Steeds-meer-checks, tweede dag

Gedurende drie dagen inventariseren de FHJ Factcheckers mediaberichten die claimen dat een verschijnsel is toegenomen. Een paar van die berichten worden gedurende de dag uitgeplozen: klopt de claim? Hieronder de ‘vondsten’ van vandaag. De vetgedrukte items worden vandaag uitgezocht. Vanavond hopen we de resultaten te kunnen presenteren.De bevindingen:

Steeds meer boeren tevens barman?
Landbouworganisatie LTO Noord gaat inventariseren of Achterhoekse gemeenten regels hebben omtrent boerenbedrijven die horeca als nevenverdienste hebben, meldde De Gelderlander op maandag 26 april. Volgens de krant zijn er steeds meer boeren die via horeca meer inkomen hopen te krijgen . FHJ Factcheck vroeg zich af: is dat zo?

“Het komt steeds vaker voor dat boeren meer inkomen zoeken door te verbreden, bijvoorbeeld door rondleidingen te geven of boerengolf aan te bieden”, zegt Marianne Eringa, beleidsadviseur multifunctionele landbouwbedrijven van LTO Noord. “Het is na zo’n rondleiding handig om bezoekers een drankje en wat te eten aan te kunnen bieden.” De horecawerkzaamheden zijn dus slechts een tak van de nevenverdienste.
Het is niet zo dat boeren complete discotheken of cafés tussen de koeien bouwen. “Heel soms komt het wel voor, maar dan wordt dat wel aangepakt. Daar gaat onze inventarisatie ook om. Reguliere horeca zien de horecawerkzaamheden van boeren als concurrentie.”

Conclusie
De stelling van De Gelderlander is deels juist. Steeds meer boerenbedrijven hebben een nevenverdienste, maar de horeca vormt dan eigenlijk maar een onderdeel van die nevenverdienste.


Registratie gigolo’s blijft nattevingerwerk
‘Er zijn steeds meer escortbureaus en sites waar je mannen kunt bestellen.’ Dat beweert Metje Blaak, woordvoerster van prostitueevakbond Rode Draad, in een artikel in dagblad De Pers. FHJ Factcheck vraagt zich af of er echt meer mannelijke hoeren actief zijn in Nederland.

Even bellen met Blaak hoe ze aan deze gegevens komt. ‘Er zijn nog geen officiële cijfers, dus het blijft natte vingerwerk’, legt de ex-prostituee uit. ‘Bij onze vakbond melden zich wel steeds meer mannen aan. Daarom durf ik te stellen dat er meer gigolo’s bijkomen.’ In de toekomst zijn er misschien wel cijfers bekend. ‘Een aantal studenten van de Technische Universiteit Delft is bezig om het gebruik van gigolo’s in kaart te brengen. Het gaat dan om het aanbod, hoeveel vrouwen er gebruik van maken, hoe oud deze vrouwen zijn, etc. Het is een moeilijk onderzoek, want prostituees laten zich niet makkelijk registreren.’

Gezien het feit dat het onderzoek nog in de kinderschoenen staat, zijn er nog geen resultaten bekend. Merkt Blaak in haar omgeving dat gigolo’s in opkomst zijn? ‘Vooral jonge meisjes praten erover, maar zij hebben het geld nog niet. Als zij later een vaste baan hebben, zou het gigologebruik flink kunnen stijgen.’


Meer rokende vrouwen
Steeds meer vrouwen roken. Dat stelt depers.nl. Geen uitleg, geen onderzoek, geen bron. FHJ Factcheck ging op zoek naar de cijfers.

Het Continu Onderzoek Rookgewoonten van STIVORO geeft deze heel duidelijk weer, vanaf 1958. Er is inderdaad tussen 2008 en 2009 een lichte stijging te zien in het percentage rokende vrouwen (24 procent – 26 procent). Maar ook blijkt dat de afgelopen vijf jaar het aantal rokende vrouwen rond dit percentage schommelt (2004: 25 procent, 2005: 24 procent, 2006 en 2007: 25 procent). En ten opzichte van de jaren daarvoor is het percentage rokende vrouwen nu lager (1999: 31 procent, 2002: 28 procent, 2003: 27 procent). Alle getallen zijn gebaseerd op een steekproef onder 9000 vrouwen.

Om erachter te komen of we deze cijfers serieus kunnen nemen bellen we met statisticus Jelke Bethlehem van de Universiteit van Amsterdam. ‘Bij een steekproef is altijd sprake van een betrouwbaarheidsmarge. In dit geval zou je eigenlijk moeten kijken naar de uitkomsten van de laatste tien jaar. Dat kan ik niet zomaar voor je uitzoeken.’ Bethlehem kan voor ons wel de onzekerheidsmarge voor de jaren 2008 en 2009 berekenen. ‘Die is 1,2. Elk verschil groter dan 1,2 is dus significant. Het verschil is hier twee procent. Er is dus sprake van een significante stijging.’

Maar wordt roken dan weer een trend onder vrouwen? We bellen nog even met STIVORO. Tarquinia Zeegers licht de cijfers toe: ‘Het is opvallend dat er een lichte daling te zien is in het percentage rokende mannen, en een lichte stijging bij de vrouwen. Terwijl er de voorgaande jaren onder vrouwen ook een afname te zien was. Maar de komende jaren zal pas duidelijk worden of er ook echt steeds meer vrouwen roken.’
Er waren in 2009 dus meer rokende vrouwen dan in 2008, maar de cijfers voor 2010 en verder zullen uitwijzen of er sprake is van een trend. (Sanne van Neerven)


Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Steeds-meer-checks, tweede dag

  1. Pingback: Steeds-meer-checks, tweede dag - Horecatrend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s