ED publiceert een cijfertje te veel

Door Charlotte Backx

Het Eindhovens Dagblad kopte afgelopen dinsdag 16 maart dat er weer meer mensen in acute nood verkeren. Dit zou blijken uit een jaarverslag van de Eindhovense stichting Steunpunt Materiële Hulpvragen. Maar iets klopt er niet, ontdekte FHJ Factcheck…

Volgens het Eindhovens Dagblad steeg het aantal mensen dat aanklopte bij het Steunpunt spectaculair het afgelopen jaar. Maar liefst 11.870 keer werd er om geld gevraagd om in de eerste levensbehoeften te kunnen voorzien, schrijft de krant.

Uit het jaarverslag zelf blijkt dat er wel sprake is van een lichte stijging: behandelde de stichting in 2008 nog 1021 aanvragen, vorig jaar waren dat er 1170. Maar volgens het Eindhovens Dagblad ging het 11.870 aanvragen. En hoewel het genoemde aantal in de krant maar een cijfer verschilt met de werkelijkheid, mogen we hier spreken van een behoorlijke fout. “11.870 aanvragen zouden wij als stichting niet eens kunnen behappen”, zegt Jan van Velzen, penningmeester van de Stichting Materiële Hulpvragen en tevens coördinator van het jaarverslag.

Afgezien van het feit dat het cijfer niet klopt, zou je bovendien kunnen lezen dat het hier om het aantal mensen gaat dat bij het Steunpunt Materiële Hulpvragen aanklopten. En die interpretatie zou niet juist zijn. “Het getal 1.170 dat in het jaarverslag is opgenomen, omvat niet het aantal cliënten maar het aantal hulpvraagbehandelingen. In werkelijkheid hebben 520 mensen het afgelopen jaar een beroep op ons gedaan. Ook dat is te lezen in het jaarverslag”, verklaart Van Velzen.

“Grove blunder”
Auteur John Graat reageert oprecht verbaasd. “Dit is een grove, grove blunder. Ik heb gewoon een tikfout gemaakt, maar wel een schandalige.” En is hem bekend dat het hier gaat om het aantal hulpvragen en niet om mensen? Volgens Graat is dat de eigen interpretatie van FHJ Factcheck: “Dat kun je lezen, maar dat staat er niet. Ik houd niet van veel getallen in een artikel en heb het daarom zo opgeschreven.”

Penningmeester Van Velzen reageert nogal nuchter op de fout: “Het was me inderdaad al opgevallen, maar onze club heeft wel andere problemen aan het hoofd dan ons druk te maken over fouten die in zo’n artikeltje verschijnen.”

Bronnen:
John Graat (Eindhovens Dagblad)
Jaarverslag Stichting Materiële Hulpvragen
Gemeente Eindhoven
Jan van Velzen, penningmeester van de Stichting Materiële Hulpvragen

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “ED publiceert een cijfertje te veel

  1. Pingback: Factchecken « Charlotte's web

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s