Metro maakt ‘angst’ van ‘beetje bezorgd’

Door Mart Grol

metro_logo_new_big2“Angst voor griep”, meldt dagblad Metro op maandag 2 november. Op pagina twee van die krant staat een uitgebreid artikel over de Mexicaanse griep. Aanleiding is een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws. Is deze gekopte angst reëel?

De lezer krijgt een samengesteld verhaal voorgeschoteld over de uitkomsten van het onderzoek en ander griepnieuws. FHJ Factcheck vroeg het rapport op. Op de voorpagina staat meteen al de algemene conclusie: ‘Geen nationale paniek, maar wel bereidheid tot vaccineren’. Het onderzoek is telefonisch uitgevoerd op donderdag 28 oktober, ’s middags van 13.00 tot 15.30 uur, onder 631 personen van 18 en jaar en ouder.

Op de vraag: ‘In hoeverre maakt u zich zorgen over de gevolgen van besmetting met het Mexicaanse griepvirus?’, zegt de grootste groep van de ondervraagden zich nauwelijks zorgen te maken (47 procent). Een kleiner aantal Nederlanders maakt zich enigszins zorgen, maar dit aantal is in verhouding met eerdere onderzoeken gedaald. Van 38 procent in augustus, naar 32 procent in oktober.

Geen paniek
Er zijn dus zorgen, maar er is geen paniek, zo valt te lezen in het rapport. Metro snapt de verwarring over de kop, maar vindt dat het door de beugel kan. “Het feit dat tweederde van de Nederlanders zijn kinderen wil laten inenten tegen de griep en er op zaterdag 31 oktober ruim duizend telefoontjes binnenkwamen bij de griepinformatielijn van Postbus 51 was de aanleiding om de kop zo te formuleren”, zegt verslaggever Niels Rigter.

Navraag bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport leert dat deze gegevens over de toename in het aantal bellers naar de griepinformatielijn kloppen. Wel laat een woordvoerder weten dat van ‘angst’ of ‘paniek’ geen sprake is. “Het gaat vooral om bezorgdheid. De Metro-kop lijkt op bangmakerij.”

Stevig aangezet
Niels Rigter van Metro: “De kop is misschien wat stevig aangezet, maar het is geen bangmakerij. Mensen uiten twijfel. Het is hoe je het allemaal interpreteert. Ik vind dat het kan. De kop is geen conclusie van het rapport van TNS NIPO, maar een samenvattende zin over de inhoud van het artikel.”

Conclusie:
Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt klip en klaar dat er geen sprake is van grote angst voor de Mexicaanse griep. Dat staat zelfs met zoveel woorden op de eerste pagina van het onderzoek. Het RIVM zegt niet de indruk te hebben dat er angst is. Er is wel veel publiciteit in de media en dat levert volgens Harald Wychgel, woordvoerder bij het RIVM, vragen op. Het ministerie van VWS, oprichter van de griepinformatielijn, ziet wel een toenemende bezorgdheid, maar wil niet spreken van angst of paniek. Metro kopt desondanks met ‘angst’. Dat leest lekker weg, maar is wat FHJ Factcheck betreft nogal overtrokken.

Bronnen:
Niels Rigter – Metro
Tim de Beer – TNS NIPO
Harald Wychgel – RIVM
Woordvoerder ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Rapport Mexicaanse griep TNS NIPO

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Metro maakt ‘angst’ van ‘beetje bezorgd’

 1. Niels Rigter

  Hoi Mart,
  Keurig stuk.
  Hartelijks,
  Niels Rigter
  Metro

 2. Tim de Beer

  Mart, ik sluit me bij de opmerking van Niels aan. Prima!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s