Massaal seksen in een BMW

Door Johan van der Putten

BMW-rijders hebben het meest seks in de auto melden de websites van Nu.nl en De Telegraaf op dinsdag 18 mei. Blijkbaar vindt de redactie van de krant het een leuk bericht, want een dag later staat het in de papieren versie. Het artikel verschijnt ook in andere media, soms met de nadruk op andere opvallende resultaten. Zo staat op de site van RTV Noord: ‘Groningers doen het massaal in de auto’. De gegevens zijn afkomstig uit een onderzoek van Marktplaats.

FHJ Factcheck vroeg zich af hoe betrouwbaar zo’n onderzoek is en besloot de enquête op te vragen bij Bijl PR, het bedrijf dat namens Marktplaats het persbericht verstuurde. Gelukkig waren wij niet de enigen die de gegevens wilden inzien. Selma Hetharia van Bijl PR verklaart de testresultaten ook naar Nu.nl, De Telegraaf, ANP, Leeuwarder Courant, GPD, Hart van Nederland, Editie NL en Dagblad van het Noorden te hebben gestuurd. Het onderwerp ‘seks in de auto’ viel blijkbaar bij nogal wat media in de smaak.

44 BMW-rijders
Marktplaats deed op zijn website onderzoek onder zijn bezoekers. Daaraan deden 1977 mensen mee. Iets meer dan de helft, 1049, vulde alle vragen tot het einde toe in. Dat is een respectabel aantal, maar als je specifieker gaat kijker dan valt het tegen. Zo vulden slechts 44 BMW-rijders de test in. Dat is nogal weinig.

Hetharia bevestigt dat het onderzoek niet representatief is. “Het zijn niet zo veel resultaten en daarom niet significant. Wel proberen we altijd minimaal vijfhonderd reacties te krijgen, anders heeft het helemaal geen waarde. In dit geval reageerden meer dan duizend mensen. Maar als je het gaat uitspitten op leeftijd, type auto of provincie, dan blijft er weinig over. Daarom zijn we open in onze resultaten, zodat de journalisten ze zelf kunnen interpreteren.”

Dat gebeurde in veel gevallen niet. Zo publiceerde RTV Noord op haar website dat Groningers het massaal in de auto doen. Een term als ‘massaal’ is extreem, zeker als die gebaseerd is op slechts 55 inwoners van de provincie Groningen op een totaal van meer dan 575.000. Van die 55 geënquêteerden gaven 32 toe, weleens seks te hebben gehad in de auto, een percentage van 58,18 procent. Uit die getallen mag je niet opmaken dat Groningers massaal de liefde bedrijven in hun wagen.

“Het had niet zo gemoeten”
Steven Radersma, eindredacteur bij RTV Noord nieuwsradio, geeft toe dat wat er gepubliceerd was niet helemaal door de beugel kon. “Over het algemeen zijn we terughoudend in het publiceren van onderzoeken, vooral als blijkt dat het aan alle kanten rammelt. We kunnen niet alles bestuderen en hebben graag iemand aan het woord. Dat is in dit geval niet gebeurd. We hebben in dit geval iets te snel gepubliceerd. 55 mensen is inderdaad erg weinig, daar heb je gelijk in. Normaal gebeurt dat niet, maar soms kan het gebeuren. Achteraf is gebleken dat het niet representatief was. Het was natuurlijk ook een geintje en niet serieus. Daarmee wil ik het niet goedpraten, het had niet zo gemoeten en we moeten er serieuzer mee omgaan. Wat we in dit geval hebben gedaan was niet verantwoord.”

Niet iedereen was zo sportief om te reageren. Sommige media namen wel de moeite het onderzoek op te vragen, bijvoorbeeld De Telegraaf. Toch nam die krant het persbericht bijna letterlijk over. De vraag is waarom? Maar daar wilden ze bij De Telegraaf geen antwoord op geven. “We hadden jullie al verwacht”, zegt Roel den Outer, chef nieuwsdienst. “Maar hier doen we dus niet aan mee, we hebben geen tijd voor studentjes.”

Ondanks dat wij ‘slechts studentjes’ zijn, is het niet zo moeilijk om vast te stellen dat je geen conclusie mag trekken over een hele groep als slechts een tiental mensen reageerde. Daarnaast is een internetonderzoek niet heel betrouwbaar, omdat daar slechts een bepaald gedeelte van de bevolking komt. Niet iedereen heeft evenveel kans om aan de test mee te kunnen doen.

Bronnen:
Selma Hetharia van Bijl PR
Steven Radersma, eindredacteur bij RTV Noord nieuwsradio
Roel den Outer ,chef nieuwsdienst De Telegraaf

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Massaal seksen in een BMW

  1. Pingback: Verdien 250 euro of win een van de andere prijzen - Voetbal Editie.nl « Casino online thuis !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s