Hoe dodelijk is het nummer 0888 888 888?

Door Anoek Hofkens en Sanne de Bruin

In verschillende media (o.a. De Telegraaf, Het Laaste Nieuws)verscheen vorige week een bericht over een ‘dodelijk’ telefoonnummer uit Bulgarije. Koppen als ‘Dodelijk nummer uit roulatie’ en ‘behekst gsm-nummer geschrapt’ zorgden voor opvallende nieuwsberichten. Althans, dat vonden wij. FHJ Factcheck zet namelijk haar vraagtekens bij dit opmerkelijke nieuws.

Eerst natuurlijk zelf de proef op de som nemen. We bellen het nummer dat volgens verschillende kranten, internetsites en radioprogramma’s, dodelijk zou zijn. De reden hierachter is dat als je acht maal drie intoetst, er vierentwintig uitkomt. Tel je vervolgens deze cijfers – twee en vier – bij elkaar op, dan krijg je zes. En omdat er drie ‘groepjes’ van acht zijn, is het uiteindelijke getal 666, ook wel het nummer van de duivel.

Het telefoonnummer blijkt inderdaad niet meer in gebruik. Na eerst een verhaal in het Bulgaars aangehoord te hebben, vertelt een Engelstalige ingeblikke stem ons: “This subscribed telephone is not switched on our outside network coverage”.

‘Can I speak to your boss?’
We gaan op zoek naar het bedrijf in Bulgarije dat het nummer uit de roulatie zou hebben gehaald, genaamd Mobitel. Al snel wordt duidelijk dat de telefoonoperator waar alle media het over hebben geen eigen website heeft. Tenminste, niet het bedrijf dat in Bulgarije gevestigd zou zijn. We vinden alleen Mobitel Slovenië. Wel komen we ‘Mobiltel’ tegen met een extra ‘l’ in de naam. Zou het dan over dat telefoonbedrijf gaan? 

We sturen een mailtje naar het in Sofia gevestigde Sofia bedrijf. Helaas krijgen we geen respons. Dan maar bellen. Na twee belpogingen om duidelijk te krijgen waarvoor we bellen, komen we niet eens verder dan de medewerkers van het callcenter. Zelfs door middel van een dreigende vraag als ‘Can I speak to your boss?’ komen we er niet achter of we überhaupt met het goede bedrijf te maken hebben. Het komt er op neer dat het bedrijf geen persoonlijke gegevens van een telefoonnummer mag geven. Logisch, maar daar vroegen wij ook niet om.

Op zoek naar de bron
Helaas loopt het hier dus vast. Dan maar proberen te achterhalen wie het nieuwsbericht als eerste de wereld in bracht. Overal staat namelijk een verwijzing naar een ander artikel. Als laatste vinden we het bericht op de website van The Telegraph, zónder een verwijzing. We bellen naar de krant, waarna we worden doorverbonden met de redactie. Gelijk krijgen we te horen waar zij het nieuws vandaan hebben. De European News Agency zou volgens de Engelse krant het bericht naar buiten hebben gebracht. Na het verkrijgen van het telefoonnummer bellen we het persbureau op. We krijgen Kathryn Quinn aan de lijn, die – toch enigszins opvallend – al na een paar woorden begrijpt over welk nieuwsbericht het gaat.

Meerdere Engelse kranten blijken haar te hebben gebeld om te vragen of het bericht echt waar was. Quinn meldt ons dat ze het nieuws zorgvuldig heeft gecheckt in samenwerking met een Bulgaarse collega. Klinkt redelijk betrouwbaar, maar toch zouden we graag het persbericht in willen zien. Ook vragen wij ons af wie dan die mysterieuze collega is. We mogen haar mailen, maar helaas mailt ze ons niet meer terug.

Zelf kritisch kijken
We krijgen dus geen bron te pakken die feitelijk kan bewijzen dat het bericht echt waar is. We besluiten uiteindelijk zelf een kritische blik te werpen op het artikel. In 2001 overleed de 48-jarige Vladimer Grashnov, de voormalige CEO van telefoonoperator – zoals in het bericht vermeld staat – Mobitel. Hij overleed aan kanker, wat volgens geruchten was veroorzaakt door een radioactieve besmetting. Niet door de straling van de telefoon, maar door een rivaal. Dit zou echter nooit zijn bewezen. Wel kunnen we ons afvragen of het duivelse telefoonnummer daadwerkelijk de oorzaak van zijn dood is. Vervolgens kwam het nummer in handen van Konstantin Dimitrov, een Bulgaarse maffiabaas. Twee jaar later, in 2003, werd hij op straat neergeschoten. Bij zijn dood gingen er geruchten dat hij vermoord zou zijn door de Russische maffia. Het derde ‘slachtoffer’ van 088 888 888 was Konstantin Dishliev, een projectontwikkelaar uit Bulgarije. Hij werd – in 2005 – ook gedood door een kogel. Naar verluidt was hij actief in de cocaïnehandel.

