Plantenvoeding met kattenbakluchtje

Door Koen van Bommel

Mephedrone is een verwarrend goedje. Over de door de Engelse pers tot ‘meow meow’ gedoopte partydrugs (het witte poeder ruikt volgens gebruikers naar een net bevuilde kattenbak) bestaat nogal wat onduidelijkheid. Over de legaliteit, de werking en het gevaar. De media lijken er niet echt uit te komen. Is het nou echt plantenvoeding of is dat gewoon een verkooptrucje? En hoe verslavend is het eigenlijk?

“Een sterker effect dan XTC”, meldt de Volkskrant op 12 april. Dat klinkt veelbelovend, zeker met die pilletjes van tegenwoordig, waar vaak nog nauwelijks MDMA (de werkzame stof in XTC) in blijkt te zitten. Volgens het artikel is het ook nog eens goedkoop en legaal. Dat is vast te mooi om waar te zijn.

Legaal is het in ieder geval niet. Mephedrone is opgenomen in de Geneesmiddelenwet, en is dus niet vrij te verkrijgen in bijvoorbeeld smartshops. Het is wel redelijk eenvoudig via internet te bestellen, al wordt het dan niet als roesmiddel aangeprezen. De (voornamelijk Britse) webwinkels spreken liever over ‘plant-feed’. Het is echter een misvatting dat het middel ook daadwerkelijk voor dat doeleinde gebruikt kan worden. Naar alle waarschijnlijkheid worden je begonia’s niet praatzamer dan normaal, maar gaan ze enkel treurig slap hangen.

Veel milder
Heeft het dan op z’n minst de door Volkskrant beloofde sterkere werking dan XTC? Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut vertelt FHJ Factcheck: “Mephedrone werkt stimulerend, een beetje zoals cocaïne, en euforisch, zoals het effect van XTC. Het is echt een sociaal middeltje, je gaat er makkelijker van praten, voelt je zelfverzekerd en je verkeert in een lichte roes. Dat duurt echter maar kort, na een uur is het middel uitgewerkt. Dat het een sterker effect heeft dan XTC klopt niet. Het is veel milder.”

Dat wil overigens niet zeggen dat het niet gevaarlijk kan zijn. Mephedrone heeft namelijk de nare eigenschap om verschrikkelijk verslavend te zijn. De bijwerkingen zijn ook niet echt om over naar huis te schrijven. Lees bijvoorbeeld dit interview met een Engelse journalist die een avondje ‘meow’ wilde proberen voor een artikel en onbedoeld zes gram wegwerkte.

Explosieve stijging
Dan was er nog een bericht uit het Algemeen Dagblad van 12 maart. Misschien niet heel actueel, maar er werd wel gesuggereerd dat er een ‘explosieve stijging’ van het aantal gebruikers was. “Dat klopt ook niet”, zegt Van der Gouwe, “We zien een stijging in het aantal mensen in Nederland dat Mephedrone gebruikt, maar die is gering. De stijging is ook deels te wijten aan alle media-aandacht.”

Waar komt al die belangstelling van de pers dan vandaan? Blijkbaar zijn er in Nederland maar weinig gebruikers en er is hier ook nog niemand aan gestorven. Van der Gouwe: “Het is een sexy onderwerp, een nieuwe drug die heel verslavend is doet het altijd goed in de media. Om de zoveel jaar heb je wel verhalen van nieuwe middelen. Vaak verdwijnen ze ook net zo snel als ze in opmars komen.”

Beeld
Volkskrant-verslaggeefster Anna van den Breemer, die het artikel over mephedrone schreef, zegt in een reactie dat haar woordkeuze in de intro bedoeld was om aan te geven wat het beeld is dat mensen hebben van mephedrone. Ook zegt ze dat veel gebruikers op internetfora beweren dat het effect sterker is dan dat van XTC.

FHJ Factcheck vindt dat een nogal kwestieuze bron.

Bronnen:
Daan van der Gouwe (Trimbos)
Anna van den Breemer (Volkskrant)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s