The Stig is bekend: groot of oud nieuws?

Jasper van Bladel

Groot nieuws overal op internet. De identiteit van The Stig van het immens populaire Engelse autoprogramma Top Gear is nu definitief onthuld. Groot nieuws, want tot op heden wist niemand wie er onder het witte race-overall schuilging. Of toch wel en is deze onthulling eigenlijk oud nieuws?

 

 

 

 De mysterieuze coureur werkt al jaren mee aan het programma. Hij rijdt de snelle auto’s over het circuit, waarna een rangorde ontstaat van tijden en auto’s. Een serieuze zaak, zowel voor het programma zelf als voor de miljoenen fans overal ter wereld. En het leuke aan The Stig is dat hij The Stig is en niemand anders. Een zwijgende coureur in een witte overall, altijd getooid met dito helm. ‘The tame racing driver’.

Maar de mystiek is nu weggenomen. We weten wie het is: Ben Collins. Een beroemd coureur en testrijder. Collins schrijft namelijk een autobiografie waarin hij wil vertellen over zijn ervaringen als The Stig. De BBC wilde dat nog voorkomen, maar heeft de rechtzaak verloren. Collins mag zijn boek dus uitbrengen.

Alle media sprongen bovenop dat nieuws. Van het Parool, via NOS (“Het raadsel van de gemaskerde autocoureur uit het BBC-programma Top Gear is opgelost.”) naar de Volkskrant (“De identiteit van The Stig is lang een groot geheim geweest. De identiteit van de coureur is nu bekend geworden door de publicatie van de autobiografie van Collins.”).

Dat klinkt logisch, er wordt namelijk iets onthuld wat veel mensen willen weten. Feit is alleen dat heel veel mensen al lang weten dat Ben Collins The Stig is. Dat is namelijk al bijna twee jaar publiek geheim. Neem dit nieuwsbericht uit De Pers van 20 januari 2009: “Jarenlang was de ware identiteit van The Stig uit het autoprogramma Top Gear een goed bewaard geheim, maar nu is hij uit de kast gekomen. Het is Ben Collins, professioneel stuntman en coureur.”

Collins verklapte het indertijd zelf toen hij bij een galerie een poster van The Stig wilde laten maken. Enkele dagen daarvoor stuitte een klusjesman thuis bij Collins al op het witte pak van The Stig.

In 2006 was er al een zeer grote verdenking. Na een ernstig ongeluk van presentator Richard Hammond (tijdens opnames sloeg hij enkele malen over de kop met een auto op straalmotor) bleek Collins in een rapport van Health and Safety beschreven te staan als: “worked closely with Top Gear as a high performance driver and consultant”.

Je zou kunnen zeggen dat de aandacht voor de definitieve onthulling onevenredig groot is. Want waarom zoveel aandacht geven aan iets dat eigenlijk al bekend was? En bovendien is die berichtgeving dus onvolledig. Media melden dat The Stig ontmaskerd is, alsof het een tot op heden bewaard geheim is gebleven.

Het is wel zo dat de meeste nieuwsberichten de lezer in een enkel zinnetje laten weten dat de naam van Collins al langer rondhangt rond The Stig. Maar er zijn ook enkele berichten, zoals die van de NOS en de Volkskrant, die sec de onthulling melden.

Het opmerkelijkst vindt FHJ Factcheck dat De Pers nu ook weer bericht over de onthulling, maar in alle talen zwijgt over haar eigen onthullende bericht van anderhalf jaar geleden. Rik Nizet, hoofdredacteur van DePers.nl geeft uitleg: “Natuurlijk moesten we dit nu melden, want het is definitief zo dat de Stig ontmaskerd is. Deze onthulling is wel bij een compact bericht gebleven. Het is namelijk een onderwerp waar de gemiddelde lezer minder interesse voor heeft.
,,Het feit dat er in het stuk van 1 september niets staat over de eerdere ontmaskering en ons eigen bericht van anderhalf jaar geleden ligt wellicht aan tijdsdruk tijdens de avonddienst. Ook aan de manier waarop nieuws bij ons binnenkomt. De ontwikkelingen in het CDA hadden deze week ook min of meer voorrang.
,,Maar onze lezers zijn gebaat bij volledige berichtgeving en we gaan het bericht van 1 september aanvullen met informatie uit het eerdere bericht van anderhalf jaar geleden. We zien dit niet als een fout, maar het is goed dat je belt. Als we onze lezers compleet kunnen informeren zijn we daar natuurlijk voor in.”

Ondertussen is het bericht op de website aangepast, een link naar het bericht van 20 januari 2009 is toegevoegd.

Gebruikte bronnen:

http://www.volkskrant.nl/opmerkelijk/article1415102.ece/The_Stig_uit_Topgear_blijkt_autocoureur_Collins
Volkskrant, 1 september 2010

http://nos.nl/artikel/182068-ben-collins-ontmaskerd-als-the-stig.html
NOS, 1 september 2010 

http://www.depers.nl/entertainment/278571/Identiteit-The-Stig-onthuld.html
De Pers, 20 januari 2009

Rik Nizet, hoofdredacteur www.depers.nl

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “The Stig is bekend: groot of oud nieuws?

  1. Daphne

    Hoi Jasper,

    Leuk stuk! Ik kon me dat stuk uit de Pers ook nog herinneren van anderhalf jaar terug. Toen ik van de week weer las over Ben Collins dacht ik dat ik oud nieuws aan het lezen was.. Maar het is dus alleen nieuw, omdat dat boek nu uitkomt, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s