De waarheid achter de antioxidant

Door Alden Susa

Menig fabrikant van levensmiddelen pakt in reclames uit met de term ‘antioxidant’. Deze stoffen zouden het lichaam beschermen tegen zogenaamde ‘vrije radicalen’ en daarom een gezonde aanvulling vormen op ons dagelijks dieet. In de media zijn intussen tegengestelde klanken over antioxidanten te horen.  FHJ Factcheck ging op zoek naar de waarheid.


Het consumentenprogramma ‘Weet wat je koopt’ (VARA, 21 september 2009) waarschuwde juist voor de negatieve gevolgen van het gebruik van antioxidanten. Professor Martijn Katan wees in die uitzending zelfs op onderzoeken waaruit blijkt dat voedingssupplementen met hoge doses antioxidanten de gezondheid kunnen schaden. Katan: “Als je kijkt hoe serieus we minuscule hoeveelheden kankerverwekkende stoffen in het milieu nemen, is het bizar dat dit soort producten gewoon verkocht mogen worden.”

Een paar weken later wijst de jaarlijkse NL-Test (NCRV, 5 oktober 2009) ons op een veel positiever effect van deze stoffen. De antioxidanten die in koffie zitten, zorgen er volgens presentatrice Caroline Tensen voor dat we langer blijven leven.

De flow van Tensen
Wie spreekt hier nou de waarheid? We vroegen het aan voedseldeskundige Ineke Volkers, verbonden aan Stichting Voedingscentrum. “Feit is dat antioxidanten in kleine hoeveelheden zeker niet ongezond zijn. Maar dat we er langer van leven? Dat lijkt me wat kort door de bocht geformuleerd,” zegt zij. Is het extra innemen van antioxidanten dan wel noodzakelijk? Volkers: “Niet echt, ze zijn namelijk voldoende aanwezig in onze voedingsstoffen. Bovendien worden vitamines zoals C/E ook gerekend tot de antioxidanten en die krijgen we al ruim binnen.”

Waarom dan toch die lovende formulering in de NL-Test? Irene Brouwer, werkzaam bij  productiebedrijf MasMedia, bedacht met haar redactie de quizvragen. De eindredactrice zegt voldoende feitelijk onderzoek te hebben gedaan. “Er was inderdaad een onderzoek waaruit bleek dat men door consumptie van koffie langer zou leven. Maar dat het alleen door de antioxidanten komt is inderdaad wat kort door de bocht.” Volgens haar was de uitleg van NCRV-coryfee Tensen waarschijnlijk gedaan in de flow van de uitzending. Brouwer: “De uitleg die wij op papier hadden gezet was veel genuanceerder.”

Geniet met mate
Blijft de vraag of antioxidanten in voeding schadelijk voor de consument kunnen zijn. “In kleine hoeveelheden niet,” luidt het antwoord van Rob van Dongen. Hij is woordvoerder van FrieslandCampina, producent van vruchtensappen zoals Coolbest.“Bij Coolbest worden de antioxidanten inderdaad apart vermeld op de verpakking”, zegt Van Dongen, “Omdat deze gewoon in fruit zitten en dus ook in onze dranken. In kleine hoeveelheden zijn antioxidanten bovendien absoluut niet schadelijk.”

Waarom gebruiken ze bij FrieslandCampina dan niet gewoon de term vitamines? Van Dongen: “Dat doen we ook, maar toen het een trend werd dat antioxidanten een positieve werking hadden, begonnen we dat ook op de verpakking te gebruiken.” De woordvoerder is zich wel bewust van mogelijke ongunstige werking van antioxidanten.  “Die onderzoeken ken ik natuurlijk ook, maar het gaat hier vooral om de nuancering. Onze producten zitten namelijk ver onder die schadelijke norm.”

Consumeer dus gerust antioxidanten, maar doe het wel met mate.

Bronnen
Ineke Volkers (Stichting Voedingscentrum
Irene Brouwer (productiebedrijf MasMedia)
Rob van Dongen (FrieslandCampina)

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

3 Reacties op “De waarheid achter de antioxidant

  1. Overdaad schaadt. Met vitamines is het m.i. zo, dat de in vet oplosbare vitamines, zoals vitamine A, zich in het vetweefsel ophopen, waardoor hun werking schadelijk kan worden. De in water oplosbare, zoals vitamine C, kunnen echter in hoge doses genuttigd worden, aangezien deze met de Urine en het zeet worden uitgescheiden. Dit is ook de reden, dat deze laatste vitaminen iedere dag aangevuld dienen te worden.

    In hoeverre dit voor alle anti-oxydnten opgaat weet ik niet.

  2. Great article! Bedankt voor deze post, zeer informatieve artikel. Ik verheug me op voor de volgende artikel.

  3. Wat ook in deze beschouwing vrijwel niet aan de orde komt is óf anti-oxidanten via de voeding wel een rol van betekenis spelen. Tijdens de Radar uitzending kwamen twee hoogleraren biologie (meen ik) aan het woord die aangaven dat er m.b.t. de inname van anti-oxidanten via de voeding met een 20 jr. oud model wordt gewerkt. Anti-oxidanten zouden nauwelijks door het lichaam uit de voeding worden gehaald. Laten we de waarheid daaromtrent eerst een goed onderzoeken alvorens over goed of slecht te gaan redeneren.

    Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s