Zuigelingensterfte in Rotterdam

Door Nienke van Heukelingen

trouw_logoDe opening van het Geboortecentrum Sophia moet de relatief hoge zuigelingensterfte in Rotterdam naar beneden halen. Te veel ouders beschikken niet over de basiskennis van een zwangerschap, waarna het misloopt. Dat is de strekking van het artikel ‘Rotterdam biedt al hulp vóór zwangerschap’ dat op 5 oktober in Trouw verscheen.


Geen pretje
Naast het ontbreken van de basiskennis, schrijft journalist Ludette el Barkany dat allochtone vrouwen een bevalling in het ziekenhuis prefereren, omdat de situatie thuis vaak geen pretje is. Geen pretje? Een definitie krijgt de lezer niet, wel een voorbeeld. Ze verhaalt van een aanstaande vader die bleek te handelen in verdovende middelen.

Volgens gynaecoloog en hoogleraar verloskunde van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht, Gerard Visser, moeten we de verklaring in een andere hoek zoeken, namelijk bij de cultuur. “De vrouwen bevallen niet in het ziekenhuis, omdat ze dat niet gewend zijn. Dat is typisch de Hollandse cultuur. Daar komt bovenop dat ze vaak grotere gezinnen en kleinere huizen hebben, het is comfortabeler.”

Aanstellers
Onder veel Marokkanen en andere Afrikanen wordt een moeder die zich helemaal op de zwangerschap richt, vaak als ‘aanstelster’ gezien. “Mijn oma kreeg mijn moeder op het veld, terwijl ze aan het werk was! En na de bevalling ging ze, hup, weer terug aan het werk.” Een passage uit het bewuste artikel. Er wordt gesproken over veel Marokkanen en Afrikanen. Is dat niet een beetje kort door de bocht? Visser doet een voorzichtige uitspraak. “Ik kan er weinig over zeggen, maar in de praktijk merk ik er in ieder geval weinig van.”

Zuigelingensterfte
En dan de cijfers. Als we het verhaal moeten geloven, sterven jaarlijks twaalf op de duizend zuigelingen tijdens, voor of na de bevalling.  Klopt dat? FHJ Factcheck startte een belrondje. De Stichting Onderzoek en Preventie Zuigelingensterfte verwijst ons door naar andere bronnen en ook het Consultatiebureau in Rotterdam heeft geen cijfers paraat. Drie keer is scheepsrecht en het GGD mailt ons (een dag later dan afgesproken) dat de perinatale sterfte in Rotterdam 11,6 per duizend geborenen is. Eén opmerkelijk detail: de cijfers komen uit 2000-2004.

Opvallender is dat de journalist alleen cijfers over de kwestie in Rotterdam publiceert. De vergelijking met Nederland wordt wel gemaakt, maar cijfers laat ze achterwege. Op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek  www.cbs.nl ontdekken wij dat de perinatale sterfte in 2008 in Nederland 9,2 per duizend geborenen is. Dat maakt duidelijk waarom het centrum juist in Rotterdam is gevestigd. In die stad gaat het aantoonbaar vaker mis rond een bevalling. Dit had de journalist eigenlijk zelf moeten brengen in haar artikel.

Checken
Met een spervuur aan vragen bellen we Ludette el Barkany. Ze vertelt dat ze niet op de uitspraken van één bron is afgegaan, maar dat de feiten zijn nagetrokken bij drie andere organisaties: het Sophia Kinderziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Kraamzorghotel in Rotterdam. Heel eerlijk geeft ze toe dat de voorbeelden in het artikel wel extreem zijn en waarschijnlijk niet gelden voor de meerderheid van de allochtonen. Als we vragen naar de verouderde cijfers, komt ze met een goed onderbouwd verhaal. “Een paar dagen voordat de kliniek werd geopend, vond er een symposium plaats met vooraanstaande wetenschappers. Daar werden allerlei onderzoeken gepresenteerd, onder andere cijfers van de zuigelingensterfte in Rotterdam.”

Maasstad Ziekenhuis
FHJ Factcheck pleegde nog drie telefoontje om zeker te zijn van zijn zaak, en wel naar het Sophia Kinderziekenhuis, Kraamzorghotel en het Maasstad Ziekenhuis. Bij de één is de persvoorlichter ziek, bij de ander is hij al op weg naar huis. De enige die we te pakken krijgen is Joyce de Bruijn, persvoorlichter van het Maasstad Ziekenhuis. “Ludette el Barkany? Die heb ik niet gesproken, maar het kan natuurlijk zijn dat ze rechtstreeks contact heeft gehad met één van onze gynaecologen. Als ik het verhaal zo hoor, denk ik dat er een aantal zaken door elkaar is gehaald. Ik geloof dat zowel meneer Visser als mevrouw El Barkany allebei wel een beetje gelijk heeft in deze situatie.”

Bronnen:
Joyce de Bruijn (persvoorlichter van het Maasstad Ziekenhuis)
Gerard Visser (gynaecoloog en hoogleraar verloskunde van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht)
Esther Philipsen (medewerkster bij de GGD in Rotterdam)
Ludette el Barkany (journalist)

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

5 Reacties op “Zuigelingensterfte in Rotterdam

 1. Pingback: ZUIGELINGENSTERFTE IN ROTTERDAM « Nienke van Heukelingen

 2. David Drexhage

  Beetje makkelijk stukje wel, mevrouw Van Heukelingen. “ziek of al naar huis”. Wat een lulkoek. Als u de weg zou weten, zou u altijd een persvoorlichter te pakken kunnen krijgen.

  Hartelijke groet,
  David Drexhage
  persvoorlichter Erasmus MC (waaronder Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis valt)

 3. Theo Dersjant

  @David Drexhage Oei, wat een veelzeggende reactie. De voorlichters zijn dus altijd bereikbaar … voor wie de weg weet. Wie de weg niet weet (want geen dagelijkse ‘klant’ bij Drexhage) heeft maar dikke pech. Een vreemde visie op voorlichting!

 4. David Drexhage

  Beste Theo,

  010 7040704 is het centrale nummer van Erasmus MC. Vragen naar de persvoorlichter. Het is tekenend dat journalisten-in-spé deze toch vrij gemakkelijke weg niet weten… Een prachtige visie op onderzoeksjournalistiek!

 5. David Drexhage

  oh ja

  zie ook http://www.erasmusmc.nl/perskamer
  of
  press@erasmusmc.nl
  of
  010 7033289 tijdens kantooruren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s