Is de kleuterjuf ontevreden?

door Joanne Leijten

‘Kleuterjuffen ontevreden over onderwijs’. Deze en soortgelijke koppen verschenen op dinsdag 1 december in verschillende media. Negentig procent van de ondervraagden uit een onderzoek vindt dat het kleuteronderwijs te schools is geworden. Er ligt te veel druk op de kleuters en men beleeft minder plezier aan het werk. Vervelend, vond FHJ Factcheck. Maar is het ook waar?

 

Het nieuws komt van het Onderwijsblad, dat wordt uitgegeven voor de Algemene Onderwijsbond (AOb). Het blad hield een enquête en schreef daar een artikel over.  De aanleiding was een mailtje van een kleuterjuf die zich afvroeg hoe het nu met haar collega’s gaat die in de jaren 70 en 80 ook de KLOS (KleuterLeidsterOpleidingsSchool)* hebben gevolgd.

Na een oproep in het Onderwijsblad kwamen ruim 400 reacties. Toen opviel dat er uit de mailtjes veel ongerustheid bleek over de ontwikkelingen in het kleuteronderwijs besloot de redactie om een enquête rond te sturen. Van de 361 ondervraagden volgden 351 de KLOS-opleiding. Een specifieke groep juffen dus, die verre van representatief is voor de totale groep leerkrachten van groep 1 en 2 in het basisonderwijs (naar schatting 36.000), van wie de meesten intussen de Pabo als opleiding hebben.

Nuance

Trouw heeft wel genoemd dat het om een specifieke groep gaat. Ook de Telegraaf maakte dit duidelijk in  een bericht op de voorpagina van zijn website.  Typisch is wel dat in de rubriek Vrouw een ander artikel staat met hetzelfde onderwerp, maar met een andere strekking en zonder de nuancering.

Factcheck belde de redactie van Vrouw om te vragen of ze die nuancering niet belangrijk vonden. Het antwoord was dat ze meestal het persbericht van het ANP overnemen, ‘tenzij er dingen in staan die echt om verder onderzoek vragen’.

Een check bij het ANP leert dat het persbureau in zijn oorspronkelijke bericht duidelijk de ondervraagde groep heeft omschreven. Deze alinea heeft de Telegraaf later op de site ook toegevoegd aan het betreffende artikel.

De Volkskrant verbeterde ook het bericht over de kleuterjuffen na een belletje van Factcheck. Verantwoordelijk redacteur Hans Dagelet erkende dat er te snel over het persbericht heen was gegaan en dat het inderdaad relevant was om te noemen dat het om een specifieke groep juffen ging. Op de website van de NOS staat het bericht nog steeds zonder deze nuancering, ook na een mailtje van Factcheck.

Wederhoor

In het artikel van het Onderwijsblad komt ook naar voren dat de studenten van de Pabo niet goed genoeg opgeleid zijn om aan kleuters les te geven. Maar er zijn geen tegengeluiden te horen vanuit de Pabo of kleuterjuffen die deze opleiding gevolgd hebben. In de andere artikelen wordt daar ook niet over gepraat. Het simpele principe van hoor en wederhoor is niet toegepast, dat is duidelijk.

FHJ Factcheck sprak redacteur Rob Voorwinden van het Onderwijsblad. Hij erkent dat er geen aandacht aan de tegengeluiden is besteed in het artikel. ‘Het was al bijna negen pagina’s lang. In de volgende editie van het blad gaan we aandacht besteden aan de reacties van onder andere de Pabo en de Onderwijsinspectie. Dat waren we al van plan’, legt hij uit.
Op de vraag of hij het storend vond dat verschillende media in de eerste instantie niet vermeldden dat het om een specifieke groep juffen ging reageert hij berustend: ‘Zo gaan die dingen nu eenmaal. Ik weet hoe het soms gaat, dan is er gewoon geen tijd om ergens verder naar te kijken’. Wat Voorwinden vervelend vindt, is dat bij bijvoorbeeld de Telegraaf wordt beweerd dat de juffen het werk niet meer leuk vinden. ‘Dit is natuurlijk niet zo. Ze hebben nog wel plezier in hun werk, ze vinden alleen de bureaucratie die van boven wordt opgelegd niet leuk.’

Kleinere berichten zoals deze kunnen onvolledig worden zodra noodzakelijke nuanceringen worden weggelaten. In dit geval gaat het niet om ernstige misvattingen, maar het nieuws is wel uit de context gehaald. FHJ Factcheck concludeert dat het raadzaam is om ook bij deze berichten de bron ervan goed na te gaan.

*Deze opleiding ging eind jaren 80 op in de PABO.

Gesproken bronnen:

Hans Dagelet – binnenlandredacteur Volkskrant

Patrick Selbach – Senior chef ANP Nieuws

Rob Voorwinden – redacteur het Onderwijsblad

Redactie Vrouw van de Telegraaf

Websites van de Volkskrant, NOS, Telegraaf, Trouw en AOB.


Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Is de kleuterjuf ontevreden?

  1. Pingback: Waar komt het nieuws vandaan? Nieuws gecheckt door studenten. « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s