Tennisnieuws: oud en fout

Door Abe Kuijl

Kort maar krachtig. Dat was het bericht in dagblad De Pers op 7 oktober over een ‘nieuwe uitvinding ’ in de tennissport. FHJ Factcheck klonk het nieuws over de Amerikaanse speler Brian Battistone wel erg bekend in de oren. Alle reden voor een onderzoek.

Een ‘uitvinder’. Zo werd Brian Battistone bestempeld in het bericht. De inhoud was dermate kort, dat we de volledige tekst wel kunnen vermelden.

Uitvinder

Tennisser Brian Battistone (de nummer 853 van de ATP-ranglijst) heeft een noviteit ingevoerd. Hij speelt namelijk met een racket dat twee handvatten heeft.

Battistone? Een racket met twee handvatten? Wij van FHJ Factcheck houden van tennis en weten het zeker. Dit nieuws hebben we al (veel!) eerder gehoord.

Doorbraak

Brian Battistone, een 31-jarige Amerikaan woonachtig in Las Vegas, kwam ruim twee jaar geleden al in het nieuws. Samen met zijn drie jaar oudere broer Dann brak hij toen door op het hoogste internationale tennisniveau: de zogeheten ATP Tour. Tot zover weinig schokkends. 

Brian en Dann trokken voor een nieuw koppel actief op het hoogste niveau echter wel opvallend veel aandacht, toen zij in de zomer van 2008 in Newport hun eerste ATP-toernooi speelden in het mannendubbelspel. Niet alleen serveerde Brian consequent op een manier vergelijkbaar met de sprongservice in het volleybal – een uniek verschijnsel in de tennissport – met name het slagwapen van beide broertjes was ronduit opmerkelijk te noemen. Na afloop van hun wedstrijd in Newport verkochten ze direct zeven exemplaren aan nieuwsgierige fans.

The Natural

Brian en Dann Battistone groeiden op als iedere andere tennisser, spelend met een conventioneel racket. Een succesvolle profcarrière leek voor de broertjes een brug te ver, tot zij in 2006 bij toeval benaderd werden door de uitvinder van “The Natural”, op een tennisbaan in Californië. Lionel Burt is de man achter de ontwikkeling van het opmerkelijke racket met dubbel handvat. De Amerikaan kreeg in 1989 patent op zijn idee, maar het duurde tot 2008 voordat zijn product officieel uitgebracht werd. Volgens Burt geeft de bouw van het racket spelers een groter bereik en meer kracht bij verschillende slagen, en zou het tot een vermindering van blessures leiden.

Snel succes

Sinds Brian en Dann Battistone in 2007 professioneel begonnen te tennissen met The Natural, zijn zij snel geklommen op de wereldranglijst. Kwam hun naam eerst helemaal niet voor op de ranking, aan het eind van 2008 behoorden zij tot de 200 beste dubbelspelers ter wereld. En dat ging niet onopgemerkt voorbij aan de (internationale) media. Een reportage op MSNBC, een artikel in de Engelse kwaliteitskrant The Telegraph en een groot verhaal in het internetmagazine van de ATP zijn slechts een greep uit het aanbod.

Top-100

Op dit moment behoort Brian Battistone tot de 100 beste dubbelspelers ter wereld. Hij dubbelt niet meer met zijn broer, maar speelde onlangs wel in zijn eerste Grand-Slamtoernooi op de US Open in New York. Daar verloor hij in de eerste ronde samen met landgenoot Ryler DeHeart van latere finalisten Aisam-Ul-Haq Qureshi en Rohan Bopanna. Dat brengt ons wel op het volgende punt van kritiek op de publicatie van De Pers. Daar wordt namelijk gezegd dat Battistone de nummer 853 van de ATP-ranglijst is. Er vanuit gaande dat hiermee wordt verwezen naar zijn enkelspelranking, vallen de volgende twee punten op.

1) Waarom wordt de (extreem lage) enkelspelranking van Battistone gemeld, terwijl hij overduidelijk een dubbelspecialist is?

2) Research in de ATP-ranking leert ons dat Battistone op 16 november 2009 de nummer 853 van de wereld was. Vanaf 23 november tot aan het moment van publicatie in De Pers, had Battistone helemaal geen ranking. Oeps.

Noviteit?

