De bonnetjes en een slordige Volkskrant

Door Roxanne Martin

volkskrantBrown moet ruim 20 duizend euro terug betalen’ Dat is de kop op volkskrant.nl op maandag 12 oktober.  FHJ Factcheck sloeg aan het rekenen en trok aan de bel. Met succes.


De bonnetjesaffaire beheerst al enkele maanden de Britse politiek. Parlementariërs declareerden de gekste privé-uitgaven, van pianostemmer tot hondenbrokken. De affaire komt langzaam tot een ontknoping. Uit eigen beweging besloot premier Gordon Brown deze week om 12.415 pond terug te betalen die hij als onkosten declareerde.

Hoeveel is 12.415 pond vandaag de dag? FHJ Factcheck surfte naar www.wisselkoersen.nl en kwam omgerekend tot zo’n 13.300 euro. Een andere valuta-omrekensite, www.iccfx.com/nl/ helpt ons aan de uitkomst van zo’n 13.200 euro. Dat scheelt nogal wat met die ‘ruim 20 duizend euro’  uit het stukje van de Volkskrant.

FHJ Factcheck belde daarop met Sacha Kester van de buitenlandredactie van de Volkskrant. ‘Oh, dat hebben we gewoon overgenomen van AP. Ik ga het direct veranderen.’ En tien minuten later staat op de Volkskrant site: ‘Brown moet ruim 13 duizend euro terug betalen’.

De volgende dag bedenken we ons bij FHJ Factcheck dat er nog een fout in de kop staat. Brown ‘moet’ het bedrag niet terug betalen, hij doet dat vrijwillig. De premier is niet gedwongen, maar hij voelt zich wel verplicht aan het volk om het terug te betalen. Dus bellen we nogmaals met de buitenlandredactie van de Volkskrant, ditmaal met Leen Veraeke. ‘Ja, hij moet het inderdaad niet. Ik zal zorgen dat het verandert’. En wederom tien minuten laten is de kop aangepast. ‘Brown zal ruim 13 duizend euro terug betalen’.

Slordig werk van de Volkskrant, maar FHJ Factcheck kwam nog niet eerder een redactie tegen die zo ruiterlijk en zo snel de fout toegaf en rechtzette.

Bronnen:
Brown moet ruim 20 duizend euro terug betalen AP Gepubliceerd op 12 oktober 2009 18:37, bijgewerkt op 18:41
Brown moet ruim 13 duizend euro terug betalen AP Gepubliceerd op 12 oktober 2009 18:37, bijgewerkt op 13 oktober 2009 11:03
Brown zal ruim 13 duizend euro terug betalen AP Gepubliceerd op 12 oktober 2009 18:37, bijgewerkt op 14 oktober 2009 12:35
Sacha Kester (buitenlandredactie de Volkskrant)
Leen Veraeke (buitenlandredactie de Volkskrant)

Advertenties

8 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

8 Reacties op “De bonnetjes en een slordige Volkskrant

 1. Tyler

  In de eerste zin van de derde alinea staat ‘euro’ waar ‘pond’ moet staan.

 2. fhjfactcheck

  @Tyler: Is hersteld. Dank voor de opmerkzaamheid!

 3. Huib

  Slordig: Leen Veraeke > Leen Vervaeke

  • fhjfactcheck

   Beste Huib,

   Dank voor je attentie terechtwijzing. Waarmee Leen Vervaeke een taart in de wacht heeft gesleept. Wij factcheckers hebben namelijk de regel dat iedere student die een naam fout spelt (persoon, organisatie of bedrijf) de gedupeerde uit eigen zak en hoogstprsoonlijk een excuustaart moet gaan brengen. Morgen reist dus een studente met een taart af richting Amsterdam. Met het schaamrood op de kaken!

   Overigens bedachten wij dat dat voor meer media een aardige methode zou zijn: een taart voor een fout gespelde naam. Op die manier kun je in ieder geval proberen er iets aan te doen.

   Jammer voor je dat de regel niet luidt dat er een taart moet worden geschonken aan de betrapper.

   Ik wilde je dus even laten zien dat we dergelijke missers hoog opnemen.

   Met vriendelijke groet, Theo Dersjant, Fontys Hogeschool Journalistiek.

   ________________________________________

 4. DD

  Taart is toch met n D?

 5. Ook de spelling van historicus Loe de Jong gaat in de media regelmatig de fout in. Deze week komt de Vpro-gids er ook niet helemaal uit, en lost dat op door in toelichting bij Andere Tijden ‘Lou (Loe) de Jong’ te schrijven. Tja.

 6. Jonathan Beard

  As far as I can tell–my Nederlands is not that good–no one mentions how the mistake occurred: the AP converted the original sum in pounds to US dollars, and got $20,000.

  Then the sloppy Dutch journalists merely took the nice round 20,000 and used it for Euros.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s