Prima werk van RTL Nieuws

Door Steffie van Gils

RTL Nieuws veroorzaakte opschudding met nieuws over het declaratiegedrag van Nederlandse politiechefs. Dit nieuws past in een reeks onderzoeken van RTL Nieuws, onder meer naar de beloningen van Commissarissen van de Koningin en colleges van B&W. FHJ Factcheck had na het zien van de onthullende uitzendingen een paar vraagjes over de bronnen en de gevolgde onderzoeksmethode.

RTL Nieuws doet op zaterdag 28 november gedetailleerd verslag van haar bevindingen. Een groot deel van de nieuwsuitzending wordt aan het onderwerp gewijd. Na de uitzending komt een flinke stroom media-aandacht op gang. ‘Rel om declaraties korpschefs’, kopt De Telegraaf diezelfde avond op haar internetsite. ‘Kamer geschokt over declaraties politietop’, staat een uur na de uitzending op de site van de Volkskrant. Ook de politiek laat van zich horen. ‘Declaraties politie schokken Kamer’, aldus De Pers. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) is ‘onaangenaam getroffen’ en de PVV vraagt een spoeddebat aan.

“De hoeveelheid aandacht heeft me verbaasd”, zegt verslaggever Roel Geeraedts van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Samen met collega André Tak voerde hij het onderzoek uit. “We hebben blijkbaar een gevoelige snaar geraakt. Na de uitzending kregen we een stroom van tips binnen. Vanuit de samenleving, maar vooral ook vanuit de politiekorpsen.” Er heerst volgens hem vooral verontwaardiging binnen de korpsen. ‘Wij moeten bezuinigen, terwijl ze aan de top riante extra’s ontvangen’, is de gedachte.

Wob
In de uitzending wordt gesproken over ‘onderzoek van RTL Nieuws’. Maar hoe komt RTL Nieuws aan deze informatie? Hoe het onderzoek is uitgevoerd en op basis van welk bronmateriaal, wordt niet duidelijk. Wel verwijst RTL Nieuws duidelijk naar de eigen website. Daarop blijkt dat informatie over alle declaraties en beloningen zijn verkregen via de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). Al deze declaraties zijn via de RTL-site als pdf-bestand te downloaden.

Waarom vermeldde RTL Nieuws niet in de uitzending dat ze haar conclusies heeft getrokken op basis van informatie verkregen via een Wob-verzoek? Geeraedts: “Ik vind dat overbodige informatie.” De gemiddelde kijker weet volgens hem bovendien niet wat Wob is. Je zou dat dan eerst uit moeten gaan leggen. “Dat kost extra tijd in een uitzending die slechts een minuut of twintig duurt. De kijker die meer wil weten, kan op de site terecht”, verwijst Geeraedts nogmaals naar www.rtlnieuws.nl

Voordat RTL Nieuws aan het onderzoek begon, hebben de betrokken journalisten gesprekken gevoerd met onder anderen Jelle Egas, woordvoerder van de Raad van Korpschefs. Egas: “We hebben met hen aan de tafel gezeten om te weten te komen wat ze precies bedoelden met hun vragen en welke bronnen ze wilden inzien, zodat we dit duidelijk aan alle korpsen konden doorgeven.”

RTL moest een apart Wob-verzoek indienen bij elk van de 26 Nederlandse politiekorpsen (25 regionale korpsen en het Korps Landelijke Politie Diensten). “De journalisten hebben een enorme hoeveelheid materiaal doorgewerkt en gepubliceerd op de website”, zegt Egas. “Daarmee hebben ze hun journalistieke taak gedaan. Ze hebben volledige openheid aan de samenleving gegeven.”

Conclusie
Na onze aanvankelijke scepsis, moet FHJ Factcheck concluderen dat RTL Nieuws inderdaad volledige openheid heeft gegeven, zowel over de declaraties als haar bronnen en het gebruikte materiaal. In de nieuwsbulletins is steevast verwezen naar de eigen website, waar men alle documenten kan raadplegen en downloaden. De uitzendingen van RTL Nieuws hebben geleid tot een enorme stroom follow-ups in andere media en in al die artikelen is de betrouwbaarheid van RTL’s berichtgeving nooit in twijfel getrokken. Petje af voor RTL Nieuws, dat prima onderzoekswerk heeft verricht.

Geraadpleegde bronnen:
Jelle Egas, woordvoerder Raad van Korpschefs
Roel Geeraedts, onderzoeksjournalist RTL Nieuws
http://www.rtlnieuws.nl
http://www.volkskrant.nl
http://www.telegraaf.nl
http://www.depers.nl

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Prima werk van RTL Nieuws

  1. Pingback: Prima werk van RTL Nieuws | Nieuws

  2. Pingback: Factcheck « Groener Gras

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s