Powervrouw is hooggehakt

Door Lotty van Hulst

‘Vrouwen op hakken geëmancipeerder’, zo kopte lifestyle-journaliste Pauline van Lintel 1 september op nu.nl. Dames op hoge hakken voelen zich meer geëmancipeerd en gedragen zich dominanter dan vrouwen op platte schoenen.

 Althans, dat zou uit een onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) en vrouwenblad Glamour zijn gebleken. Diverse media namen het bericht over. Volgens het nieuwsbericht op nu.nl spitste het onderzoek van de VU zich toe op verleidelijkheid, dominantie, extraversie en het zelfbeeld van de vrouw in kwestie. De VU stelde vast dat vrouwen op hakken meer tevreden zijn met hun zelfbeeld dan vrouwen op platte schoenen. Daarbij zou de hooggehakte groep een grote voorkeur hebben voor afbeeldingen waarin vrouwen een dominante rol spelen. De VU concludeerde vervolgens dat vrouwen op stiletto’s kiezen voor een geëmancipeerd beeld van de vrouw. Maar daarmee wordt niet vastgesteld dat de vrouw op hak daadwerkelijk geëmancipeerd is. Hoe komt Van Lintel er dan bij dat dit wel het geval is? 

Het nieuwsbericht van de journaliste stond bol van uitspraken die niet of nauwelijks werden onderbouwd. Andere media schuwden letterlijke overname van het internetbericht echter niet. Onder meer het Algemeen Dagblad en Quest publiceerden het onmiddellijk en ongewijzigd op hun websites. Zij stelden zich kennelijk geen vragen bij de informatie die journaliste Pauline van Lintel hen toeschoof. FHJ-Factcheck deed dit wel. Wie zijn bijvoorbeeld de vrouwen uit het onderzoek? Hoe oud zijn ze, hebben ze een relatie, hoe is het onderzoek precies uitgevoerd? En wat was de rol van Glamour bij dit hele gebeuren?

Spoor
Ieder spoor naar de bron van dit verhaal liep dood. Dus besloten we deze keer te beginnen bij de journaliste in kwestie, Pauline van Lintel. Zij gaf aan haar informatie uit een persbericht van de VU te hebben gehaald. Het onderzoek was volgens haar beschikbaar, hier heeft Van Lintel echter geen gebruik van gemaakt. “Dat is niet de werkwijze van nu.nl. wij maken onze berichten aan de hand van andere berichten, we nemen bronnen over wanneer wij hen betrouwbaar genoeg achten. De VU is een autoriteit op haar gebied, ik kan er dus vanuit gaan dat wat zij schrijft, juist is.” Op de vraag of zij de informatie volledig genoeg acht, gaf Van Lintel geen antwoord. “Als je meer wilt, dan moet je het onderzoek maar opvragen.”

Persbericht 
Van Lintel gaf aan haar informatie te baseren op een persbericht van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU). Deze instantie heeft echter nooit een persbericht verstuurd, zo bleek. Ook het onderzoek is bij hen niet op te vragen. Geen enkele medewerker van de afdeling persvoorlichting was op de hoogte van het hoge-hakken-onderzoek. Maandblad Glamour bleek verantwoordelijk voor het persbericht. Het blad had een groep van vier VU-studenten de opdracht gegeven een onderzoekje te doen naar de invloed van hoge hakken op het zelfbeeld en gedrag van vrouwen. Dit onderzoek werd begeleid door een docent van de VU. Een beknopte samenvatting van de resultaten en werkwijzen staan in het jubileumnummer van het magazine.

Tachtig vrouwen
In het artikel in Glamour wordt uit de doeken gedaan hoe de studenten te werk zijn gegaan. Tachtig vrouwen werden opgetrommeld om mee te werken aan ‘een onderzoek’. Van te voren wisten de dames niet waarover het ging. Ze werden opgedeeld in kleine groepjes, de ene kreeg stiletto’s aan, de ander niet. Vervolgens kregen zij een aantal opdrachten en taken voorgeschoteld. Gedurende de hele dag werd hun gedrag geobserveerd en vastgelegd op film. Ook vulden ze een vragenlijst in. Hieruit bleek dat vrouwen op hoge hakken zich meer tevreden voelden over zichzelf dan vrouwen op platte schoenen. Ze vonden zichzelf echter niet verleidelijker of spontaner dan de niet-hakkendraagsters. “Wat wij als onderzoekers het opvallendst vonden, was het verschil in gedrag tussen single hakkendraagsters en single niet-hakkendraagsters wanneer zij door een man werden geïnterviewd. Vrijgezellen op platte schoenen kropen in hun schulp, terwijl de singles met hakken al hun charmes in de strijd gooiden”, vertelt Hellen Jukkema, een van de studenten.

Geëmancipeerder of niet?
Een –zeker voor vrouwen- amusant onderzoek. Ook na het lezen van de publicatie in Glamour mag je echter niet concluderen dat de vrouw op hak geëmancipeerder is dan haar hakloze soortgenoot. Dat is immers niet wat er staat. Ja, de vrouw verkiest het beeld van een geëmancipeerde, dominante vrouw boven een timide zelfbeeld. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze dat beeld toespitst op zichzelf. Misschien is het een beeld dat de vrouw graag bij zichzelf zou zien. In haar nieuwsbericht schrijft Van Lintel naar een conclusie toe die de aanname enkel bevestigt. Dat is geen correcte weergave van de feiten van het onderzoek. Ja, de vrouwen op hakken gedroegen zich extraverter dan de groep op platte schoenen. Maar dat ze daarmee ook geëmancipeerder zijn, is een uitspraak die naar mijn idee te kort door de bocht is en blijft.

Bronnen:
Esther Weijkamp, Studente VU
Glamour Jubileumnummer
Pauline van Lintel, NU.nl
Jelle Schuilenburg, afdeling communicatie Faculteit der Sociale Wetenschappen

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s