Huizenmarkt in Brabant verbetert niet

Door Lody Trepels

omroepbrabant“De huizenmarkt in Brabant is, net als in de rest van Nederland, niet verbeterd”, meldt de nieuwslezeres van Omroep Brabant TV ons maandagavond 5 oktober. “De prijzen van koophuizen zijn verder gedaald, er zijn minder huizen verkocht en de huizen staan veel langer te koop dan vorig jaar. In de vijf grote Brabantse steden staan huizen gemiddeld 120 dagen te koop.”

De uitzending gaat na dit korte bericht verder. De gedachten van FHJ Factcheck blijven hangen. Het bericht is duidelijk, dat wel. De bron wordt echter niet gemeld. Opvallend is vooral dat alleen Omroep Brabant die dag melding maakt van het bericht over de huizenmarkt. We gingen daarom op zoek naar de herkomst.

De zoektocht begint op de nieuwsredactie van Omroep Brabant. Daar kan in eerste instantie niemand zeggen wat de bron van het bericht is. Pas na meerdere pogingen en nadat een week is verstreken komt er duidelijkheid. Het is één van de conclusies uit de Economie Monitor van de provincie Brabant. Via die monitor brengt de provincie de gevolgen van de economische crisis in beeld.

Geen ruimte
“We hebben er bij dit korte bericht bewust voor gekozen de bron niet te vermelden. Dan zouden we weer uit moeten leggen wat die Economie Monitor inhoudt en daarvoor was geen ruimte”, zegt eindredactrice en verslaggeefster Arianne de Jong van de nieuwsredactie van Omroep Brabant. FHJ Factcheck bekijkt vervolgens de complete Economie Monitor van de provincie.

De gemelde informatie is bijna letterlijk terug te vinden in het onderzoek. In dat opzicht lijkt de informatie juist. Maar wat zijn de bronnen van de provincie? “De monitor wordt ieder kwartaal samengesteld door ETIN Adviseurs. Die maken voor de totstandkoming gebruik van cijfers van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Kamer van Koophandel”, zegt woordvoerster Vanya van Dijk van de Provincie Brabant. Volgens haar gaat het dus om betrouwbare cijfers. “Dat moet ook wel. Het zijn cijfers die wij als overheid naar buiten brengen. Zowel wijzelf als anderen moeten daar op kunnen vertrouwen”, laat Van Dijk weten.

Bij Omroep Brabant was deze achtergrondinformatie over de Economie Monitor niet bekend. “We hebben volledig vertrouwd op de cijfers van de provincie. Er is simpelweg geen tijd om hier verder naar te kijken. Omdat de cijfers van de overheid komen, mogen we er ook wel vanuit gaan dat ze juist zijn. Het is natuurlijk wat anders als het om een buurtonderzoekje gaat dat door de bewoners van die buurt met een bepaald belang gedaan is. We gaan geen gebruik maken van cijfers uit gekleurde rapporten”, zegt Arianne de Jong van de regionale omroep.

Tweede kwartaal
Eén opmerkelijk punt ontdekt FHJ Factcheck wel. De betreffende Economie Monitor rept over cijfers uit het tweede kwartaal. Cijfers van de periode tussen april en juni 2009 dus. Het bericht werd begin oktober gebracht, toen het derde kwartaal al achter de rug was. Dat is in de berichtgeving niet terug te vinden. Arianne de Jong: “Dat had natuurlijk nog wel gekund. Maar op dat moment vonden we het eigenlijk niet noodzakelijk om te melden.” De woordvoerster van de provincie laat weten dat het inderdaad gaat om cijfers over het tweede kwartaal. “Maar dat werd in het rapport duidelijk vermeld”, aldus Van Dijk. Overigens waren cijfers over het derde kwartaal op dat moment nog niet beschikbaar.

Woordvoerster Vanya van Dijk van de Provincie Brabant laat overigens nog weten dat het weinig voorkomt dat journalisten vragen naar de achtergronden van een onderzoek. “De globale informatie en onderzoekresultaten blijken vaak voldoende. Maar het gaat hier ook om cijfers van de overheid. Dan is er bij journalisten minder snel sprake van twijfel”, vermoedt ze.

Bronnen:
Arianne de Jong (verslaggeefster Omroep Brabant)
Vanya van Dijk (woordvoerster provincie Brabant)
Economie Monitor van de provincie Brabant

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s