Dat brengt ons terug op het racket waar het allemaal om gaat. De Pers spreekt van ‘een noviteit’, die Battistone heeft ingevoerd. Maar ook die stelling klopt niet helemaal. Op internetforums lezen we diverse reacties van mensen die claimen dat er al vergelijkbare modellen als The Natural bestaan. Geen hard bewijs, maar dat vinden we wel hier. Een racket genaamd The Handler, dat in 1992 op de markt werd gebracht.

Niet gecheckt

Tot slot rest de vraag waarom De Pers überhaupt nu met dit ‘nieuws’ komt. Stephan Wageman, chef van de sportredactie, heeft zelf ook geen flauw idee. “Die berichtjes onderaan de pagina nemen we altijd rechtstreeks over van andere websites. Dat deel van de krant vullen we vaak met grappige weetjes. Als we iets leuks voorbij zien komen, dan nemen we dat over. De feiten die in die stukjes gemeld worden checken wij niet. Het zijn maar kleine tekstjes en geen nieuwsberichten.” Wageman wist niet wie Battistone was en had geen weet van eerdere berichtgeving over de tennisser.

En dus ging FHJ Factcheck zelf maar weer verder op onderzoek uit. Wat blijkt? Brian Battistone speelde in de week van 5 oktober een klein proftoernooi in België en verscheen volop in de Belgische media. Sporza, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen, allemaal besteedden ze aandacht aan die ‘vreemde vogel’ uit de Verenigde Staten. Het is vrij aannemelijk dat De Pers hier op ingehaakt heeft.

 Conclusie

Hoeveel onjuistheden kunnen er staan in een bericht van drie regels? Brian Battistone is geen ‘uitvinder’, een vergelijkbaar racket als ‘The Natural’ was al te verkrijgen, er wordt geen melding gemaakt van zijn broer Dann of het feit dat Brian zijn brood vooral verdient als dubbelspeler, en tot overmaat van ramp is zelfs de vermelde enkelspelranking van Battistone verkeerd. De conclusie is simpel: De Pers maakt hier veel te veel ‘onnodige fouten’.

Bronnenlijst:

Stephan Wageman – Chef Sportredactie De Pers

Dann Battistone – Proftennisser

http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Ba/B/Brian-Battistone.aspx

http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Ba/D/Dann-Battistone.aspx

http://www.atpworldtour.com/News/DEUCE-Tennis/DEUCE-US-Open-2008/Seeing-Battistones-Is-Believing.aspx

http://www.youtube.com/watch?v=qJnzR3uk6G4&feature=related

www.naturaltennis.com

http://www.sport.be/nl/denaakteaap/?Article_ID=470585

http://www.gizmodiva.com/other_stuff/the_natural_a_twohandled_tennis_racquet_to_take_on_williams_sisters.php

http://www.telegraph.co.uk/sport/tennis/atptour/3174356/Two-Natural-handles-prove-better-than-one-in-tennis-Tennis.html

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/3240220/Two-handled-tennis-racquet-developed-in-US.html

http://www.nj.com/sports/njsports/index.ssf/2010/09/for_brian_battistone_two_hands.html

http://www.demorgen.be/dm/nl/3826/Sport/video/detail/1165456/Battistone-demonstreert-racket-met-2-handvatten.dhtml

http://www.tennisactueel.nl/Artikel.aspx?ArticleId=26

http://www.sporza.be/cm/sporza/tennis/101005_racket_handvat

http://www.hbvl.be/nieuws/sport/tennis/aid978718/amerikaan-gebruikt-tennisracket-met-twee-handvatten.aspx

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GBP30DGF9

http://www.gva.be/nieuws/sport/tennis/aid978718/amerikaan-gebruikt-tennisracket-met-twee-handvatten.aspx

http://www.freepatentsonline.com/4861030.pdf

http://news.google.com/newspapers?nid=1385&dat=19941207&id=de0VAAAAIBAJ&sjid=KBUEAAAAIBAJ&pg=5044,3084064

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

3 Reacties op “Tennisnieuws: oud en fout

  1. Goed bezig Abe! Heel veel research gedaan, zie ik. Ik had het korte berichtje in de Pers wel gezien, daarom wel leuk om nu eens het hele verhaal te lezen.

  2. Sophie

    Haha, FHJ Factcheck houdt van tennis…

  3. Good job uitzoeken die hap, eindelijk gebeurt het. Het verweer van: we nemen over en checken niet, wat SLAP!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s