‘KLM-piloten moeten als steward aan de slag’

Door Jeroen Noordeloos

De website van het Algemeen Dagblad meldt op 24 februari dat piloten van de KLM aan het werk moeten als steward. Dit omdat er vanwege de economische crisis minder vluchten worden uitgevoerd. Voor piloten is daarom minder werk in de cockpit; zij zitten noodgedwongen thuis. Een lezer van het AD-bericht zou de indruk kunnen krijgen dat het plan al helemaal rond is. Niets blijkt minder waar.

Het woord ‘moeten’ in de kop blijkt fout in deze. Volgens de website van de Vakbond voor Nederlands Cabinepersoneel zijn de plannen er nog niet door. Bovendien: als het plan al van de grond komt, krijgen de piloten een vrije keus of ze eraan deelnemen.

‘Geen sprake van moeten’
FHJ Factcheck nam contact op met Ton Scherrenberg, voorzitter van de vakbond voor cabinepersoneel. “Om maar gelijk mijn mening te geven: ik kan zeggen dat ik zeer teleurgesteld ben in het artikel. Ik heb de schrijver meerdere keren uitgelegd dat áls het plan van de grond komt het op geheel op vrijwillige basis zal gebeuren. Er is dus geen sprake van ‘moeten’, zoals het AD schrijft. Dat is heel jammer want dat is nu precies een punt waar ik duidelijk de nadruk op heb gelegd. Maar dat is niet de eerste keer dat ik zo’n ervaring heb met het AD.’

Ook KLM-woordvoerster Saskia Kranendonk vertelt dat intern nog wordt overlegd over de plannen. “Het klopt dus dat de plannen nog niet definitief zijn. De KLM werkt nog aan de uitwerking.”

Om bij voorbaat nog meer onduidelijkheid weg te nemen: bij dochtermaatschappijen Martinair en Transavia spelen, voor zover Sterrenberg weet, dezelfde plannen niet. ‘Er zijn geen geluiden dat daar ook een overtalligheid aan piloten is.

‘Te kort door de bocht’
In het internetbericht lijkt het alsof het AD op de feiten vooruit is gelopen. FHJ Factcheck zocht daarom contact met auteur Mark van der Werf. “Ja, het woord ‘moeten’ in de kop is inderdaad iets te kort door de bocht”, geeft hij toe. “Maar wat er verder op de website staat, daar heb ik geen invloed meer op. De webredactie werkt afzonderlijk van de bureauredactie. Wat dit bericht betreft heeft mijn collega het te stellig weergegeven. Dat ben ik met jullie eens.”

Het bericht in de papieren editie van het AD blijkt inderdaad volledig te kloppen. Daar wordt wel voorzichtigheid in acht genomen met woorden als ‘mogelijk’ en ‘misschien’.

Bronnen:
Bericht op website AD
Mark van der Werf – redacteur Economie Algemeen Dagblad
Ton Scherrenberg – Voorzitter Vakbond Nederlands Cabinepersoneel
Saskia Kranendonk – Perswoordvoerster KLM
Website Vakbond Nederlands Cabinepersoneel – http://www.vnconline.nl

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s