Volkskrant-artikel overgenomen door De Telegraaf?

Door Anoek Hofkens

Steeds meer kinderen weigeren medicijnen. Dat stelt hoogleraar kindergeneeskunde Wietse Kuis (64) in een interview in de Volkskrant van 11 mei. Op dezelfde dag plaatst De Telegraaf rond twaalf uur het stuk ‘Steeds meer lastige kinderen bij dokter’ op haar website. Als bron voor deze bewering worden de woorden van Kuis uit de Volkskrant aangehaald. Opvallend is dat naast deze bewering ook volledige zinnen exact hetzelfde zijn als in het interview met de hoogleraar. Een geval van plagiaat of kan De Telegraaf zich beroepen op het citaatrecht?


Om dat uit te zoeken is het allereerst van belang om te weten of de schrijver van het artikel van De Telegraaf met hoogleraar Wietse Kuis heeft gesproken. Want in dat geval is het artikel tot stand gekomen door eigen nieuwsgaring en kan plagiaat worden uitgesloten. De kindergeneeskundige is onlangs met emeritaat gegaan en woont in het buitenland. Via de mail zocht FHJ Factcheck contact met hem. In zijn reactie op onze vraag of de landelijke krant contact met hem heeft gezocht liet hij ons weten dat dat niet het geval was. En op de vraag wat hij van het bericht vond zei Kuis: “Eerlijk gezegd heb ik het Telegraaf-stuk niet gelezen, maar ik heb gehoord dat ze wel aan bronvermelding gedaan hebben en dat ze een aantal quotes hebben aangehaald. Of dat correct is of niet, daar lig ik nu niet bepaald wakker van.”

Verbaasd
Nu we weten dat de krant letterlijk citaten uit het Volkskrant-artikel overnam, zijn we benieuwd naar wat de schrijfster van het originele interview, Volkskrant-journalist Maud Effting, daar van vindt. Voordat FHJ Factcheck haar benaderde was ze nog niet op de hoogte van het artikel van De Telegraaf. Zij las het op ons verzoek. Over de gelijkenissen tussen de twee teksten: “Aan de ene kant vind ik het leuk dat er op deze manier meer aandacht is voor de boodschap die Kuis wil overbrengen, maar aan de andere kant is het wel een hele makkelijke manier van journalistiek. Het verbaast mij dat De Telegraaf Wietse Kuis niet even heeft gebeld ter controle van de informatie. Het gebeurt echter wel vaker dat internetsites een korte samenvatting van een artikel uit andere media plaatsen. Dus ik ben niet heel erg verrast. Ik had het wel netjes gevonden als ze onderaan het bericht een link naar mijn artikel hadden geplaatst. Het is jammer dat dat niet is gebeurd”. Onderaan deze weblog staat het bericht van De Telegraaf zoals het op haar website is te vinden. Met rood staat aangegeven welke tekstdelen letterlijk zijn overgenomen uit de Volkskrant.

Luie journalistiek
Maar betekent dit dan dat De Telegraaf plagiaat heeft gepleegd? Volgens Thom Meens, ombudsman van de Volkskrant, is dat niet het geval. In de eerste zin van de eerste alinea staat namelijk dat Wietse Kuis in de Volkskrant stelt dat ‘artsen steeds meer te maken krijgen met lastige kinderen’. En ondanks dat er in de rest van het bericht niet meer naar de Volkskrant wordt verwezen, ook al komen we ook daar letterlijk overgenomen zinnen tegen, kan er daarom volgens de ombudsman niet worden gesproken van plagiaat. Meens vindt dat jammer: “Helaas is de wetgeving zo ingericht dat je in de journalistiek gemakkelijk andermans werk kan overnemen. Je mag alles 1 op 1 overschrijven, als je maar zegt waar je het vandaan hebt gehaald.” Daarnaast is Meens van mening dat je hier als krant heel voorzichtig mee moet omgaan. Iedereen maakt immers fouten en zo loop je altijd een risico een fout van een ander over te nemen. Dat De Telegraaf-journalist Kuis niet heeft gebeld om even snel de citaten te checken begrijpt hij daarom ook niet. “Het is de luie vorm van journalistiek bedrijven. En De Telegraaf heeft daar wel een handje van. Ondanks de bronvermelding wordt het bericht gebracht als eigen nieuws terwijl alleen resultaten van het werk van een andere journalist worden gepresenteerd. Dat is heel vervelend.”

