Media in dubio: Millie of Milly?

Door Lody Trepels
De afloop was triest. De 12-jarige Milly Boele uit Dordrecht werd na een vermissing van een kleine week dood gevonden. Begraven in de tuin van een politieagent, dicht bij haar ouderlijk huis.  FHJ Factcheck had in dit grote drama een bescheiden vraag. We waren benieuwd naar de juiste naam van het vermiste meisje. Ging het om Millie of Milly?

Het viel ons de afgelopen week op dat er een verschuiving was in de schrijfwijze van de voornaam van het vermiste meisje. Sommige media (o.a. RTL Nieuws en Algemeen Dagblad) hielden vast aan de schrijfwijze Milly. Enkele andere media (o.a. NOS, Novum Nieuws en ANP) spraken eerst over Millie. Afgelopen weekend kreeg het meisje echter ook bij hen de naam Milly.

De speurtocht naar deze naamsverschuiving begint bij Novum Nieuws. Sjoerd Schotten laat namens het persbureau weten dat de verwarring is ontstaan door toedoen van de politie: “In hun communicatie werd eerst Millie vermeld. Later hebben ze dit aangepast. Wij hebben in dit geval dus deze wijziging overgenomen, zeker omdat we geen contact hadden met de familie om via die weg de schrijfwijze te checken.”

Het ANP bevestigt deze lezing van hun collega’s. Chef redactie binnenland Rennie Rijpma: “De schrijfwijze Millie was gebaseerd op het Amber Alert van de politie. We hebben de schrijfwijze aangepast nadat de ouders van het meisje naar buiten traden en duidelijk werd dat zij Milly heette.” Dat verklaart ook waarom in bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad al direct de juiste schrijfwijze werd gebruikt. Journalisten van die krant hadden al eerder contact met de familie.

Fout in berichten politie
FHJ Factcheck ging terug naar de bron. In de persberichten van de politie Zuid-Holland-Zuid werd in eerste instantie inderdaad gesproken over Millie en later overgegaan op Milly.

Zelfs bij de opsporingsberichten via Amber Alert werd een foute naam gebruikt. Bij de oproepen – onder meer te zien in het openbaar vervoer en op billboards – was sprake van Millie. In die uitingen werd de naam ook niet meer aangepast.

Volgens woordvoerder Ed Kraszewski van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) ligt de fout bij de politie Zuid-Holland-Zuid: “Dat korps geeft de informatie door. Wij nemen die alleen over, dus dan ligt de fout bij onze collega’s.” Die collega’s reageren kort. “Het zou best kunnen dat die fout gemaakt is, maar we hebben op dit moment andere prioriteiten dan antwoord te geven op deze vraag”, aldus woordvoerster Nicolette Bovenhorst en daarvoor heeft FHJ Factcheck alle begrip.

BRONNEN:
– Ed Kraszewski, woordvoerder KLPD
– Diverse artikelen AD, ANP, NOS, Novum Nieuws en RTL Nieuws
– Diverse persberichten politie Zuid-Holland Zuid
– Nicolette Bovenhorst, woordvoerder politie Zuid-Holland-Zuid
– Rennie Rijpma, chef redactie binnenland ANP
– Sjoerd Schotten, Novum Nieuws

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Media in dubio: Millie of Milly?

  1. Iets dergelijks is ook aan de hand met de berichtgeving rondom de Australiër die officieel geslachtloos werd verklaard. In de Nederlandstalige media werd de Australiër consequent Norrie May-Welbie genoemd, in de buitenlandse media Norrie May-Welby. Het lijkt erop dat alles wat de Nederlandstalige pers hierover schreef is terug te voeren op één vertaling waarin een spelfout is gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s