Het complot rondom Hitler’s schedel

Door Alden Susa

Nu.nl logoPleegde Adolf Hitler op 30 april 1945 nou echt zelfmoord in zijn führerbunker? Complottheorieën rond ’s werelds bekendste dictator worden vanaf vorige week opnieuw gevoed. Bron van de ophef is de Amerikaanse archeoloog Nick Bellantoni, die Hitler’s vermeende schedelfragmenten een uur lang mocht onderzoeken. Een unicum: dit was voor het eerst sinds deze na de Tweede Wereldoorlog door de Russen naar Moskou werd meegenomen. Bellantoni kwam tot een verassende conclusie, het stuk bot is namelijk helemaal niet van Hitler afkomstig. De DNA-test wijst uit dat de schedel hoogstwaarschijnlijk van een jonge vrouw was.

Reden genoeg voor website nu.nl om deze bevindingen te melden in het artikel ‘Twijfels over zelfmoord Hitler na schedelonderzoek’ (28/9/2009). Het artikel is geschreven door freelancer Dennis Rijnvis en voornamelijk gebaseerd op een stuk van Uki Goñi dat een dag eerder in de gezaghebbende Britse krant The Guardian verscheen (Tests on skull fragment cast doubt on Adolf Hitler suicide story, 27/9/2009). Goñi stelt dat de schedel het enige fysieke bewijs is voor de zelfmoord van de Nazi-leider en dat – nu ’Hitler’s schedel’ van een vrouw blijkt – deze theorie plots wankel is.

Klare zaak
“Natuurlijk willen mensen weten of Hitler echt dood is”, stelt UvA geschiedenisdocent W.F.B. Melching, “maar voor historici is grotendeels duidelijk wat er gebeurd is”. Voor Melching is het een klare zaak: “Inmiddels hebben talloze getuigen verklaard dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Daarna is zijn lichaam samen met dat van Eva Braun verbrand.” Zijn dit dan allemaal betrouwbare bronnen? “Natuurlijk, het zijn er bovendien vele tientallen. Ze zijn na de oorlog uitgebreid ondervraagd: secretaresses, chauffeurs en persoonlijke lijfwachten. Ook Albert Speer (Duits architect en Hitler’s vertrouweling, A.S.) bevestigde het verhaal.”

Melching snapt wel dat het verhaal blijft intrigeren: “Maar zelfs bij de grootste neo-Nazi is er nooit twijfel geweest. Osama Bin Laden geeft zo nu en dan nog een teken van leven, maar bij Hitler is daar nooit sprake van geweest.” Ook bij de lijsttrekker van de (extreem) rechtse Nederlandse Volksunie Constant Kusters is geen alternatief voor de zelfmoord denkbaar. “Complottheorieën ken ik echt niet, alleen de verklaringen uit de boeken.” En dat de schedel niet van Hitler blijkt? “Dat zal best, maar er lagen in die tijd wel meer lijken in Berlijn. Ze konden gemakkelijk een andere meenemen”, denkt Kusters.

Dronken Russische laborant
Twijfels over de zelfmoord zijn er dus niet, maar is het onderzoek van archeoloog Bellantoni überhaupt serieus te nemen? “Jazeker, ook archeologen kunnen snel de leeftijd en sekse vaststellen van de eigenaar van een botfragment”, zegt klinisch patholoog Volkert van Kemenade. “Mits de schedel in goede staat is.” De schedel die door Bellantoni onderzocht is, behoort dus simpelweg niet aan de Duitse dictator toe. “Wie weet wat een dronken Russische laborant in de jaren zeventig kon doen”, gist Melching.

Ook Rijnvis, de auteur van het artikel op nu.nl, is zich bewust van een ‘foute interpretatie’. “De schedel is inderdaad het enige fysieke bewijs, dus ik dacht dat de onderzoekers terecht het zelfmoordverhaal in twijfel trokken. Ik had me er verder niet echt in verdiept. Als er zoveel getuigen zijn die het bevestigen, zal het wel kloppen.” Rijnvis doet terloops nog een belofte: “Bij een volgende verhaal over Hitler zal ik de details wat beter uitzoeken.”

Bronnen:
W.F.B. Melching, universitair docent geschiedenis
Dennis Rijnvis (NU.nl)
Volkert van Kemenade (klinisch patholoog)
Constant Custers (Nederlandse Volksunie)

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

3 Reacties op “Het complot rondom Hitler’s schedel

 1. M

  Volgende theorie: Hitler was een vrouw in travestie – het bewijs is geleverd door Bellantoni. Hoe zat dat ook al weer met dat mes van Ockham?

 2. A

  Hitler leeft voort in ons aller hartjes

 3. anoniempo

  Hitler was gevlucht naar Antarctica, Paul leeft nog en reptielen regeren de wereld…

  Wel waar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s