Seks in de verkeerde volgorde

Yaël Weijenberg

Een sensuele tongzoen of een vlinders-in-je-buik-oproepende aanraking is er tegenwoordig niet meer bij. Een kwart van de Nederlandse jongeren zou geslachtsgemeenschap hebben gehad voordat ze iemand hebben gezoend. Dat berichtte Nu.nl op 24 augustus 2010. Geslachtsgemeenschap voor het zoenen? Beetje vreemd, vond FHJ Factcheck.

Het onderzoek
Psychologe Hanneke de Graaf promoveerde 31 augustus met haar proefschrift over opvoeding en de seksuele gezondheid van adolescenten aan de Universiteit Utrecht (UU). Kort samengevat zou volgens diverse media 1 op de 4 jongeren eerst geslachtsgemeenschap hebben en daarna pas zoenen met zijn of haar partner.

Een kijkje in het betreffende proefschrift (Parenting and Adolescents Sexual Health, 2010, de Graaf Hanneke) leert iets anders. 73 procent van de geïnterviewde jongeren klimt stapsgewijs steeds hoger op de seksuele carrièreladder. Tongzoenen, voelen, strelen onder de kleren, naakt vrijen en tot slot geslachtsgemeenschap. De normale gang van zaken.
27 procent van de ondervraagden volgt een ander patroon. “Deze groep experimenteert eerst met verdergaande vormen van seks. Ze doen bijvoorbeeld eerst ervaring op met strelen of naakt vrijen in plaats van te beginnen met een zoen”, geeft promovenda De Graaf aan.

Wie het onderzoek goed leest, komt tot de conclusie dat het kwart waar het ANP het in zijn nieuwsbericht over heeft  helemaal geen 27 procent blijkt te zijn. “Slechts 1,5 procent van alle seksueel actieve jongeren zoent niet voordat ze geslachtsgemeenschap hebben. Dat is dus heel iets anders dan één op de vier”, geeft De Graaf aan. “Een kwart van de jongeren wijkt af van het gangbare, stapsgewijze patroon van seksuele ontwikkeling. Dit is niet hetzelfde als meteen beginnen met geslachtsgemeenschap.”
Twee dagen na de foutieve berichtgeving kwam de Rutgers Nisso Groep (RNG), waar De Graaf werkzaam is, met een rectificatiebericht op haar website. Het eerdere persbericht was helder maar verkeerd geïnterpreteerd, aldus De Graaf. “Om nog meer fouten te voorkomen, hebben we op onze website het een en ander duidelijk gemaakt.”

Persberichten
Vanuit de UU, waaraan De Graaf promoveerde, is het oorspronkelijke persbericht verstuurd naar o.a. het ANP. In de lead staat: “Ongeveer driekwart van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 25 jaar doet stapsgewijs ervaring op met seks. In tegenstelling tot deze driekwart van de Nederlandse jongeren, blijkt een kwart eerst ervaring op te doen met verdergaande vormen van seks om pas daarna voor het eerst te zoenen of te strelen.” Geslachtsgemeenschap is een vorm van seks. Het is niet per definitie hetzelfde.

FHJ Factcheck trok de feiten na. Volgens de verschillende betrokkenen  heeft Margit Spaak, auteur van het ANP-bericht, het betreffende onderzoek niet opgevraagd. Noch bij de UU, noch bij de RNG, noch bij Hanneke de Graaf zelf. Het ANP beweert in een mail het tegendeel. “De journaliste heeft de samenvatting van het proefschrift opgevraagd en telefonisch contact gehad met de promovenda. De promovenda heeft aangegeven dat het genoemde kwart niet altijd ‘traditioneel’ seks heeft, maar ook andere vormen, bijvoorbeeld orale seks”, aldus chef binnenland Rennie Rijpma. “We kiezen er bij het ANP voor de vragen van jou en je collega’s door de adjunct-hoofdredacteur of mij, chef Binnenland te beantwoorden. Zo kunnen onze journalisten blijven doen waarvoor ze worden betaald: nieuwsberichten schrijven.”

Toch blijft FHJ Factcheck achter met de vraag hoe het kan dat de promovenda zegt Spaak de cijfers te hebben uitgelegd, en er vervolgens toch een foutief ANP-bericht verschijnt. Margit Spaak, auteur van het ANP bericht, was niet bereikbaar voor commentaar. Rijpma liet ons weten dat de journaliste in kwestie tijdens het telefoongesprek met de promovenda naar de feiten heeft gevraagd. De Graaf zegt over het betreffende  telefoongesprek hetvolgende: “Het ANP vroeg me netjes of het klopte dat een kwart van de jongeren meteen met elkaar naar bed gaat. Ik heb haar uitgebreid uitgelegd dat seks niet hetzelfde is als geslachtsgemeenschap en dat maar een klein deel van de jongeren met elkaar het bed in duikt, zonder eerst gezoend te hebben. Daarom was ik ook zo verbaasd toen ik het artikel zag.”

“We zetten het er gewoon op”
Op NU.nl verscheen op 24 augustus het eerste bericht over dit onderzoek. Letterlijk overgenomen van het ANP. Al snel volgden het Algemeen Dagblad, de Volkskrant, Het ParoolSp!ts en NRC Next.

Wanneer wij NU.nl bellen voor een reactie, schuift die redactie de schuld af op het ANP. Wieland van Dijk is chef redactie van de nieuwssite. Hij geeft aan dat het niet de verantwoordelijkheid van NU.nl  is dat er een foutief bericht op de site verschijnt. “Als wij nieuwsberichten van het ANP krijgen, gaan wij ervan uit dat het eindproducten zijn. Het is de taak van de ANP-journalist om hoor- en wederhoor toe te passen, onderzoeken op te vragen en eindredactie te plegen. We gaan ervan uit dat daar professionele journalisten zitten. Wij gaan niet alles checken wat het ANP ons voorlegt want dan doen we dubbel werk. We zetten het er gewoon op. De eindredactionele verantwoordelijkheid ligt dus bij het ANP.”

Traditionele fouten
Het persbericht van de UU is duidelijk. Het ANP heeft de gegevens en cijfers verkeerd geïnterpreteerd en verwerkt. Geen enkele journalist, behalve van NRC Handelsblad/NRC Next, heeft het onderzoek opgevraagd om de feiten te checken. En zelfs dat bericht kwam niet overeen met de feiten uit het proefschrift. Echter, in het proefschrift stond niets over die 1,5 procent. De Graaf had het wel onderzocht, maar niet verwerkt. Feit blijft dat de ‘feiten’ verkeerd zijn overgenomen.

KADER

Definities volgens de Van Dale

 

Ge·slachts·ge·meen·schap

copulatie, vrijen of neuken; het paren van man en vrouw, waarbij de man met zijn penis de vagina binnengaat

Seks·

handelingen en gevoelens die te maken hebben met lichamelijke opwinding en vrijen

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Seks in de verkeerde volgorde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s