Populaire synoniemen in het Vlaams

Door Jasper Haenen

Het bureau van het Europees Parlement heeft de interne nota over de ICT-strategie al goedgekeurd. Nu alleen nog de handtekening van het EP zelf en alle Europarlementariërs hebben vanaf 2011 de beschikking over de hypermoderne iPad, het nieuwste speeltje van Apple. Dat schrijft journalist Koen Baumers in het artikel ‘Gratis iPad voor elk Europarlementslid’ in de Belgische krant Het Nieuwsblad, op donderdag 27 mei. Ook opinieblad Elsevier en verschillende andere Belgische media namen het bericht over. FHJ Factcheck las de interne nota en ging na wat er wel en wat er niet klopte aan de berichtgeving hierover in uitsluitend Het Nieuwsblad.

De inhoud van de interne nota van 24 maart heeft voornamelijk betrekking op de ontwikkelingen op technologisch en communicatief gebied en de wijze waarop het Europees Parlement hierin dient mee te gaan. Het document adviseert dat parlementariërs overal in het EP toegang moeten kunnen krijgen tot informatie, documenten, e-mails, agenda’s en het internet. Om dit te realiseren dient er een proef met ‘mobile tablet PC’s’ te worden gestart.

Tablet PC’s zijn computers die in de hand worden gebruikt (ongeveer de afmetingen van een A4’tje) en dus praktisch en goed vervoerbaar zijn. Meestal voorzien van een touchscreen of een pennetje, een stylus, waarmee op het scherm kan worden getikt of geschreven. Groter en krachtiger dan een PDA, denk aan een Palm of Blackberry, maar kleiner en draagbaarder dan een laptop. Nog een verschil met de laptop is dat de tablet pc geen fysiek toetsenbord bevat.

Voorbeelden van de apparaten zijn de PaceBlade Slimbook 200, de Nokia 770, de Samsung Q1 en natuurlijk het bekendste exemplaar, de iPad van Apple.

‘Synoniem geworden’
In de interne nota staat dat de parlementariërs mobiele tablet PC’s ontvangen. Er staat echter nergens dat dit om de iPad gaat. Dat heeft Koen Baumers er zelf van gemaakt. Hij meent dat er is gekozen om de term mobiele tablet PC te vervangen voor iPad ‘omdat de iPad door zijn populariteit synoniem is geworden voor het algemene type mobiele tablet PC’. ‘Wat de kwestie-iPads betreft: ik heb in het artikel de term ‘iPad’ gebruikt als synoniem voor ‘mobiele tablet-pc’, omdat het voor de meeste lezers het tablet-pc-merk bij uitstek is. Zeker omdat het woord ‘tablet-pc’ nog niet zo bekend is, is het vaak handiger om dat te gebruiken.’

Baumers heeft het in zijn artikel ‘Gratis iPad voor elk Europarlementslid’ overigens niet alleen over de iPad. Hij zegt dat het ook om een toestel van een gelijkaardig merk zou kunnen gaan. De journalist doet dit echter pas na bijna 250 woorden, waarin hij het eerst ruim vijf keer over de iPad heeft in de titel, de intro en de verhaaltekst.

Er wordt bijvoorbeeld de volgende intro gebruikt:

Als het van de secretaris-generaal van het Europees Parlement afhangt, krijgen alle 751 volksvertegenwoordigers volgend jaar een iPad cadeau. Vorige week nog gunden zij zichzelf een vierde medewerker. Crisis? Welke crisis?

De journalist van Het Nieuwsblad geeft als mogelijke reden voor het gebruiken van het synoniem ‘het verschil in kiezen van merknamen tussen Nederland en Vlaanderen’. Volgens de journalist maakt men in Vlaanderen van een balpen een ‘bic’, verwijzend naar de grote Franse producent BIC, die wegwerpartikelen als balpennen, aanstekers en scheermesjes maakt. Een digitale camera wordt door de Vlamingen simpelweg een ‘kodak’ genoemd, ‘ook als het om een camera van het merk Canon, Nikon, Sony of Panasonic gaat’, aldus Baumers.

Conclusie
Als laatste voegt Baumers toe dat de titel ‘Gratis iPad voor elk Europarlementslid’ nou eenmaal lekkerder bekt dan ‘Voorlopige begrotingsnota implementeert mobiele tablet-pc’s’. Daar heeft de journalist gelijk in, als is zijn berichtgeving daarmee gedeeltelijk wel onjuist. Hoewel hij wel schrijft dat het ook om andere merken tablet pc’s zou kunnen gaan, had hij dit volgens FHJ Factcheck veel eerder moeten doen. Nu wekt het bericht bijna volledig de indruk dat de politici bij definitieve goedkeuring van het voorstel met iPads rondlopen. Dat zou dus raar opkijken zijn voor Apple als de parlementariërs volgend jaar ineens met een Nokia 770 of Samsung Q1 rondlopen. Ook als het daadwerkelijk iPads zullen worden, dan verwijst de interne nota hier niet naar. Daarin wordt uitsluitend het begrip ‘mobile tablet pc’ aangehaald.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s