ED brandt vingers aan ’s lands ‘beste friet’

Door Teun Ceelen
“De beste friet komt uit Eindhoven”, meldde het Eindhovens Dagblad zondag 14 maart op haar website. Maar volgens de online versie van het Algemeen Dagblad bakt friettent Manneke Pis Vredenburg uit Utrecht toch écht de lekkerste patat. Verwarrend. Wie heeft er gelijk? Het AD, want de Utrechtse snackbar ontving een certificaat van Stichting Frietopia voor de beste frietkwaliteit.

Daarmee behoort Manneke Pis Vredenburg volgens de stichting tot de top vijf van Nederland. Die top bestaat verder uit de drie beste friettenten én de snackbar met de beste sfeer. De Eindhovense friettent van Martin Zwerts ontving dus geen prijs voor de beste patat, maar behoort volgens Frietopia wél tot de drie beste snackbars van Nederland.

 ”We hebben besloten dat er niet één de beste kan zijn, omdat de top drie op onze website nogal eens wisselt. Die is gebaseerd op recensies die bezoekers in 2009 plaatsten”, benadrukt de voorzitter van Stichting Frietopia, Bram Bruines.

Het ED heeft de berichtgeving inmiddels aangepast. “Eindhovense friettent bij de beste vijf”, luidt de kop nu. Redacteur Anke Verbakel erkent de fout. “Ik ben het er absoluut mee eens. Zeggen dat het gaat om de beste friet van Nederland is niet waar. Ik vermoed dat er spraakverwarring is ontstaan tussen de betreffende journalist en de bron. Ik was er niet bij toen het stuk in het weekend werd geplaatst, maar je hebt gelijk en ik heb het gewijzigd.”

Belgische roots
Hoewel de website van het AD het nieuws correct vermeldt in de kop, gebruikt de schrijver verderop in het artikel een verkeerde definitie. Daar omschrijft de journalist de certificaat voor de beste friettent als ”prijs voor beste frituur”. Dat is echter de verzamelnaam voor alles wat men in het frietvet hangt. Redacteur David van der Heeden heeft daar wel een verklaring voor. ”Een Belgische collega heeft hier per ongeluk zijn roots laten doorsijpelen. Zoals je weet is frituur de Belgische benaming voor friettent. Sinds we zijn overgenomen door de Belgen (Belgische Persgroep, red.) wisselen we onderling berichten uit. Natuurlijk moeten we dit soort kreten zien te voorkomen, maar dat lukt in de praktijk niet altijd. Ik pas het aan.”

Nu duidelijk is wie de ‘beste friet’ bakt, rijst de vraag in hoeverre de deskundigheid van de websitebezoekers een rol speelt bij de toekenning van de prijs. “Die speelt geen rol”, zegt Bruines onomwonden. ,,Mensen geven een cijfer op basis van hun indruk en smaak. Hoewel smaken verschillen zien we wel dat er overeenstemming is in recensies die negatief of juist positief schrijven over een frietzaak. Zoals opmerkingen over oud frietvet of slappe patat. Dat geeft toch een bepaald beeld en ik hoop daarmee de snackbars aan te moedigen om beter hun best te gaan doen, of juist te blíjven doen.”

Meer dan 3750 reacties stroomden binnen bij Frietopia. Is het merendeel daarvan niet afkomstig van een grote achterban, gemotiveerd door een populaire friettenthouder? Bruines: “Dat is nooit geheel uit te sluiten. Maar het valt op als een bepaalde groep mensen één friettent voortdurend hoge cijfers geeft, terwijl ze andere snackbars niet beoordelen. Die reacties tellen we niet mee.”

Bronnen

-Bram Bruines, voorzitter Stichting Frietopia
-Anke Verbakel, redacteur Eindhovens Dagblad
-David van der Heeden, redacteur Algemeen Dagblad
-www.ed.nl
-www.ad.nl
-Persbericht Stichting Frietopia

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “ED brandt vingers aan ’s lands ‘beste friet’

  1. Pingback: Beste friet toch niet uit Eindhoven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s