Hebben studenten slechte tanden?

Door Mark Reuvers

logo-de-telegraaf1De kwaliteit van de gebitten van studenten is zorgelijk, aldus een artikel op de website van De Telegraaf. De kop boven het stuk: ‘Studentengebit zorgelijk’. Is de huidige situatie daadwerkelijk schrikbarend? FHJ Factcheck voelde de bronnen aan de tand.

Als bron voor het bericht van De Telegraaf fungeerde een persbericht dat onder andere te lezen is op http://www.nieuwsbank.nl. Dit persbericht vergelijkend met het bericht op de website van De Telegraaf kan geconcludeerd worden dat beide artikelen opvallend veel gelijkenissen vertonen. Tevens kan vastgesteld worden dat de website van De Telegraaf buiten de tandarts die opduikt in het persbericht, Michiel Allessie, geen enkele andere bron raadpleegde om diens te bevindingen te staven.

Niet alleen De Telegraaf besteedde aandacht aan de erbarmelijke omstandigheden van de studentengebitten, Het Parool, Editie NL en Sp!ts deden hetzelfde. Het Parool maakt eveneens optimaal gebruik van het uitgegeven persbericht. Editie NL ging op bezoek bij Allessie en Sp!ts interviewde de tandarts met studentenpraktijken in Groningen en Amsterdam.

“Geen contact opgenomen”
Dan wordt het tijd om de hoofdrolspeler zelf, tandarts Michiel Allessie, op te bellen: “De Telegraaf heeft inderdaad geen contact met me opgenomen. Ik heb het persbericht laten maken door een gespecialiseerd bedrijfje. Met dit bedrijfje is wel contact opgenomen door De Telegraaf. Van Het Parool heb ik niets vernomen. Sp!ts meldde wel, in tegenstelling tot De Telegraaf, dat het slechts om bevindingen binnen mijn eigen praktijk ging. Editie NL heeft getracht mijn bevindingen te staven aan de landelijke tendens. Er bleek geen cijfermateriaal voorradig te zijn, enkel en alleen gericht op studentengebitten.’’

Aangezien de tandheelkundige twee eigen praktijken heeft voor studenten zou de indruk kunnen ontstaan dat er eigenbelang in het spel is. Allessie ontkracht deze stelling: ,,Er is gewoon sprake van een groot probleem onder studenten. Ik hoop gewoon dat de studenten naar hun eigen tandartsen gaan. Met of zonder extra reclame, druk heb ik het sowieso. Er is hier sprake van een maatschappelijk probleem dat aangepakt dient te worden.’’ In het uitgegeven persbericht staat wordt overigens wel melding gemaakt van de komst van een nieuwe praktijk van Allessie voor studenten. Geen enkel medium nam deze passage over, die wellicht verklaart waarom de tandarts het persbericht uitgaf.

Ondanks dat er geen landelijke rapporten verkrijgbaar zijn neemt FHJ Factcheck de proef op de som door te bellen met een tandartsenpraktijk die evenals die van Allessie gevestigd is in Groningen. Jolanda Schokkenkamp vertelt: ,,Het valt allemaal reuze mee met gebitten van studenten in mijn praktijk. Sterker nog: de tanden zijn van een betere kwaliteit dan vijftig jaar terug.”

Daarentegen stelt Wendy van Wijk van het NMT, de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde, dat er wel degelijk sprake is van een probleem: ,,Over studenten zijn geen exacte cijfers bekend, echter staat wel vast dat de gebitten van jongeren tussen de 17 en 22 jaar er niet goed uitzien. Men poetst vaak niet twee keer per dag, met name wanneer men uitwonend is, zoals dus bijvoorbeeld de studenten. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling aangezien op de vernoemde leeftijd het tandglazuur nog niet hard is geworden.”

FHJ-docente en specialiste in statistieken en onderzoeken, Cindy van Summeren, geeft haar visie op het verhaal van De Telegraaf: “In het artikel wordt gesproken over tien tot vijftien procent van zijn clienten, maar niet duidelijk wordt bij hoeveel clienten deze percentages horen. Gaat het bijvoorbeeld om honderd of duizend mensen? Bovendien had duidelijk benoemd moeten worden in het stuk dat het alleen om studenten uit de praktijk van Allessie gaat.”

Dan is het tijd om De Telegraaf om een reactie te vragen. Ware het niet dat de medewerker van de internetredactie het ”te druk” heeft en FHJ Factcheck verzoekt om een mailtje te sturen, dat ”misschien wel gelezen gaat worden’.’ Wel wordt ons verteld dat men normaliter geen tijd heeft om op dergelijke verzoeken als die van ons in te gaan.

Conclusie
De conclusie van FHJ Factcheck luidt: het onderzoek naar de studentengebitten rammelt nogal. Het is ook helder waarom het persbericht de wereld in werd gestuurd: tandarts Allessie opent een nieuwe praktijk. Diverde media namen het persbericht klakkeloos over en tracteerden daarmee de tandarts op een flinke portie free publicity.

Bronnen:
Michiel Allessie (tandarts)
Jolanda Schokkenkamp (tandarts)
Wendy van Wij (Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde)
Cindy van Summeren (Fontys Hogeschool Journalistiek)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s