Vreemd is dat het nieuws over dit duivelse nummer pas in 2010 in verschillende media verscheen, terwijl het laatste ‘slachtoffer’ al weer vijf jaar geleden stierf. Daarnaast kun je jezelf natuurlijk afvragen of deze drie genoemde mannen, waarvan er twee in de drugshandel zaten, door het nummer om het leven zijn gekomen. Onze vraag luidt dus: waarom besluit je als medium toch over dit opmerkelijke nieuws te berichten?

De duivel dwaalt rond in de media
Om antwoord te krijgen op deze vraag nemen we contact op met krantenredacties die hun eigen versie van het bericht hebben gepubliceerd. Hieronder een greep uit de media die over het ‘duivelse’ telefoonnummer hebben bericht.
 
Het Laatste Nieuws: ‘Redelijk onmogelijk om alles te checken’
 
Om er achter te komen waarom Het Laatste Nieuws het bericht ‘Dodelijk nummer uit de roulatie genomen’ op haar website heeft geplaatst, spraken we met de eindredacteur, Tom Windey. “Het bericht is afkomstig van The Daily Telegraph. Daar pikken we wel vaker iets van op. Naast hard nieuws willen we op de website ook opvallend nieuws brengen en daarom hebben we het nieuws over het nummer 0888 888 888 geplaatst. We hebben het bericht niet gecheckt. Het is denk ik een redelijk onmogelijk nieuwsfeit om te checken en daarbij spelen zaken als tijdsdruk ook een rol. Het zou bizar zijn als iedere journalist bij ons de hele dag bezig zou zijn met alleen maar nieuws checken.”
 
De Standaard: ‘Overgenomen uit de gedrukte krant’
 
Webredacteur Henk Tack van De Standaard sprak met ons over de publicatie van het bericht ‘Behekst gsm-nummer geschrapt’ op de website van de Belgische krant. “Onze website bestaat uit een gedeelte eigen werk en een gedeelte archief van de gedrukte krant. Het bericht over het behekste telefoonnummer is samen met de andere berichten uit de gedrukte krant van 28 mei automatisch overgezet op de website. Ik kan niet vinden welke journalist het stukje heeft geschreven omdat er geen naam bij staat. Ik kan jullie helaas niet verder helpen.”
 
De Telegraaf: ‘We doen geen zaken met jullie’
 
Deze Nederlandse krant plaatste op 25 mei het bericht ‘Dodelijk nummer uit de roulatie’. Wij hadden contact met Renee van Voerden van de internetredactie om te ontdekkener waarom dit bericht is geplaatst. Onze vraag beantwoorde hij direct met een negatieve reactie. Want hij vond het vreemd dat wij een vraag hadden over een bericht dat al ‘een beetje oud is’. “Daarnaast hebben we hier allemaal opdracht gekregen van de hoofdredactie om geen zaken met jullie te doen. Ik ga dus geen gesprek of discussie met jullie aan.” Voor de spellingcontrole van zijn naam was geen tijd meer, de verbinding werd abrupt verbroken.

Conclusie
Hierover kunnen we kort zijn: niemand heeft het bericht gecheckt of even met gezond verstand het bericht beoordeeld. Kennelijk is sensatie belangrijker dan feitelijk nieuws brengen. Je kunt jezelf afvragen of deze ontwikkeling de journalistiek goed doet.

Bronnen
Mobiltel Bulgarije
The Telegraph
Kathryn Quinn van European News Agency
Het Laatste Nieuws, Tim Windey
De Standaard, Henk Tak
De Telegraaf, Renee van Voerden

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

5 Reacties op “Hoe dodelijk is het nummer 0888 888 888?

 1. Niek Willems

  Respect!

 2. “Het zou bizar zijn als iedere journalist bij ons de hele dag bezig zou zijn met alleen maar nieuws checken.”

  Typische reactie. het checken van je informatie lijkt me een essentiële kerntaak van een journalist en zeker voor een redactie. Blijkbaar niet dus. Ze hebben het te druk met copy/pasten waarschijnlijk.

 3. “iedere” journalist, “de hele dag”, “alleen maar”. Het betweterige schoolmeesterstoontje is misselijkmakend.

 4. RM

  Blijkbaar zijn jullie onderzoekers van niets.

  Webiste = http://www.mtel.bg

  Tevens heeft het feit dat iedereen die dit nummer gehad heeft dood is niets te maken met een combinatie van cijfers dan wel de uitkomst hiervan.

  0888888888 of dit soort nummers worden hier nog gekocht, de mensen die dit soor nummers kopen da wel nummer platen als CA 888888 etc. zijn mensen met geld welke hiervoor redelijk tot zeer veel geld betalen. Mensen met geld behoren in BG meestal tot de mafia en de mafia hier in BG doet hetzelfde hier als in Amsterdam, concurrenten afschieten.

  Zonder journalistieke opleiding het mysterie achter het nummer opgelost :-)!

 5. Pingback: Factcheck – It’s all about the facts « Sanne de Bruin | Journaliste

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s