Mobiel bellen in Nederland: duur of niet?

Door Milan Elkerbout

“Mobiel bellen duur in Nederland”, kopten op 26 mei vele media (zie onder andere Nu.nl, de website van Het Parool, Trouw.nl en Volkskrant.nl). Nederland zou erg hoge kosten voor mobiele telefonie hebben, sterker nog, slechts in Luxemburg en Malta zou er meer betaald moeten worden. Een opmerkelijke constatering. Wie de artikelen leest ziet echter ook de vermelding van een ander onderzoek dat tot een heel andere conclusie komt: Nederland is één van de goedkoopste landen voor mobiel bellen. Onduidelijkheid alom dus; FHJ Factcheck zocht het uit.

De verschillen komen voort uit de gebruikte definities en onderzoeksmethodes. Ook de onderzoeken an sich verschillen nogal. Het onderzoek van de Europese Commissie, waarop de diverse berichten vooral gebaseerd zijn, is opgesteld door Neelie Kroes’ commissariaat voor Digitale Agenda. Het betreft een voortgangsrapport over de gehele communicatiemarkt van Europa. Slechts in één passage wordt gesproken over de kosten van mobiel bellen, begeleid door één enkele tabel met daarin de kosten per minuut voor alle landen. Enige achtergrond of duiding van de cijfers ontbreekt. Volgens de berichten in de media komt dit omdat het onderzoek van de EC de kosten voor het telefoontoestel meeneemt in de berekening per minuut. In Nederland krijgt de klant meestal een telefoon bij het afsluiten of verlengen van een abonnement terwijl je in veel andere landen het toestel los aanschaft.

Waarom dit onderzoek hier dan geen rekening mee houdt is minder duidelijk. Volgens Cynthia Heijne, woordvoerder van OPTA (onafhankelijke telecomwaakhond), kijkt het EC-onderzoek slechts naar de omzet uit een abonnement, gedeeld door het aantal belminuten. Een weinig subtiele methode, gezien de verschillen per land.

Meer onderbouwd
Het andere onderzoek komt van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dit komt een stuk meer solide over voor wie geïnteresseerd is in de kosten van mobiel bellen. Hoewel dit onderzoek ook de gehele communicatiesector betreft en zelfs wereldwijd is, is het gedeelte over mobiele telefonie een stuk uitgebreider, transparanter en meer onderbouwd. Zo begint het onderzoek met een ruime introductie en worden de mogelijke verschillen qua betaalvormen en abonnementen toegelicht. Er zijn bijvoorbeeld gezinnen die gezamenlijke abonnementen hebben, andere mensen hebben pre-paid en worden sms/mms en belminuten soms gebundeld en soms niet. Het moge duidelijk zijn dat dit onderzoek veel meer inzicht geeft dan het onderzoek van de Europese Commissie. En wat blijkt hieruit: voor de drie profielen die de OESO heeft opgesteld (laag-, midden en hoogverbruiker) is Nederland voor de laagverbruiker het op zes na goedkoopste land van de dertig onderzochte landen. Voor de middengebruiker is ons land zelfs het allergoedkoopste en bij de hoogverbruikers kan slechts de Deense beller miniem goedkoper uitkomen.

Alle media halen het veel betere onderzoek van de OESO ook aan maar doen dit wel pas onderaan de artikelen. Ook de koppen schromen niet om te vermelden dat de Nederlander duur uit is qua mobiel bellen. De vraag blijft dus: waarom is dit überhaupt gepubliceerd en waarom wordt de nuance van het OESO-onderzoek niet prominenter gebracht?

Twee versies
Niet elk medium mag overigens iets verweten worden. Gratis dagblad De Pers kwam op 27 mei wél met een duidelijk bericht. “Mobiel bellen is níet duur”, was de kop. De lead en de rest van het artikel leggen daarna beknopt uit waarom dit niet zo is. De conclusie is dan ook dat de Nederlandse beller zich eigenlijk helemaal geen zorgen hoeft te maken over de maandelijkse telefoonrekening.

Gevraagd naar een reactie stelt Jan-Hein Strop, auteur van het De Pers-artikel, dat het bericht door veel media is overgenomen van het ANP. Het ANP had zelfs in eerste instantie het gedeelte over het OESO-onderzoek nog niet in het bericht opgenomen. Er waren dus twee versies van het bericht en nadat het stuk over het andere onderzoek was toegevoegd, liet het ANP na om ook de kop te veranderen. In de tussentijd hadden vele media het echter al wel overgenomen, inclusief de kop die later in het bericht ontkracht wordt. Strop: “Ik wist gewoon dat mobiel bellen in Nederland niet duur was.” Vele media nemen volgens Strop echter vaak dingen van het ANP blindelings over. Het ANP was helaas niet beschikbaar voor een reactie, vanwege de grote drukte met de verkiezingstijd.

Om de beweringen nog eens onafhankelijk te laten staven, zocht FHJ Factcheck contact met een expert van bellen.com, een website die zelf adviseert en onderzoek doet naar de binnenlandse telecommarkt. Mark Wierenga van het overkoepelend bedrijf achter deze website, Bencom, wist ons nog enkele extra factoren te noemen waar rekening mee gehouden moet worden bij het vergelijken van prijzen, zoals piek- en daluren, verschil in tarieven binnen of buiten de belbundel, beperkte houdbaarheid van beltegoed, etc. Ook stelt Wierenga dat de concurrentie in Nederland ‘heftig’ is en dat er om die reden gesteld kan worden dat bellen in ons land ‘behoorlijk voordelig is’.

De conclusie:
Bijkans alle media hadden het – door het ANP-bericht – bij het verkeerde eind. Mobiel bellen kan in Nederland niet duur genoemd worden. Alleen Dagblad De Pers meldde dat. Daarvoor hulde.

Bronnen:
Cynthia Heijne – persvoorlichter OPTA
Jan-Hein Strop – redacteur economische redactie De Pers
Mark Wierenga – medewerker Bencom

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

4 Reacties op “Mobiel bellen in Nederland: duur of niet?

  1. Heel goed! Het bericht was me ook al in zijn pijnlijke onjuistheid opgevallen. Voor vrienden in Frankrijk heb ik wel eens wat uitgezocht op dat vlak en ook dan blijkt dat mobiel in Nederland aanmerkelijk goedkoper is. Je zou heel goed een klein eigen onderzoekje kunnen doen door met een standaardpakket in verschillende Europese landen te gaan shoppen.

    Dagbladen schrijven ANP over – daar wordt ook veel niet nagedacht – en mikken de boel zo de krant in. De Pers valt me op dit punt dan ook erg mee.

    Keep up the good work!

  2. Ron

    het kan binnenkort veel goedkoper! check mijn site

  3. Pingback: Gruppe achtzehn's blog

  4. Pingback: Yvon Jaspers « Gruppe achtzehn's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s