Massaal massaal gebruikt

Door Johan van der Putten

Het woord ‘massaal’ komt veel in koppen voor. De formulering verschijnt vooral vaak op het internet, maar is ook in de krant te vinden. FHJ Factcheck vroeg zich af wanneer iets massaal is en ging op onderzoek uit.

Sla je de Van Dale er op na, dan krijg je de onderstaande betekenissen:

1 een samenhangende massa vormend: een massale boedel, die nog niet verdeeld is, gemene boedel; massale bezitters, bezitters in het gemeen; massale schuldeisers, die een concurrente vordering op een boedel hebben

2 niet bestaande uit lagen, syn. Ongelaagd; massaal gesteente; massale vulkaan, waarvan de kegel uit een ongelaagde massa bestaat

3 een zeer groot of groots geheel vormend, syn. Geweldig: de massale gebouwen der hindoes

4 in massa geschiedend: het massale goederenvervoer

5 optredend in -, waaraan deelgenomen wordt door mensenmassa’s: massaal verzet, geweld; massale neurosen; een massale opkomst.

Maar wat verstaan de media en de journalist onder het woord massaal? Hieronder een selectie van nieuwskoppen uit één week. Daaronder de uitleg wat de verslaggever in het stuk met massaal bedoelt.

‘Massaal vrij voor wedstrijd Oranje’ (de Volkskrant, 3 juni)

Het artikel gaat over het aantal Nederlanders dat op 14 juni vrij zou namen om naar Nederland – Denemarken te kunnen kijken. Zeker 1,2 miljoen Nederlanders bleken vrij te nemen, volgens een onderzoek van NRIT. Op een werkzame beroepsbevolking van bijna 7,4 miljoen betekent dat 1 op de 6 werknemers vrij wilde nemen. Dat is behoorlijk, maar klopt het getal van 1,2 miljoen wel? In het onderzoek worden de mensen die op vakantie zijn en de werknemers die niet naar het WK kijken niet meegenomen. Dan blijven er nog ruim 5 miljoen mensen over. Van de ondervraagden gaf 75 procent aan geen vrij te nemen, 13 procent overweegt vrij te nemen, 10 procent neemt vrij en 2 procent wil wel vrij, maar krijgt het niet. Dat houdt in dat maar 10 procent zeker vrij neemt als Nederland tegen Denemarken speelt. In aantallen gemeten is dat een half miljoen mensen en niet de zekere 1,2 miljoen die in het artikel wordt genoemd. Dat is nog altijd 1 op de 15 werknemers, maar dat is minder massaal dan de 1 op de 6 die eerder werd genoemd.

We zijn weer massaal aan het sparen (RTL nieuws op 2 juni)

Nederlanders zijn voorzichtiger met het uitgeven van geld en massaal aan het sparen geslagen. Volgens het economische bureau van ING zijn in april de tegoeden op spaarrekeningen met 1,1 miljard toegenomen. Dat is 66,26 euro per persoon. Maar wat zeggen die cijfers precies. Het geeft niet aan hoeveel mensen zijn gaan sparen en wat is de verhouding met voorgaande maanden. Namen de tegoeden toen af of veel minder toe. Zonder getallen uit voorgaande maanden kun je de 1,1 miljard niet duiden.

Mannen zoeken massaal heil in corrigerend ondergoed (Het Laatste Nieuws op 2 juni)

Uit Amerikaanse verkoopcijfers blijkt dat corrigerend ondergoed net zo vaak verkocht wordt als slips van ‘normale’ merken als Hugo Boss. Wat houdt ‘net zo vaak’ precies in? Het zou even goed kunnen dat de verkoopcijfers van het corrigerende ondergoed zijn gedaald en nu gelijk zijn als de cijfers van Hugo Boss. Daarnaast moet je weten hoe de verkoopcijfers van Hugo Boss zijn om te weten of iets massaal verkocht wordt. En als andere onderbroeken evenveel verkocht worden, kun je dan wel concluderen dat iets massaal is.

