DWDD manipuleert ‘grappig’ tv-fragment

Door Noud Broekhof

dwddIn de rubriek De TV Draait Door van het programma De Wereld Draait Door (VARA) was woensdagavond 11 november een grappig tv-fragment te zien. In de hoofdrol een blinde vrouw. Ze laat aan het tv-programma ‘Blik op de weg’ zien hoe ze oversteekt. Daarbij slaat de vrouw met haar stok een fietser, dat is duidelijk te horen aan een klap. Het publiek in de studio lacht uitbundig, maar FHJ Factcheck vertrouwt het filmpje niet en besluit de originele beelden er bij te halen.


Als we hetzelfde fragment in de uitzending van ‘Blik op de weg’ van dinsdagavond 10 november terugkijken, blijkt van het geluid geen enkele sprake. Sterker nog, de stok van de blinde vrouw raakt de fietser niet eens. En dat terwijl De Wereld Draait Door het tegenovergestelde suggereerde. Hoe komt het programma dan aan dat geluidje? Hebben ze dat er zelf onder gemonteerd om het fragment wat op te leuken?

Afbeelding 1Om antwoord op deze prangende vragen te krijgen, belde FHJ Factcheck met de redactie van het populaire VARA-programma. “Wij voegen nooit iets toe aan fragmenten in de rubriek De TV Draait Door”, verzekert Zelda Nieuwenhuis van De Wereld Draait Door ons in eerste instantie. We geven de redactie natuurlijk de kans om beide fragmenten nog eens goed te bekijken en met elkaar te vergelijken.

Grens overschreden
Na het zien van de beelden reageert Evelien Jansen, productieleider van die bewuste woensdagavond. “Het is inderdaad zo dat wij geluid hebben toegevoegd om het grappiger te laten worden”, zegt ze en geeft vervolgens toe dat het vaker gebeurt, maar niet in deze vorm. “Natuurlijk worden beelden wel eens gemanipuleerd bij De TV Draait Door, bijvoorbeeld door ze op een bepaalde manier te monteren. Maar dat is altijd heel duidelijk. Zelf vind ik dat we deze keer echt over een grens zijn gegaan. Ik heb de betreffende editor daar dan ook op aangesproken.”

FHJ Factcheck vroeg de productiemaatschappij van ‘Blik op de weg’ om een reactie. Het voorval was zeker onderwerp van gesprek op de redactievloer, laat Corina Nolsen van Leo de Haas TV Producties weten. Het bedrijf wil verder niet reageren op het handelen van De Wereld Draait Door.

Conclusie
De Wereld Draait Door geeft zelf toe dat een grens is overschreden. Het is goed dat de redactie van het programma zich dat realiseert, want op deze manier worden mensen (in dit geval een blinde vrouw) onterecht belachelijk gemaakt. We weten nu ook dat manipulatie vaker voorkomt, maar de productieleder zegt niet in deze vorm. FHJ Factcheck houdt De Wereld Draait Door scherp in de gaten.

Bronnen
Evelien Jansen (productieleider De Wereld Draait Door)
Zelda Nieuwenhuis (redactielid De Wereld Draait Door)
Corina Nolsen (woordvoerder Leo de Haas TV Producties)

Advertenties

14 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

14 Reacties op “DWDD manipuleert ‘grappig’ tv-fragment

 1. Pingback: De Wereld Draait Door manipuleert ‘grappig’ tv-fragment « How reporters do their job

 2. Pingback: De Wereld Draait Door, maar alleen als je de werkelijkheid een beetje manipuleert - Sargasso

 3. JannyA

  Dat is eerder ook al eens gebeurd. Toen was het een fragment uit Beagle, in het voetspoor van Darwin van de VPRO. Daar werd een archeoloog enigszins belachelijk gemaakt. In het originele VPRO-aflevering kon je zien dat DWDD door de wijze van knippen een fragment had gecreëerd. Heel verwerpelijk. De archeoloog zei in DWDD ook dat de werkelijkheid anders was. Maar ja, wat doe je tegen een tv- fragment.

 4. En ik me maar afvragen of ik dat moment tijdens Blik op de Weg had gemist… blijkt het geluidje er gewoon ingeplakt te zijn.

 5. Ik heb de oorspronkelijke uitzending van Blik Op De Weg gezien en moest ook wel grinniken om dit fragment. Met of zonder geluidje dacht ik meteen: die dame zwaait wel heel gevaarlijk met haar stok. Verder is het trouwens een mooi item over blinde mensen in het verkeer, dat mag ook wel eens worden gezegd over het verder flinterdunne Blik Op De Weg. Alle ophef hier vind ik wat overdreven.

 6. Rogier

  Jeroen Mirck (van de PopieJoopie) vindt het dus overdreven om aan te tonen dat er met beeldmateriaal geknoeid wordt.

  Zal waarschijnlijk ook verklaren waarom er op de Joop.nl met de werkelijkheid geknutseld wordt.

  Maar goed, het Exota-syndroom is blijkbaar nog steeds aanwezig bij de Progressieven/Onverschilligen

 7. Marijn Lansbergen

  De factchecker laat na om te vragen wat het manipuleren op een andere manier (Evelien Jansen) precies inhoudt. Dat geeft wellicht ruimte aan (teveel) eigen interpretatie.
  Volgensmij bestaat het gros van de manipulatie die DWDD toepast uit het korter maken van fragmenten. Daarbij haalt het soms momenten uit zijn context en zet het op een andere volgorde. Zoiets is nu eenmaal onvermijdelijk in het razendsnelle tempo wat DWDD in zijn format hanteert.
  Dat een maker of actor van het fragment het daar niet mee eens is, zal vrijwel altijd zo zijn. De kijker van DWDD (die naar waarschijnlijkheid ook een voorkeur voor het format heeft) is er alleen maar bij gebaat dat zoiets gebeurd.

 8. Arno

  He JannyA ik dacht dat ik de enige was die zich druk heeft gemaakt over dat stukje van Professor Boekschoten en dat ei op Selvagem Grande in het Beagle programma… Ja o o wat was dat lachen he, een oude man die uitglijdt en daarmee de vondst van zijn leven doet! Hahahahaha. Hier ik heb er zelfs een stukje over geschreven op mijn overbodige weblog. Sterker nog, het is het enige stukje op mijn overbodige weblog. Omdat ik WordPress wilde testen… Maar dat terzijde…

  arnodegraaf.nl/wp/

 9. Pingback: Van Factcheck tot ‘hypeje’ « Noud Broekhof

 10. Niks overdrevens aan Jeroen. Manipulatie: goed dat het aangetoond wordt. of vind jij het echt niet van belang dat een redactie dingen toevoegt – en daar ook nog eens , in eerste instantie, over LIEGT.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s