Hoeveel opgepakte relschoppers in Rotterdam?

Door Tessa van Hoof

Het had zondag 25 april een spannende bekerfinale moeten worden maar de sfeer in het stadion van Ajax was tijdens de eerste mach gedaald tot ver onder het vriespunt. Er was geen Feyenoord-supporter te vinden in de Arena. De politie verrichtte 71 aanhoudingen in Rotterdam, maar over dat aantal waren niet alle kranten het eens. Of toch wel?

FHJ Factcheck las meerdere kranten en noteerde:

De Volkskrant: 71 aanhoudingen
Metro: 71 aanhoudingen
Brabants Dagblad: 44 arrestanten
Algemeen Dagblad: Zeker 70 arrestanten
De Telegraaf: 40 aanhoudingen
Trouw: Zeker 60 aanhoudingen

Wat is nu de waarheid? FHJ factcheck deed navraag bij de politie Rotterdam-Rijnmond. Die verspreidde op zondagavond 25 april een persbericht met daarin de mededeling dat er 71 mensen waren ingesloten.

Adri Vermaat schreef in Trouw dat er ‘zeker zestig ‘ arrestanten waren. Zijn verklaring voor het verschil is ‘dat het artikel om 21.00 uur al klaar was en dat het veel tijd kost om in te breken op een pagina die al af is’. Volgens de journalist is het verschil van elf personen niet groot en maakt dat voor de lezer niet veel uit. “Alleen als er zwaargewonden waren gevallen dan is dat een reden om de pagina alsnog terug te roepen en het aan te passen.” Daarbij zegt Vermaat dat hij zich enigszins had ingedekt door te schrijven dat het om “zeker zestig” arrestanten ging. Hou je de lezer dan niet voor de gek? Feiten zijn toch feiten? Vermaat: “Het persbericht waarin stond dat er 71 aanhoudingen zijn verricht, kwam iets over half elf binnen. Je moet als journalist een keuze maken. Om half elf wordt de mail niet continue gecheckt.”

Eén persbericht
De afdeling persvoorlichting van de politie Rotterdam-Rijnmond laat weten dat er die zondag één persbericht over de arrestaties is verzonden naar de media. Dat gebeurde om 22.33 uur en in dat bericht stond het aantal van 71 aanhoudingen.

Nrc.next, dat repte van 44 arrestaties, zegt de informatie van het ANP te hebben. Volgens Marijn van Gelder van het ANP heeft de nieuwsdienst drie versies naar de media gestuurd. Versie één berichtte over ‘een fors aantal’ arrestanten, versie twee over 44 en versie drie over 71 aanhoudingen. Volgens Van Gelder, die werkzaam is op de nieuwsdienst, kwam het ANP tot die cijfers doordat het persbureau door de dag heen contact had met de politie. Het ANP paste op basis van die updates een aantal keer per dag het bericht aan. Karen Peeters, stagiair bij Nrc.next, zegt dat de krant het getal van ANP had, maar in het bericht ontbrak de bronvermelding. “We hebben de verwijzing er niet bijgezet. Heel slordig want normaal gesproken doen wij dat wel.” Peeters voegt daaraan toe: “Wij checken zoveel mogelijk, altijd eigenlijk.”

Conclusie
Door wie komt het dat er zoveel verschillende aantallen werden gepubliceerd? Door de journalisten, de politie of het ANP? Een aantal kranten nam de tweede versie van het ANP over (44 arrestanten).  Zij hebben later geen pagina’s meer teruggehaald of overgemaakt om het uiteindelijke cijfer van 71 te kunnen melden. Dat was in elk geval de verklaring die Trouw geeft voor het verschil van elf. Dat was niet groot genoeg om de krant terug te halen.

Dan is er de politie die om half elf ’s avonds het persbericht verspreidde. Te laat? Had ze dat eerder moeten doen? Was er dan meer duidelijkheid geweest en had de politie niet tussentijds contact moeten hebben met het ANP? FHJ Factcheck denkt dat het voor de media belangrijk is te melden waar zij het bericht vandaan hebben en als zij besluiten de pagina vroegtijdig te sluiten, dat bij dit soort evenementen te melden. “Bij het ter perse gaan van deze krant was het aantal aanhoudingen nog niet bekend. Het zouden er volgens de politie al zeker zestig zijn.” Als je deze zin in de krant zet, heb je jezelf ingedekt. Daarnaast was deze wedstrijd beladen. De media zorgden voor een bepaalde beeldvorming. Dan is het juist van belang dat het correcte aantal in de krant komt te staan. Anders is het wellicht een beter idee om geen cijfers te melden in de krant maar dit op de website te publiceren. Mag je daarnaast als journalist denken dat een verschil van elf personen niet noemenswaardig is om te vermelden? FHJ Factcheck vindt dat je er als journalist altijd naar moet streven om zo correct mogelijk te zijn.

Bronnen:
Marijn van Gelder (ANP Nieuwsdienst)
Persafdeling politie Rotterdam Rijnmond
Adri Vermaat (redacteur Trouw)
Karen Peeters (stagiair Nrc.next)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s