Mannen met tatoeages betere vaders?

door Tessa Jansen
Mannen met tatoeages zijn betere vaders, schrijft DePers.nl op maandag 10 mei. In de kop van het bericht staat ook dat getatoeëerde mannen betere mannen zijn. Onderzoekers van de universiteit van Wroclaw (Polen) deden een onderzoek naar de relatie tussen tatoeages en de symmetrie van het menselijk lichaam. Maar wat maakt getatoeëerde mannen dan betere vaders?

FHJ Factcheck vroeg zich af: wat is een goede of wat is de beste man en wat heeft dat met tatoeages te maken? Voor ons gevoel klopte het door De Pers geschetste beeld van getatoeëerde man en beste vader niet helemaal. Wij dachten bij goede vaders toch eerder aan het type Balkenende of Rouvoet en voor zover wij weten (niet gecheckt!) hebben zij geen tatoeages. Ook opvallend was het verschil tussen de kop en de lead van het bericht. In de kop zijn het betere mannen en in de lead betere vaders. Dat zijn  verschillende grootheden.

Pools
Dus op zoek naar andere berichten over dit onderwerp, maar die vond FHJ Factcheck in de Nederlandse media niet.
Vervolgens vroegen we bij de universiteit van Wroclaw het onderzoek op. Die studie Tattoo and piercing as signals of biological quality ging over het eventuele verband tussen de symmetrie van het menselijk lichaam en het hebben van tatoeages en piercings. 

Symmetrie
De Poolse wetenschappers onderzochten ruim tweehonderd mannen en vrouwen. De helft had wel tatoeages (en piercings) en de andere helft niet. Hun hele lichaam werd opgemeten. In het onderzoek staat dat symmetrie een persoon aantrekkelijker maakt en dat symmetrische mensen vaak ook gezonder zijn.  Wat bleek? De mannen met tatoeages waren symmetrischer dan de mannen zonder tatoeages. Bij vrouwen was er geen verschil.

Imperfecties
Daarmee ontkrachtten de onderzoekers de wereldwijde hypothese dat mensen een tatoeage nemen om hun lichamelijke imperfecties te verbergen. Volgens dit onderzoek klopt dat dus niet. De Poolse wetenschappers kwamen met een conclusie: Mannen met tatoeages zijn symmetrischer.

Dat is kortweg de kern van de bevindingen. De rest van het tatoeage-artikel op DePers.nl komt ongeveer overeen met het onderzoek, waarover verder ook werd geschreven op de Amerikaanse site Scientific American. Zo blijven we nog altijd zitten met de vraag: hoezo zijn getatoeëerden betere mannen of vaders dan mannen zonder plakplaatje?

Marcel Hulspas, auteur van het artikel, erkende in een mailtje dat hij het nieuws van die Amerikaanse website heeft. Het bericht op die website komt wel overeen met het Poolse onderzoek. Hoe Hulspas er vervolgens dit bericht van heeft gemaakt, is ons niet helemaal duidelijk.
 
Reactie
FHJ Factcheck had dus nog wat vragen voor journalist Marcel Hulspas. We belden een aantal keren naar de redactie van DePers, maar slaagden er niet in Hulspas aan de lijn te krijgen. Via de mail legden we uit dat we nog een aantal vragen hadden over zijn artikel. Daarop antwoordde hij:

Hoi Tessa,
 
dit heb ik al eens eerder meegemaakt. Laat maar, dus.
 
Hulspas

FHJ Factcheck krijgt zodoende geen antwoord op onze vragen. Zoals: hoe komt het dat het artikel op De Pers.nl een link legt met het vaderschap, terwijl dat in het Poolse onderzoek niet voorkomt? Misschien gebruikte Hulspas een andere bron? We zullen het niet weten.

Na deze reactie keek FHJ Factcheck naar wat de auteur bedoelde met ‘ik heb het al eens eerder meegemaakt’. Onze weblog heeft nooit iets over hem geschreven, de factcheckers uit Leiden spraken hem ooit wel voor een artikel. Via hun weblog kwam FHJ Factcheck op het artikel: http://www.journalistiekennieuwemedia.nl/NC/?p=2137 waarin Hulspas een reactie geeft. Waarschijnlijk bedoelt hij dit in zijn mailtje.

Conclusie
Er is inderdaad onderzoek gedaan naar getatoeëerde mannen. De bewering dat getatoeëerde mannen betere vaders zouden zijn, staat nergens in het onderzoek. Omdat de auteur van het stuk, Marcel Hulspas, geen reactie wil geven aan FHJ Factcheck, zullen we dus nooit te weten komen op welke bronnen hij zich (nog meer) baseerde. De bron (Scientific American), die hij eerder aangaf, rept ook met geen woord over goed of slecht vaderschap in relatie tot tatoeages. Kortom: FHJ Factcheck heeft geen bevestiging kunnen vinden voor de bewering op De Pers.nl. Misschien is het verzonnen of baseert de auteur zich op bronnen die hij niet met ons wil delen.

Bronnen
Marcel Hulspas, journalist DePers.nl
Zofia Pietrzkiewicz, universiteit Wroclaw (Polen)
Studie Tattoo and piercing as signals of biological quality
Scientific American

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Mannen met tatoeages betere vaders?

  1. Pingback: Tattoos maken betere man? « Tessa's story

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s