Eigen kennis als bron?

 

Door Nicole van Hoof
Op de website van NRC Handelsblad verscheen nog vóór Prinsjesdag een artikel over de bezuinigingen in de kinderopvang. Het artikel van 17 september is gebaseerd op één bron: berekeningen uitgevoerd in opdracht van MOgroep Kinderopvang. Onder het motto ‘één bron is geen bron’ ging FHJ Factcheck op onderzoek uit.

 

In het artikel staat dat de MOgroep Kinderopvang haar berekeningen baseert op de uitgelekte begroting voor Prinsjesdag. FHJ Factcheck ontving van de MOgroep de analyse met bezuinigingsscenario’s, gemaakt door Buitenhek Management & Consult. In die analyse zijn de berekeningen voor 2012 gebaseerd op de verkiezingsprogramma’s van het CDA en de VVD: “ Voor 2012 gaan we uit van 2% tariefstijging en verlaging van de vergoedingsnorm conform de verkiezingsprogramma’s naar €5.”
Eerder in de analyse worden de standpunten over kinderopvang van de VVD  en het CDA kort geciteerd. Beide partijen willen de vergoedingsnorm verlagen. Het CDA naar €5,20, de VVD naar €5,- . De berekeningen zijn dus niet gebaseerd op de uitgelekte begroting, maar op de verkiezingsprogramma’s van de twee politieke partijen, zo blijkt uit de analyse. Maar de journalist schrijft in haar artikel wel dat het maximale uurtarief in 2012 verlaagd wordt naar vijf euro.

2012
Eigenlijk kunnen er helemaal geen bezuinigingen voor het jaar 2012 bekendgemaakt worden, stelt Charlotte Geurink, woordvoerster van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). ” Deze cijfers kunnen niet kloppen. Op 2012 kun je nog geen berekeningen loslaten. Maatregelen voor 2012 worden door een volgend kabinet ingevuld”, legt Geurink uit.

FHJ Factcheck vroeg Frederiek Weeda, schrijfster van het artikel, waarom ze wel over 2012 schreef: “ De cijfers van 2012 kloppen al wel. Die bezuinigingen staan vast. Wijzigingen in fiscale toeslagen, zoals de kinderopvangtoeslag, moeten al vroeg worden doorgevoerd.” Hendrieneke Bolhaar, woordvoerster Rijksbegroting van het ministerie van Financiën geeft beide partijen deels gelijk: “In de begroting staat al vast hoeveel er bezuinigd gaat worden in 2012 (310 miljoen). Maar het nieuwe kabinet zorgt voor de verdeling van de bezuinigingen. Je kunt dus nog niet zeggen dat het uurtarief in 2012 naar vijf euro gaat, want dat vult het nieuwe kabinet in. Dat er 310 miljoen bezuinigd gaat worden, is wel zeker.”

Maar waarom meldt de journalist niet gewoon de cijfers voor 2011? Deze cijfers zijn namelijk wel al bekend. “Voor 2011 stijgt de maximaal te vergoeden uurprijs voor dagopvang van €6,25 naar €6,36”, aldus woordvoerster Geurink van OCW.

Een vast bedrag
De journalist verwijst meerdere malen in haar artikel naar een vast bedrag van zestig euro dat alle ouders moeten betalen, bovenop hun eigen bijdrage die afhankelijk is van onder meer hun inkomen. Deze informatie klopt niet volgens Geurink: “Nee hoor, er is geen sprake van een standaardbedrag. De kosten voor opvang zijn afhankelijk van het inkomen van een huishouden, het aantal uren kinderopvang en de uurprijs van de opvang.” Het inkomen van een huishouden bepaalt de hoogte van de kinderopvangtoeslag.
Weeda noemt ook geen bron voor het bedrag van zestig euro. In haar enige aangehaalde bron, de berekeningen van de MOgroep, komt dit bedrag ook niet aan bod. Het vaste bedrag haalde ze uit haar eigen opgebouwde kennis: “ Ik heb zelf kinderen in de opvang en ik ken de markt. Ik heb veel onderzoek gedaan. Elke opvang hanteert een andere prijs en soms is die uurprijs meer dan het maximale uurtarief dat de staat vergoedt”, legt de NRC-journalist uit.

Maar hoe kan dat bedrag van zestig euro voor iedereen hetzelfde zijn? FHJ Factcheck vraagt het aan Ingrid Spooren, directeur van twee kinderdagverblijven in Eindhoven: “ Ik herken dat bedrag niet. Ik heb wat rondgevraagd, maar heb het nog nooit van collega’s of ouders gehoord.” Soms vraagt een kinderopvang meer per uur dan dat de regering vergoedt. Spooren beaamt dat ouders dat verschil zelf moeten betalen.”Mensen die veel te besteden hebben, kiezen soms een duurdere opvang en zullen dan ook zelf meer moeten betalen. De Belangenorganisatie van ouders in de Kinderopvang (BOinK) kan een bedrag van zestig euro ook niet thuisbrengen: ” Het bedrag dat ouders zelf moeten betalen verschilt per individuele situatie. De hoogte van de ouderbijdrage hangt af van het inkomen van ouders, het aantal uren opvang per maand, de uurprijs en het aantal kinderen dat opgevangen wordt. De bezuinigingsmaatregel voor 2011 brengt geen vaste stijging voor alle ouders met zich mee.”

Meerdere bronnen?
FHJ Factcheck raadpleegde tot nu toe vijf bronnen. Frederiek Weeda putte alleen uit berekeningen van MOgroep Kinderopvang, een brancheorganisatie die een belang heeft in deze kwestie, en haar eigen kennis. Dat lijkt zo, afgaande op het artikel. Maar, voegt Weeda toe: “ Ik heb alle feiten gecheckt bij het ministerie van Financiën, omdat de MOgroep een belangengroep is in deze kwestie. Maar omdat het voor Prinsjesdag plaatsvond, kreeg ik de informatie van Financiën ‘off the record’ en kon ik de bron niet vermelden in mijn artikel .”

FHJ Factcheck confronteert Weeda met de cijfers van het ministerie van Onderwijs die verschillen met de berekeningen van de MOgroep en de voorbeelden van de journalist. Weeda zegt hierover: “Ik heb daar al meerdere ervaringen mee gehad. Die cijfers kloppen vaker niet. Woordvoerders van het ministerie van Onderwijs kletsen uit hun nek.”
Maar ook het ministerie van Financiën geeft toe dat de bezuinigingen nog niet precies zijn ingevuld voor 2012. Ook Weeda’s berekeningen van 2011 in het artikel zijn te betwisten, omdat de berekeningen gebaseerd zijn op de zestig euro en daar hebben andere bronnen uit de praktijk nog nooit van gehoord. Eigen kennis blijkt in dit geval geen controleerbare bron. FHJ Factcheck kon niet achterhalen of deze feiten kloppen.

Bronnen:

artikel NRC.nl: ‘Kinderopvang wordt fors duurder’, Frederieke Weeda, 17 september

Cijfers ministerie van Onderwijs (op verzoek toegezonden)

Cijfers ministerie van Onderwijs (op site)

Berekeningen van Buitenhek Management & Consult, i.o.v. MOgroep Kinderopvang

Rijksbegroting 2011

Charlotte Geurink, woordvoerster ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Hendrieneke Bolhaar, woordvoerster ministerie Financiën

Ingrid Spooren, directeur kinderdagverblijf

Belangenorganisatie voor ouders in de kinderopvang of peuterspeelzalen (BOINK)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s