“Kop is gechargeerd om lezers te trekken”

Door Michaël de Hoogh

Dat het weer niet best was in de meivakantie, staat niet ter discussie. Volgens het KNMI was het weer slechter dan in 2009. Maar hebben de attractieparken daar nou ook onder geleden? Volgens AD.nl wel. Op die site prijkte op 16 mei een bericht van persbureau Novum: ‘Attractieparken lijden onder wisselvallige meivakantie’.  FHJ Factcheck wilde weten of deze logische conclusie wel waar was.

Het onderzoek

In het artikel wordt de ‘Club van Elf’ genoemd als bron. Dat is een vereniging die grote attractieparken in Nederland vertegenwoordigt. FHJ Factcheck nam contact op met die vereniging en kreeg het originele persbericht opgestuurd, dat ook naar Novum werd opgestuurd.

Uit dat persbericht blijkt dat er twee parken zijn waar het weer ‘van invloed’ was op het aantal bezoekers. Dat waren Walibi World en Madurodam. Om dat te controleren, belden we met deze parken. Om een nog onbekende reden wilde een woordvoerder van Walibi World daar niets over zeggen. Bij Madurodam deed men niet zo geheimzinnig over de bezoekersaantallen en de getallen in het persbericht bleken te kloppen. In het artikel van NOVUM staat dat Madurodam tien procent minder bezoekers trok in de meivakantie. Die tien procent staat ook in het originele persbericht en Madurodam bevestigt dat zelf ook.

Twee van de zes (grote) parken dus waar het weer ‘van invloed’ was op de bezoekersaantallen. En dan concluderen dat de attractieparken lijden onder de wisselvallige meivakantie. Sterker nog: Het persbericht spreekt in de overige gevallen nergens over iets negatiefs.

Voor journalist Martijn Doolaard van Novum was dat juist een reden om het negatieve er uit te halen. Doolaard zegt tegen FHJ Factcheck: “Ik geef toe dat ik het negatieve uit het persbericht heb gehaald en de kop is een beetje gechargeerd om de lezers te trekken. Dat snappen jullie toch ook wel?”

Waarom heeft Doolaard het negatieve er uitgehaald? “De Club van Elf is gebaat bij positief nieuws over de parken dus als ik de verschillende berichten van die organisatie naast elkaar leg, zie ik vaak positieve dingen. Dus nu dacht ik: laat ik het negatieve er een keer uithalen.” Voor FHJ Factcheck klinkt dat als een wat vreemde conclusie.

Nu hebben we nog het AD, dat het bericht van Novum overnam en op zijn website plaatste. Bert van der Linden, van de internetredactie, vindt dat zij mogen verwachten dat Novum serieuze berichten maakt en er is geen tijd voor controle.

Op het internet zijn veel meer sites te vinden die het nieuws klakkeloos hebben overgenomen. Zij verwijzen vaak naar het AD of hebben het bericht van NOVUM letterlijk op de site geplaatst.

Conclusie

De conclusie van deze factcheck is dat het AD onzorgvuldig handelt door berichten niet te controleren. Zij gaan er vanuit dat de berichten van NOVUM betrouwbaar zijn. De feiten waren wel juist in het bericht van NOVUM, maar de conclusie klopte niet. Uit het originele persbericht is niet op te maken dat de parken hebben geleden onder de wisselvallige meivakantie. Alleen Madurodam en Walibi hebben daar onder geleden. Over de rest van de parken is niets bekend wat betreft de bezoekersaantallen in het persbericht!
Bronnen:
‘Club van Elf’
Walibi World
Madurodam
Martijn Doolaard (Novum)
Bert van der Linden (internetredactie Algemeen Dagblad)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s