Belgen gebruiken massaal tax-on-web (het Nieuwsblad op 2 juni)

Bijna een half miljoen Belgen heeft voor 1 juni zijn belastingaangifte al ingevuld via tax-on-web. De Belg heeft tot 15 juli de tijd. Vorig jaar waren er tot 1 juni 330.563 elektronische aangiftes gedaan, tegen 479.991 nu. Dat is 1 op de 14. In totaal moeten er 6,8 miljoen aangiftes worden ingevuld. FHJ Factcheck vindt het voorbarig om nu al te concluderen dat Belgen massaal hun aangiftes elektronisch hebben gedaan. Er is pas een klein percentage van de aangiftes binnen. Onze zuiderburen hebben nog anderhalve maand de tijd om hun belastingen in te vullen.

Oliepluimen in Golf doden ook massaal leven onder water (Het Laatste Nieuws op 1 juni)

In het artikel staan geen getallen. Dus we weten niet hoeveel dieren worden gedood. Daarnaast zouden er een heleboel nog niet ontdekte levensvormen overlijden, maar hoe weet je of die er zitten als ze nog niet zijn ontdekt?

Sepia’s zwemmen Zeeland massaal binnen (BN de Stem op 31 mei)

Het jaarlijkse broedseizoen is weer begonnen en daarom trekken de sepia´s (tienarmige inktvissen) naar de Oosterschelde om te paren. Maar het artikel maakt geen melding om hoeveel inktvissen het gaat. Wat is het percentage sepia’s dat naar Zeeland trekt en hoeveel dieren zitten er eigenlijk in de Noordzee. Misschien gaat het wel om een hele kleine populatie.

Nederlanders weer massaal op vakantie (AD op 31 mei)

De ANWB verwacht dat er net als vorig jaar weer ongeveer 11,5 miljoen Nederlanders één week of langer op zomervakantie gaan. Nergens is te lezen waar die verwachting op gebasseerd is. Het zijn voorspellingen op basis van voorgaande jaren. Maar het is goed mogelijk dat het dit jaar anders is, vanwege bijvoorbeelde de krediet crisis.

Eindexamenkandidaten massaal naar de zon (De Telegraaf op 28 mei)

In het artikel worden alleen de cijfers van Beachmasters Jongerenreizen genoemd. Die organisatie zag zijn verkoop van speciaal georganiseerde examenreizen met vijftig procent stijgen. Dan is de vraag hoeveel jongeren vorig jaar op vakantie gingen. Daarnaast zeggen de cijfers van één reisbureau niets over het totaal aantal eindexamenkanditaten dat op reis gaat. Misschien hebben andere reisorganisaties te maken met dalende cijfers. Waardoor er eigenlijk sprake is van een daling en niet van een stijging.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Massaal massaal gebruikt

  1. “In het artikel staan geen getallen. Dus we weten niet hoeveel dieren worden gedood. Daarnaast zouden er een heleboel nog niet ontdekte levensvormen overlijden, maar hoe weet je of die er zitten als ze nog niet zijn ontdekt?”

    Nouja, als je een maand lang gaat zoeken nieuwe levensvormen en je vind de eerste dag 30 nieuwe, en tegen het eind van de maand is dat gedaald tot 10 per dag, dan kun je wel inschatten hoeveel onbekende er nog zijn natuurlijk.

    Belangrijker, volgens mij gebruiken ze hier “levensvorm” waar ze “diersoort” bedoelen (of jullie hebben ze verkeerd geparafraseerd, dat kan ook natuurlijk, ik heb geen beschikking over het oorspronkelijke artikel dus ik kan het niet nalezen). Voorbeelden van levensvormen zijn: planten, dieren, schimmels, bacteriën. En daar zijn wel wat verschillende van, maar nou ook weer niet zo veel dat er massa’s onontdekte levensvormen in de zee zwemmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s