Zijn vier op de tien jongeren vrijwilliger?

door Lody Trepels

Vier op de tien jongeren doen vrijwilligerswerk, meldt ANP op maandag 15 maart 2010. Het bericht is in korte tijd te lezen op vele nieuwswebsites. Volgens het bericht is van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar 42 procent actief als vrijwilliger, met name bij sportverenigingen en in het jeugdwerk. FHJ Factcheck verbaast zich over het grote aantal. Klopt dit wel?

Er heerst verbazing bij de Tilburgse factcheckers. Dat bijna de helft van alle jongeren actief is als vrijwilliger strookt niet met hun beleving. Toch blijkt het te kloppen, althans qua cijfers. Bron van het bericht is onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die studie vermeldt inderdaad dat 42 procent van de jongeren in deze leeftijdscategorie vrijwilligerswerk doet.

Belangrijke kanttekening bij de cijfers is dat deze jongeren zich vooral inzetten voor jeugdwerk en sportverenigingen en in mindere mate voor informele hulp buiten instellingen en verenigingen om. Een belangrijke nuancering die op een juiste manier wordt vermeld in het bericht. Hierin staat: “Jongeren zijn met name actief voor sportverenigingen en in het jeugdwerk.”

 Maar wat is vrijwilligerswerk?

De verbazing over het hoge aantal houdt aan. Dus rijst al snel de vraag: wat rekent het CBS eigenlijk onder vrijwilligerswerk? De website van het CBS biedt uitkomst:
 “Tot vrijwilligerswerk worden de werkzaamheden van personen gerekend die binnen een periode van een jaar minstens een keer een onbetaalde inspanning verrichten in organisatorisch verband, zoals bijvoorbeeld voor een school, sportclub of kerk.”

Gezien deze definitie doe je in onze ogen dus al snel vrijwilligerswerk. Stel: iemand van 19 fluit één keer per jaar een voetbalwedstrijdje van de F5, dan valt hij al in de categorie jongeren die vrijwilligerswerk doen. Is dat correct? Jazeker. Het CBS bevestigt deze uitleg van de definitie ‘vrijwilligerswerk’.

 Vermelden van de definitie

In het ANP-bericht wordt wel vermeld dat het vooral gaat over vrijwilligerswerk binnen sportverenigingen en jeugdwerk. Toch is FHJ Factcheck benieuwd of het ANP wist van de brede definitie van het CBS.

 “Daar was ik van op de hoogte”, reageert redacteur Simon Bruyning van de binnenlandredactie van het ANP. In het bericht ontbreekt echter een uitleg van de term vrijwilligerswerk volgens het CBS. Een belangrijke nuancering om de lezer een juist beeld te geven van de waarde van deze cijfers. Daarover is Bruyning helder: “Ik had hier inderdaad een extra nuancering kunnen plaatsen.”

BRONNEN:

– ANP-bericht: Vier op tien jongeren doen vrijwilligerswerk
– Centraal Bureau voor de Statistiek
– Simon Bruyning, binnenlandredactie ANP

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s