Steeds-meer-checks, derde (en laatste) dag

Gedurende drie dagen inventariseren de FHJ Factcheckers mediaberichten die claimen dat een verschijnsel is toegenomen. Een paar van die berichten worden gedurende de dag uitgeplozen: klopt de claim? Hieronder de items waarmee we vandaag aan de slag gaan. Vanavond hopen we de resultaten te kunnen presenteren.

Steeds meer mensen werken in het buitenland
http://www.managersonline.nl/nieuws/9664/steeds-meer-mensen-werken-in-het-buitenland.html
Steeds meer Nederlanders maken gebruik van mobiel internet. http://www.volkskrant.nl/multimedia/article1374475.ece/Nederlander_gebruikt_steeds_meer_mobiel_internet
Steeds meer mannen dansen paal.
http://www.nu.nl/lifestyle/2236675/steeds-meer-mannen-paaldansen.html
Steeds meer winkels zijn open op Koninginnedag
http://www.bndestem.nl/algemeen/economie/6612439/Steeds-meer-winkels-open-op-Koninginnedag.ece
Steeds meer Nederlanders eten sushi
http://dieet.blog.nl/algemeen/2010/04/29/nederlander-eet-steeds-meer-sushi
Steeds minder funshoppen in Best


De resultaten:

Winkels op Koninginnedag
“Steeds meer winkels open op Koninginnedag”, meldt BN/DeStem. “Veel supermarkten zijn gewoon open op Koninginnedag”, staat er in de volgende zin. Gaat het nu om alle winkels, of enkel supermarkten? En is het wel echt waar? We zochten het uit.

Jelger Zee van Detailhandel Nederland zegt: “We horen van winkeliers dat ze steeds vaker open zijn op Koninginnedag, maar daar hebben we geen specifieke cijfers van. Het is een trend die we signaleren. Het is het gevolg van de wensen van consumenten, die ook graag op Koninginnedag iets aanschaffen. Het gaat overigens niet enkel om supermarkten, het is een algemene trend in de detailhandel.”

Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de brancheorganisatie van alle supermarkten in Nederland meldt dat Koninginnedag een normale dag is voor supermarkten. De vraag of het er ook steeds meer zijn, wordt niet beantwoord.

Er zijn dus geen cijfers over openingstijden op Koninginnedag, maar een zoektocht op Google levert veel resultaten op van gemeenten waar de winkels geopend zijn. Koninginnedag is overigens geen nationale feestdag, dus winkeliers mogen ook gewoon de hele dag open zijn. (Koen van Bommel)


Tsunami van sushi overspoelt Nederland

‘Nederlanders eten steeds meer sushi’ staat te lezen op de sites van dieet.blog.nl en DeOndernemer.nl. Bron van het nieuws is Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland. Zijn wij echt meer rauwe vis met rijst gaan eten? Als haringvolkje is dat helemaal geen gekke gedachte. We bellen met Koninklijke Horeca Nederland. ‘Sushi wordt inderdaad steeds populairder’, zegt Prinssen. ‘Er is een tendens dat sushi niet alleen meer geserveerd wordt in sjieke restaurants, maar ook in de middenklasserestaurants en afhaaltenten.’ Het zijn vooral de Chinezen die met het van oorsprong Japanse voedsel aan de haal gaan. ‘De meeste Aziatische horecamensen in Nederland zijn van Chinese komaf. De nieuwe generatie gaat op zoek naar nieuwe concepten. Eerst had je all you can eat met wokken, nu gaat het meer richting de sushi.’

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar we willen keiharde cijfers. Op de website kenniscentrumhoreca.nl wordt netjes geregistreerd hoeveel restaurants er zijn in Nederland en wat de nationaliteit van de keuken is. De metingen gaan terug tot 1996, toen er in Nederland 49 Japanse restaurants waren. In 2009 was dit aantal verdrievoudigd naar 148. Een jaar eerder waren er nog 132 Japanners.
Het aantal Chinese restaurants blijft in diezelfde periode overigens stabiel: rond de 2000. Maar die restaurants zetten volgens Koninklijke Horeca Nederland wel steeds meer sushi op de kaart. We zijn overtuigd; Nederlanders gaan massaal aan de sushi. (Geert Oosterwijk)


Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s