Veel ouders ‘radeloos’ over opvoeding

Door Inge Jacobs

logo-anpVerschillende nieuwsmedia kopten op woensdagmiddag en donderdagmorgen, 7 en 8 oktober, dat 70 procent van de ouders soms geen raad weet met hun kind. Op de site van RTL Nieuws was zelfs te lezen dat ‘veel ouders radeloos waren over de opvoeding’. Dat lijkt FHJ Fachtcheck sterk. Dan weten wel heel veel vaders en moeders niet wat ze met hun kind aan moeten.

Het onderzoek waar de berichten op gebaseerd zijn, blijkt uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok│Netpanel, in opdracht van minister Rouvoet van Jeugd en Gezin. Je zou denken dat het dan een betrouwbaar onderzoek is. Zonder moeite vindt FHJ Factcheck het onderzoek ‘Opvoeden kun je leren’ op internet. Het telt 25 pagina’s, inclusief enkele heel duidelijke conclusies op de laatste bladzijden. Hoe moeilijk kan het voor een journalist zijn geweest om dit te checken?

Enquêtevraag  
De enquêtevraag waarop het nieuws is gebaseerd, luidt letterlijk: ‘Hoe vaak komt het bij de opvoeding van je kind(eren) voor dat je met een situatie geen raad weet?’. Hierop antwoordde 70 procent: soms. Nogal een andere strekking dan dat de ouders ´radeloos zijn over opvoeding´. Vooral omdat het niet eens een conclusie was die het onderzoeksbureau trok.

Dit was echter wel het nieuws dat het ministerie koos als belangrijkste conclusie uit het onderzoek. De kop die zij boven het persbericht plaatste, luidde: 70% ouders weet zich soms geen raad met gedrag kinderen. Jan Brouwer de Koning van het ministerie van Jeugd en Gezin legt uit dat hij het belangrijkste onderwerp uit het onderzoek heeft gekozen. En natuurlijk komt het dan erg goed uit als deze conclusie de aandacht vestigt op opvoeddebatten die minister Rouvoet wil gaan organiseren. Brouwer de Koning noemt het anders: “Andere nieuwsmedia zijn vrij om hun eigen conclusie te trekken naar aanleiding van het persbericht dat wij maken”.

Tijd om uit te zoeken hoe een bericht van ‘ouders weten soms geen raad met de situatie’ naar ‘70% ouders weet zich soms geen raad met gedrag kinderen’ tot ‘veel ouders radeloos over opvoeding’ veranderde.

Twee berichten
RTL Nieuws meldt FHJ Factcheck dat alle berichten op de site gemaakt worden door het ANP. Dus bellen we het persbureau. Daar blijkt dat er twee berichten zijn geschreven, één voor het ANP-net en één voor het RTL Nieuws. Het eerste bericht is vrij genuanceerd, maar in het bewerkte bericht voor de nieuwssite is de strekking van het verhaal heel anders.

Na meerdere dagen krijgen we uitleg van Rennie Rijpma, chef redactie Binnenland van het ANP. “Voor RTL is de toon extra aangezet. Driekwart wordt veel, dat kan nog. Soms verdwijnt daarmee de nuance. En hopeloos wordt radeloos, dat is misschien een kwestie van interpretatie wat erger is. Dat bekt lekker en trekt ongetwijfeld lezers, maar doet de waarheid wel geweld aan.”

Conclusie
Het lijkt erop dat iedereen het nieuws een ietsje aandikte, waardoor het uiteindelijk veel ernstiger leek dan het ook daadwerkelijk was. FHJ Factcheck stelt voorts vast dat journalisten wel heel erg argeloos een bericht overnamen dat het ministerie op dat moment politiek goed uitkwam. Iedereen die het onderzoek zelf had doorgenomen, had de nuance in de cijfers kunnen vinden.

Bronnen:
Onderzoeksrapport ‘Opvoeden kun je leren’
Odette Vlek (Ruigrok│Netpanel)
Jan Brouwer de Koning( Ministerie Jeugd en Gezin)
Rennie Rijpma, Chef ANP redactie Binnenland 

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Veel ouders ‘radeloos’ over opvoeding

  1. Pingback: Opvoeden in 2009: het jaaroverzicht | Mandy Pijl - Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s