Van yuan naar dollar naar euro

Door Jasper Haenen

De rechtbank in de Chinese hoofdstad Beijing legde de Chinese zakenman Huang Guangyu, ook wel bekend onder de naam Wong Kwong Yu, vorige week een celstraf op van 14 jaar. Guangyu, die vanuit een arme familie in de provincie Guangdong opklom tot de hoogste plek op de lijst met rijkste Chinezen in 2008 van het Aziatische zakenblad Hurun, werd veroordeeld voor handel met voorkennis, omkoping en illegale transacties. Onder andere De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en de NOS meldden de veroordeling op hun website.

Even was er voor FHJ Factcheck enige onduidelijkheid bij dit bericht, nadat we de Amerikaanse artikelen hierover lazen. Forbes, het Amerikaanse magazine dat wereldberoemd is vanwege hun ‘rijkste mensen op aarde’-lijsten, schreef namelijk dat Guangyu op nummer twee stond op de Forbes-lijst in 2008. Afwijkend van alle andere Nederlandse artikelen die hem wel op nummer één plaatsten. Na een tijdje zoeken vond FHJ Factcheck de lijst van Hurun, waarop de veroordeelde zakenman de koppositie wel heeft. Een verschil tussen Forbes en Hurun, waarschijnlijk een poging om toch nog enigszins van elkaar af te wijken.

Geldboete
Er was echter nog iets opvallends aan de specifieke berichtgeving over de strafmaat van Guangyu. Naast zijn celstraf van 14 jaar, kreeg de Chinees ook een geldboete van 600 miljoen Chinese yuan, omgerekend 88 miljoen Amerikaanse dollar, omgerekend ongeveer 70 miljoen euro. Die 70 miljoen euro stond op de site van De Telegraaf en het AD. Op de NOS-site werd aanvankelijk een bericht geplaatst, waarin sprake was van 88 miljoen euro.

Duidelijk is dat hier de valuta niet omgerekend is. Het woord dollar is eenvoudig vervangen door euro, zonder de cijfers die voor de munteenheid stonden om te rekenen. Een foutje dat wel 18 miljoen euro scheelt. Na een korte omweg kreeg FHJ Factcheck de schrijver van het bericht aan de lijn: eindredacteur Lambert Teuwissen. Hij was enthousiast en benieuwd naar de bevindingen van FHJ Factcheck. Nadat wij hem confronteerden met zijn kleine fout, bedankte hij en paste de tekst op de website meteen aan. Vijf minuten later stond op de NOS-site bij het Guangyu-bericht niet meer 88 miljoen euro, maar de correcte 70 miljoen.

De conclusie van FHJ Factcheck: begripvol afgehandeld door de NOS, zonder ook maar een spoor van een ‘waar-bemoei-jij-je-mee’-reactie!

Bronnen:
Lambert Teuwissen (NOS)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s