Oud nieuws over seksuele competitie

Door Jessica Verhoof

Mannen leven korter dan vrouwen door seksuele competitie.’ Zo luidde een wetenschapsartikel bij Nu.nl op dinsdag 25 mei. In principe geen onaardig nieuwtje, maar nieuws moet wel nieuw zijn natuurlijk. En is dit wel nieuw nieuws? FHJ Factcheck zocht het uit.

In het artikel wordt beweerd dat mannen meer met elkaar moeten concurreren om een seksuele partner te vinden. Vrouwen zouden namelijk kieskeuriger zijn bij de keuze voor een partner, omdat zij bij de keuze voor voortplanting de grootste lichamelijke investering moeten doen in de vorm van een zwangerschap. Dit fenomeen zou leiden tot meer risicovol gedrag bij mannen om een partner te veroveren en daardoor zou de levensverwachting korter zijn. Al deze beweringen zijn afkomstig van Daniel Kruger, onderzoeker aan de Universiteit van Michigan.

Juiste feiten
De feiten die in het artikel worden genoemd blijken, na wat factchecken, inderdaad te kloppen. FHJ Factcheck zocht contact met onderzoeker Kruger. Vrij snel reageerde hij positief op de verzonden e-mail. Hij vond het geen probleem zijn rapport te laten inzien en zei zelfs erg geïnteresseerd te zijn in de aanmerkingen die de fact-checkers erop zouden hebben. Er waren echter bijna geen aanmerkingen op het onderzoek. Het onderzoek bleek alle vermelde feiten te bevatten met logische onderbouwingen.

Oud nieuws
Een ding viel echter wel op bij het bekijken van het onderzoek. Er werden veel bronnen en eerder afgenomen onderzoeken aangehaald. Hierdoor ging er een belletje bij de fact-checkers rinkelen. Was dit nieuws wel recent?

“Het is oud nieuws”, zegt Rudi G.J. Westendorp, voorzitter van de afdeling gerontologie aan de Universiteit van Leiden.“Het feit dat mannen korter leven dan vrouwen is al meerdere malen uit onderzoeken gebleken. Typ maar eens ‘sexual trade off longevity’ in bij Google en je zult zien dat er voldoende artikelen zijn die deze bewering al eerder naar buiten brachten.” Dit blijkt inderdaad te kloppen. Het zoeken levert zelfs een oud Volkskrantartikel uit 1997 op getiteld ‘Geobsedeerd rokkenjagen kost mannen jaren van hun leven’.

Helaas, wat op het eerste gezicht een leuk nieuwtje leek, blijkt dus oud nieuws te zijn.

“Wel nieuws voor bezoekers”
Na al deze ontdekkingen besloot FHJ Factcheck contact met Dennis Rijnvis, de auteur van het artikel, op te nemen. FHJ Factcheck wees hem erop dat het nieuws dat hij had gebracht oud nieuws was. Hem werd gevraagd hoe het kwam dat hij het nu naar buiten bracht. Dennis Rijnvis: “Ik heb het artikel nu geschreven omdat het onderzoek onlangs in een wetenschappelijk tijdschrift is verschenen, dus ik vind het geen oud nieuws. Het leek mij genoeg nieuwsaanleiding om het nu te publiceren. Bovendien hebben wij op Nu.nl nooit eerder over het feit bericht, dus voor de bezoekers van onze site is het nieuw.”

Op de vraag of Rijnvis het onderzoek heeft ingezien, antwoordt hij: “Ik heb een deel ervan gezien. Er stond een samenvatting van het onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift.” Rijnvis lijkt dus, ondanks alle eerdere onderzoeken, niet te vinden dat hij oud nieuws bracht.

Bronnen:
Daniel Kruger, onderzoeker aan de Universiteit van Michigan.
Rudi G.J. Westendorp, voorzitter van de afdeling gerontologie aan de Universiteit van Leiden.
Dennis Rijnvis, wetenschapsredacteur bij http://www.nu.nl.
Volkskrantartikel ‘Geobsedeerd rokkenjagen kost mannen jaren van hun leven’ (1997)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s