Werknemers te druk voor ziekte

Door Nick Struik

Dagblad Metro stelt op maandag 15 maart dat werknemers te druk zijn om zich ziek te melden op het werk. De bron van hun bericht is de website Managersonline.nl.

Kort samengevat vertelt het bericht dat de helft van de werknemers niet hun bed induikt als ze ziek zijn maar gewoon naar hun werk gaan. Dit komt vooral omdat zij bang zijn om hun baan te verliezen of omdat ze nog te veel opdrachten hebben liggen op hun werk om zich ziek te melden.

Na een kijkje op Managersonline.nl blijkt dat het bericht afkomstig is van Monsterboard.nl. Die website voerde een online steekproef uit door middel van een internetpoll onder de bezoekers van Monsterboard. Hieruit wordt niet duidelijk wat de definitie van ‘ziek zijn’ inhoudt. Is dat een lichte buikpijn of verkoudheid of moet er meer aan de hand zijn dan dat? De poll stelt geen duidelijk criterium en kan dus heel ruim genomen worden.

Monsterboard
Edward Touw, Content Manager van Monsterboard.nl, heeft de webpoll opgezet waarop 2825 mensen reageerden. Hij wilde het voor de website gebruiken bij de subpagina carrièreadvies. “Er kwamen vaak vragen binnen over ziek zijn op het werk. Hierdoor besloot ik deze poll op te zetten.” De vraag werd gesteld als: “Ga jij naar je werk als je ziek bent?” Er werd dus geen uitleg bij gegeven van wat wel ziek is en wat niet. Touw: “In ieder geval betekent ziek zijn hier dat de werknemer ziek genoeg is om zichzelf ziek te vinden.”
Op de poll kon met vier mogelijkheden worden geantwoord, namelijk: “Ja, ik heb het te druk om dan thuis te blijven”, “Ja, door de slechte economie ben ik bang anders m’n baan te verliezen”, “Nee, als ik ziek ben werk ik thuis” en “Nee, als ik ziek ben rust ik tot ik beter ben”.
Veertig procent van de deelnemers antwoordden dat ze rusten tot ze beter zijn. De andere zestig procent blijft dus doorwerken op het werk of thuis ondanks dat ze ziek zijn.

Meerdere bronnen
Touw wilde geen eenzijdig bericht maken en kwam daardoor op het idee om vakbond FNV te informeren naar hun mening over het onderwerp. “Omdat ik niet een kaal berichtje met alleen de polluitslag voor ogen had, heb ik Wim van Veelen van FNV gesproken en hem naar een reactie op de poll gevraagd. Daarnaast heb ik Linda van den Bergh van ArboNed gevraagd om een reactie zodat ik van verschillende kanten een mening heb.”

Over de betrouwbaarheid van de poll zegt hij: “Ik denk dat dat verschilt per poll, hoe hij is uitgevoerd, op wat voor site, onder hoeveel mensen, enzovoort. Deze poll over ziek zijn, was natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek, maar ik denk dat het inderdaad een betrouwbare steekproef is”.

Na het plaatsen van het bericht op Monsterboard.nl werd de interesse bij andere websites gewekt. “Zij vroegen of ze de resultaten uit het bericht mochten overnemen aangezien we geen persbericht hebben uitgestuurd.”

Aangescherpte wet
Linda van den Bergh van ArboNed heeft echter heel andere verzuimcijfers dan de polluitslag van Monsterboard. “Bij ArboNed houden we de verzuimcijfers van 1,5 miljoen werknemers bij. Daaruit constateren we inderdaad dat het verzuim de laatste jaren lager is dan de voorgaande jaren.” Volgens Van den Bergh heeft dit te maken met de Wet verbetering poortwachter en de verhoogde inspanningen van de arbodiensten. De wet houdt in dat de werkgever volledig verantwoordelijk is voor het ziekteverzuim van de werknemer, maar dat de werknemer wel verplicht is om mee te werken aan ziekteverzuimbegeleiding. Arbodiensten ondersteunen dit proces.
De cijfers zijn echter een stuk lager dan de cijfers van Monsterboard.nl. “Onze verzuimcijfers zijn gebaseerd op mensen die niet of gedeeltelijk werken. Uit onze gegevens blijkt dat het landelijk gemiddelde op vier procent ligt. Tijdens de winter kan dit oplopen tot ongeveer vijf procent en in de zomer schommelt het tussen de drie of 3,5 procent. Opvallend is ook dat een derde van het langdurig verzuim te maken heeft met psychische klachten als depressie of burn-out verschijnselen”, aldus Van den Bergh.

Een andere reden voor het lage ziekteverzuim is ook de recessie. “Sinds twee jaar ongeveer merken we wel dat mensen minder vaak ziek zijn. We vermoeden dat er toch een soort angst heerst voor banenverlies onder werknemers.”

Wanneer een werknemer te ziek is om te werken kan ze niet zeggen. “Dat is bij elke werknemer verschillend. De werknemer en de werkgever kijken samen met de bedrijfsarts wat de beste oplossing is”, zegt Van den Bergh. “Juist deze actie helpt mee aan een lager verzuim. Een werknemer kan ook tijdelijk een andere functie krijgen. Bij een armbreuk is werken nog goed mogelijk, er moet dan in sommige gevallen alleen een andere taakverdeling worden gevonden voor die persoon.”

Volgens Wim van Veelen, woordvoerder van FNV, neemt de werkdruk steeds meer toe, waardoor mensen niet meer snel thuis blijven om uit te zieken. “In bedrijven heerst een hoge werkdruk. Er moeten steeds meer taken in steeds minder tijd plaatsvinden. Daarnaast krijgen mensen veel verantwoordelijkheden op het werk waardoor de stress kan toenemen. Ziek zijn past niet in het drukke schema dat veel mensen hebben”, zegt Van Veelen.

Hij vindt dat de werkgever meer tijd moet inlassen voor een zieke werknemer. “Onlangs hadden we zelfs een rechtszaak waarbij een werknemer met een burn-out veel te lang moest doorwerken van zijn baas. Gelukkig hebben we die zaak gewonnen. Maar het geeft wel aan hoe ver het soms kan gaan.”

Volgens de woordvoerder kunnen werknemers zelf het beste bepalen wanneer ze ziek zijn en thuis moeten blijven. Er is volgens hem dan tijd nodig om uit te zieken. Van Veelen: “Het is niet effectief als iemand die ziek is toch gaat werken omdat zijn productie veel lager zal zijn dan normaal. Door toch te werken, duurt het ziekteproces alleen maar langer. Niemand is daar gebaat bij, ook niet de werkgever.”

Conclusie
Het bericht is dus via Monsterboard.nl op Managersonline.nl verschenen. Metro heeft het vervolgens weer van deze website overgenomen. Waarom Metro het bericht heeft geplaatst, is echter niet duidelijk geworden. Redactrice Milou van der Will zegt dat ze geen commentaar kan geven aangezien Metro niet meewerkt aan onderzoeken van FHJ Factcheck.

Bronnen
Dagblad Metro
Managersonline.nl
Monsterboard.nl
Edward Touw – Monsterboard
Linda van den Bergh – ArboNed
Wim van Veelen – FNV
Milou van der Will – Metro

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Werknemers te druk voor ziekte

  1. Pingback: 3.2.G Bronnen en persbureaus Marijn | Fhjgroep17's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s