“Abortus van zichzelf gevoelig onderwerp”

Door:Marieke Oud

volkskrantSchrijven over gevoelige zaken vraagt automatisch extra zorgvuldigheid. De lezer moet er op kunnen vertrouwen dat de journalist de context van een verhaal duidelijk overbrengt. Het vergeten van één woordje kan een hoop onduidelijkheid opleveren. Zo ook bij een artikel in de Volkskrant: “Levensbeëindiging Baby’s niet gemeld”.

Maud Effting van de Volkskrant schreef op 3 november over het vermoeden van professor Hubben. Hij denkt dat artsen verzwijgen dat er jaarlijks twintig levens van pasgeboren baby’s worden beëindigd. Het vermoeden van Hubben wordt gepresenteerd in een rapport aan de ministeries van Justitie en VWS.

Abortuscijfer gestegen?
Effting schrijft dat een verklaring voor het uitblijven van de meldingen de invoering van de 20-wekenecho is. Deze bevinding komt niet van professor Hubben, maar van Effting zelf. Effting schrijft ook dat het aantal abortussen is gestegen. De bron daarvan vermeldt ze niet in het artikel.

‘Een van de verklaringen voor het uitblijven van meldingen is de invoering van de 20-wekenecho voor iedere zwangere vrouw in 2006. Daardoor worden ernstige afwijkingen, zoals een open ruggetje, vaker al tijdens de zwangerschap ontdekt. Het aantal abortussen is de afgelopen jaren gestegen ‘, aldus de Volkskrant. Het afwezig zijn van de bron over de toename van abortus en het verhaal over de 20-wekenecho zet aan het denken. Hoe komt Effting eigenlijk aan deze bevindingen?

Stabiele cijfers
De afdeling communicatie van de Rutgers Nisso Groep verwijst FHJFactcheck naar het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In het jaarrapport ‘Wet afbreking zwangerschap’ wordt aangegeven dat sinds 2000 het abortuscijfer in Nederland stabiel is. Alleen in ziekenhuizen, bij vrouwen die een 20-wekenecho hebben laten doen, is het aantal abortussen gestegen. 87 abortussen (4,1 procent) in de afgelopen 2 jaar. Maar de probleemgevallen als ‘ongewenste zwangerschappen’ en ‘ tienerzwangerschappen’ vertonen een lichte daling. Dat levert gemiddeld genomen stabiele cijfers op.

“Ongenuanceerd beeld”
Onderzoekster en specialist op gebied van abortus, Laura van Lee van de Rutgers Nisso Groep benadrukt dat het kenniscentrum geen zicht heeft op de 20-wekenecho abortussen. Deze specifieke abortussen worden gedaan in ziekenhuizen en die cijfers worden niet opgenomen bij de Rutgers Nisso, alleen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
“De manier waarop de journalist van de Volkskrant heeft geschreven over abortus, kan gevoeligheden aanwakkeren in de media en politiek. Abortus is van zichzelf al een gevoelig onderwerp. Voor tegenstanders van abortus zijn dit soort uitspraken daarom koren op de molen: “abortus is een probleem, en nu stijgt het ook nog eens!” In dit geval heeft de journalist een te ongenuanceerd beeld gecreëerd over abortus”, zegt Van Lee.

Toevoeging van een woord
Maud Effting zegt zelf ook in een mail: “Met de zin bedoelde ik dat het aantal late abortussen de afgelopen jaren is gestegen. Ik had dus beter het woordje ‘laat’ kunnen toevoegen. Het gaat om abortussen tussen de 20ste en 24ste week. Dat het aantal late abortussen is gestegen, komt doordat de 20-weken echo een paar jaar geleden is ingevoerd voor elke zwangere vrouw (tenzij ze dat niet wil). Maar in principe krijgt iedereen hem aangeboden. Daardoor worden er meer ernstige afwijkingen in een vroeg stadium ontdekt, en zijn er dus ook meer late abortussen.”

Conclusie
Effting heeft wel veel bronnen gebruikt die ze vermeldt in het artikel. Zo nuanceert ze het vermoeden van Hubben dat het om twintig levens van pasgeboren baby’s gaat. Hoogleraar kindergeneeskunde Sauer zegt in het artikel dat het maar om een paar gevallen van levensbeëindiging per jaar gaat. Ook is ze op de hoogte van het aantal meldingen van late zwangerschapsafbrekingen. Het artikel is helder door de uitgebreide research. Helaas worden niet alle feiten genoemd en ontbreekt de nuance in het verhaal over abortus. En dat is juist zo’n gevoelig onderwerp.

bronnen:
Maud Effting – de Volkskrant
Laura van Lee – de Rutgers Nisso Groep
Jaarrapportage Wet Afbreking Zwangerschap 2007 – Inspectie voor de Gezondheidszorg

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s