Logisch
Tot slot bellen we naar de internetredactie van Vrouw van De Telegraaf om de journalist te spreken die het bericht heeft geschreven om er achter te komen hoe hij of zij te werk is gegaan. Jammer genoeg wordt dit verzoek meteen afgekapt met de melding: ‘Wij hebben als redactie afgesproken niet mee te werken aan jullie onderzoekjes’. Wanneer FHJ Factcheck vraagt waarom, wordt de FHJ Factcheckers verweten dat zij de woorden van de Telegraaf-journalisten die zij spreken verdraaien en De Telegraaf zo in een kwaad daglicht stellen. Op de vraag of zij haar naam wil spellen voor deze blog liet de journaliste aan FHJ Factceck weten dat als we haar naam wilden, we dat ‘meteen aan het begin van het gesprek hadden moeten noteren’. Als afsluiting voegde ze nog toe dat het artikel ‘Steeds meer lastige kinderen bij dokter’ ondertussen al zo oud is dat het al lang weer van de website is afgehaald. Toen FHJ Factchechik daarover verbazing uitte, reageerde ze: ‘Dat is toch logisch? Niemand wil oud nieuws lezen hoor.’ Verrassend genoeg staat het bericht nog steeds online.

Conclusie
Ondanks dat De Telegraaf letterlijk zinnen overnam uit een artikel van de Volkskrant, maakte de krant zich naar alle waarschijnlijkheid niet schuldig aan plagiaat. Aan de reactie van de geïnterviewde en de Volkskrant journaliste is daarnaast af te lezen dat het overnemen van informatie in de media niet nieuw is. Zij zijn beiden niet onder de indruk van wat er is gebeurd en wellicht is dat het resultaat van een ontwikkeling die al langer gaande is. De verschillende kranten in Nederland houden elkaar nauwlettend in de gaten, omdat ze bang zijn dat de ander een nieuwsfeit brengt waar zij niet van op de hoogte zijn. Het lijkt er op dat de journalisten en de lezers dit als vanzelfsprekend beschouwen en zich daarom niet druk maken wanneer er opvallende overeenkomsten zijn tussen artikelen in verschillende media.

Bronnen:
Wietse Kuis, hoogleraar kindergeneeskunde
Maud Effting, journaliste de Volkskrant
Thom Meens, ombudsman de Volkskrant
Redactiemedewerker van De Telegraaf

di 11 mei 2010, 12:24
Steeds meer lastige kinderen bij dokter
AMSTERDAM – Kinderen weigeren steeds vaker medicijnen of injecties. Ze schelden, schoppen en schreeuwen naar medici. Hun ouders zitten erbij en kijken ernaar.

Artsen krijgen steeds vaker te maken met lastige kinderen, stelt hoogleraar kindergeneeskunde Wietse Kuis, onlangs met emeritaat, in de Volkskrant. Kinderen die hun medicijnen niet willen slikken, die niet geprikt willen worden, geen vervelende behandeling willen ondergaan of hun dieet niet willen volgen.
Volgens Kuis komt dat doordat ouders vaker dan vroeger een weifelende houding aannemen ten opzichte van hun kind.
Veel ouders zouden meer een maatje van hun kind zijn dan ouder.

Autoriteit
Kuis maakte bijvoorbeeld mee dat een kind zei dat zijn moeder had beloofd dat hij niet geprikt hoefde te worden. „Soms zeggen ouders ook doodleuk, nou, dan moet dat prikken maar niet.” De emeritus-hoogleraar denkt dat ouders onbetrouwbaar worden voor hun kind door te vertellen dat er niet geprikt hoeft te worden. „Natuurlijk is het vervelend om zo’n boodschap te brengen, maar je moet als ouder zoveel autoriteit hebben, dat je dat kunt. Ik vind dat veel ouders zich er wel eens wat meer bewust van mogen zijn dat ze de grip op hun kinderen kwijt zijn.”

Trappen
Ook zijn veel jonge patiëntjes brutaal naar hun verzorgers. Zo ontmoette Kuis een kind met ernstige reuma dat weigerde zijn mond open te doen, liep te trappen naar verpleegkundigen en grove antwoorden gaf. Kuis: „De ouder zat erbij en zei: ik kan er ook niets aan doen.”
Is jouw kind wel eens lastig bij de dokter? Hoe ga je daarmee om? Zijn ouders vaak teveel maatjes met hun kind in plaats van ouder? Praat met ons mee!
Bron: telegraaf.nl

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Volkskrant-artikel overgenomen door De Telegraaf?

  1. Jeroen

    De hoogleraar is met emiraat gegaan?

    Goh, ik wist niet dat hoogleraren ook emirs konden worden. Volgens mij bedoelen jullie emeritaat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s