Halve wolf. Een nieuwe rage?

Door Marcel Scholten

In het Algemeen Dagblad verscheen op 28 mei een artikel waarin staat dat steeds meer Nederlanders een Amerikaanse wolfhond als huisdier nemen. Deze bastaards hebben in Amerika al voor verschillende bijtincidenten gezorgd. Gek genoeg valt in het artikel niet te lezen waar de stijging vandaan komt en om welke aantallen het gaat. Tijd voor een onderzoek.

De Amerikaanse wolfhond, ook wel hybride genoemd, is een niet erkende soort. Deze honden zouden steeds populairder worden omdat er meer wolf in gefokt is dan bij de erkende en ongevaarlijke wolfhondrassen zoals de Saarlooswolfhond. Ze zien er dan ook wilder uit. Volgens het artikel spreekt dit wilde en stoere uiterlijk vooral macho’s aan.

Om uit te zoeken of er inderdaad sprake is van een groeiende populariteit vroeg FHJ Factcheck verschillende instanties en deskundigen naar cijfers en prognoses. Al snel werd duidelijk dat cijfers noemen voor alle geïnterviewden lastig is. Simpelweg omdat ze er niet zijn. Geen van de internationale instanties en deskundigen heeft zicht op de omvang van de fokkerij of importcijfers van deze dieren. Hiermee wordt de vraag dringender waar de journalist van het Algemeen Dagblad, Caspar Naber, zijn artikel op baseerde.

Deskundigen
FHJ Factcheck legde bij de twee deskundigen die in het AD geciteerd worden de vraag voor of zij een stijgende populariteit waarnemen en waar zij dat op baseren. Jos de Bruin is in het dagelijkse leven actief als wolfdeskundige en vangt ook wolfhonden op: ‘Ik vind het artikel en vooral de kop overdreven geformuleerd. Ik zie geen stijgende populariteit. Er is wel interesse naar de dieren maar dat is al een aantal jaar zo en volgens mij is die interesse stabiel. Ik schat dat er in Nederland zo’n dertig ‘halve wolven’ zijn.’ Vreemd is dat in het artikel van Caspar Naber staat dat De Bruin de groeiende populariteit juist bevestigt. Volgens De Bruin heeft Naber dit gedaan om het artikel ‘smeuïger’ te maken.

Ruud in ’t Veld wordt in het artikel van het AD ook geciteerd. Hij is rasinformant van de Nederlandse Vereniging voor Saarlooswolfhonden. Hij zegt in het artikel dat wolfhonden ‘hip’ zijn en mensen het interessant vinden om met een halve wolf rond te lopen. FHJ Factcheck vroeg hem waarop hij zijn uitspraak baseert: ‘Ik ken bijna alle mensen in de hondenbranche. Het is een klein wereldje. Op fora zie ik dat er veel over de bastaards gesproken wordt en dat mensen deze honden aanbieden. Ik signaleer dus duidelijk een groeiende populariteit ten opzichte van een paar jaar geleden, maar concrete cijfers kan ik niet geven.’ Een tweede bron dus die geen zekerheid over aantallen kan geven en die we hooguit een schatting kunnen ontlokken.

Eigen inschatting
De relevante instanties Fédération Cynologique Internationale (FCI) en de Raad van Beheer konden ons eveneens geen cijfers geven. Ze hebben er geen onderzoek naar gedaan omdat zij dat niet als één van hun taken beschouwen. Ze zijn er vooral om de belangen van de erkende rassen te behartigen.

FHJ Factcheck is dus afhankelijk van de deskundigen. We vroegen daarom nog een twee experts om hun prognose over de groei aan populariteit. Peter Lennertz is een wolfdeskundige uit België en is ook voorzitter van The Wolf Conservation Association. Hij stelt: ‘Je ziet al een paar jaar nationaal en internationaal een club mensen die de wens koestert met dit soort honden te fokken. En waar gefokt wordt, wordt meestal ook verspreid. Maar hoeveel het er zijn, weet niemand. De verkoop verloopt buiten het officiële circuit. Slecht voor de veiligheid van mensen en zeer slecht voor de erkende rassen. Als er een bijtincdent met een hybride plaatsvindt, gaat dat ten koste van het imago van bijvoorbeeld de Saarlooswolfhond. Als ik een schatting moet maken van het aantal hybriden in Nederland zeg ik: hoogstens twintig.’

Ook Martin Gaus, welbekend als dierenvriend en specialist kan niets anders dan de benoemde trend weerleggen. Wij vroegen hem of hij een idee heeft van het aantal hybriden in Nederland en of er sprake is van een trend: ‘Nee, wij althans merken daar helemaal niets van. Niet in ons pension, niet in onze interne heropvoedingschool, niet op de Martin Gaus Hondenscholen. Als tendens zie ik daar geen enkel bewijs voor.”

Het wordt dus duidelijk dat zelfs de deskundigen geen zekerheid kunnen geven. Als ze een schatting doen, varieert dat van twintig tot dertig honden in Nederland. Dat zijn geen schrikbarende aantallen. Hoe heeft de schrijver dan toch een heuse trend kunnen signaleren? We belden hem op om te horen waar hij zijn uitspraken op baseert.

Reactie
Eenmaal aan de lijn blijkt de journalist Caspar Naber druk. Op zijn verzoek stuurden wij hem een mail met onze bevindingen en vragen. Dagen verstreken zonder antwoord. Nog maar een telefoontje. Tot onze verbazing vertelde een collega dat Naber inmiddels op vakantie was vertrokken! Weg kans op een wederwoord. Als alternatief vroegen we de redactiechef om een reactie. Hij zou ons daarover terugbellen, maar ook van hem hebben wij tot op heden niets mogen vernemen. Te meer spijtig omdat wij de publicerende partij altijd een weerwoord bieden en deze ook dit keer graag in het artikel hadden willen verwerken.

Conclusie
De uitspraken van de instanties en deskundigen maken het volgens ons niet aannemelijk dat de Amerikaanse wolfhond door een breed publiek in Nederland als hip wordt gezien, als huisdier enorm ‘in’ raakt of veel aangeschaft wordt. Aangezien de journalist op geen enkele manier inzicht geeft in de omvang van de stijgende populariteit, vragen we ons af waar het artikel op gebaseerd is. Er is geen duidelijkheid over het aantal halve wolven in Nederland. Daardoor lijkt het ons zeer moeilijk om te beweren dat er een groeiende populariteit is. Niemand weet immers hoeveel halve wolven er een aantal jaar geleden in Nederland waren. De schrijver had het ontbreken van cijfers op zijn minst kunnen benoemen of aan kunnen geven dat er een ontwikkeling in de populariteit zichtbaar is, in plaats van een trend te insinueren. Het lijkt ons eerder dat de insinuatie een motief was om over het onderwerp te kunnen schrijven.

Bronnen
Nederlandse Vereniging voor Saarlooswolfhonden, rasinformant Ruud in ’t Veld
The Wolf Conservation Association, voorzitter Peter Lennertz
Raad van Beheer, nationaal kynologisch orgaan
Martin Gaus hondentrainer en deskunige
Jos de Bruin, wolfdeskundige
Algemeen Dagblad
LexisNexis

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Halve wolf. Een nieuwe rage?

  1. Pingback: MarcelMedia.nl » FHJ FactCheck. Irritant maar belangrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s