we bemoeien ons absoluut niet met de afhandeling.”, laat woordvoerder Raymond Salet weten. Over de mogelijke miljardenzwendel kan ook Salet ons niets vertellen. “Dat is de geruchtensfeer van journalisten. Fraude was en is niet bij ons bekend. De curator is nu de enige verantwoordelijke en moet het faillissement verder afhandelen.”, klinkt het resoluut.

De rechtbank van Utrecht heeft advocatenkantoor Wijn & Stael aangewezen om het faillissement te begeleiden. Plaatsvervangend curator Bas Willemse laat namens zijn firma weten dat ook hij nergens van op de hoogte is: “In dit stadium kunnen we de fraude niet bevestigen. Het hele verhaal kwam als een verassing.” De tijd zal leren of de journalisten van het FD hun huiswerk goed hebben gedaan.

Bronnen:
Jorinde Schrijver (Het Financieele Dagblad)
Cor de Ruijter (woordvoerder Eneco)
Raymond Salet (woordvoerder Rabobank)
Bas Willemse (Advocatenkantoor Wijn & Stael, plaatsvervangend curator)

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Anonieme bronnen over Econcern

  1. Pingback: Climategate.nl » Blog Archive » Wat moet ik stemmen om groen te zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s